Szaszłyki z polędwicy

Opublikowano: 09.08.2023 r., 19:06 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grillowane szaszłyki z polędwicą
Szaszłyki z polędwicy
Szaszłyki to niezwykle szybkie i proste danie, które przygotujesz z dowolnych składników. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na szaszłyki z polędwicy wołowej.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Grillowanie 20 min
178 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Polędwica wołowa (400 g)
  • Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (120 g)
  • Papryka żółta - 1 sztuka (120 g)
  • Pomidory koktajlowe (200 g)
  • Oliwa z oliwek - 5 łyżek (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, grill

Przepis na szaszłyki z polędwicy krok po kroku

Pokrój mięso na kawałki o równych rozmiarach.

Oczyść papryki, usuń gniazda nasienne i pokrój je na większe kawałki. Obierz cebulę i pokrój ją w pasy. Pomidory koktajlowe pozostaw w całości.

W misce przygotuj sos. Wymieszaj przyprawy z oliwą z oliwek i zamarynuj mięso.

Na drewniane patyczki nabij kawałki mięsa naprzemiennie z przygotowanymi warzywami.

Grilluj szaszłyki na grillu lub w piekarniku przez około 20 min.

Jak oceniasz przepis na szaszłyki z polędwicy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,2% osób

Więcej informacji na temat szaszłyków z polędwicy

Szaszłyki z polędwicy to wyjątkowe danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale także kreatywnym i przyjemnym sposobem podania. Moja dzisiejsza wersja będzie tradycyjna, jeśli jednak unikasz mięsa, możesz przygotować szaszłyki warzywne, wystarczy, że pominiesz dodatek polędwicy wołowej.

Szaszłyki z polędwicy to kulinarna przygoda dla miłośników smaku i zróżnicowanych tekstur. To pięknie ułożone kawałki, które składają się na prawdziwą paletę smaków i kształtów.

Zacznij od wybrania mięsa, ja skorzystałam z polędwicy wołowej, pamiętaj jednak, że jest to mięso czerwone, którego nie powinniśmy spożywać na co dzień, dlatego jesz szaszłyki mięsne częściej niż raz w miesiącu postaw na drób, czyli pierś z kurczaka lub Indyka.

Ich mięsista konsystencja, delikatny smak i zdolność do absorbowania aromatycznej marynaty czynią je doskonałym wyborem do szaszłyków. Cebula powinna być pokrojona w pióra, dodaje ona delikatnej słodyczy i chrupkości.

Większe kawałki papryki w soczystych odcieniach czerwieni, zieleni i żółci dodadzą koloru i różnorodności, a ich słodycz i chrupkość dodają wyrazistości i wzbogacają danie o witaminy i składniki odżywcze. Pomidory koktajlowe, pozostawione w całości, wprowadzają nie tylko soczysty smak, ale również wesoły akcent kolorystyczny, który ożywia całą prezentację.

Gdy szaszłyki trafiają na grill lub do piekarnika, ich zapach unoszący się w powietrzu wzbudza apetyt i oczekiwania. Proces grillowania lub pieczenia nadaje im lekko zrumienioną powierzchnię, podkreślając ich smak i aromat.

Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na szaszłyki z polędwicy, które są niezwykle smaczne. Będziesz potrzebować tylko podstawowe składniki takie jak: cebula, papryka, pomidorki koktajlowe, pieczarki, oliwa z oliwek i dowolne przyprawy.

Jak zrobić szaszłyki z polędwicy na grilla?

Pokrój mięso na kawałki o równych rozmiarach. Oczyść papryki, usuń gniazda nasienne i pokrój je na większe kawałki. Obierz cebulę i pokrój ją w pasy. Pomidory koktajlowe pozostaw w całości. W misce przygotuj sos. Wymieszaj przyprawy z oliwą z oliwek i zamarynuj mięso. Na drewniane patyczki nabij kawałki mięsa naprzemiennie z przygotowanymi warzywami. Nabij składniki na drewniane patyczki i grilluj szaszłyki na grillu lub w piekarniku przez 20 minut.

Po chwili grillowania nasze pyszne szaszłyki są dobre do spożycia. Jeśli już wiesz, jak się robi szaszłyki, koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis na te najlepsze szaszłyki. Będzie to idealny pomysł na obiad, a także na kolację dla wszystkich twoich znajomych oraz rodziny.

Alergeny w szaszłykach z polędwicy

Lista alergenów dla szaszłyków z polędwicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szaszłyki z polędwicy

Wartości odżywcze szaszłyków z polędwicy

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania szaszłyków możesz użyć dowolnego rodzaju mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
119.15
178.73
Białko (g)
8.20
12.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
2.97
4.45
Węglowodany przyswajalne (g)
2.22
3.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.75
1.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
8.31
12.46
Tłuszcze nasycone (g)
2.61
3.92
Tłuszcze nienasycone (g)
5.69
8.54
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.92
7.38
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.77
1.16
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
31.52
47.27

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
28.73
43.09
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
0.40
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
0.77
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
40.90
61.35
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.08
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.21
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.76
5.63
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.01
25.52
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
302.10
453.15
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
32.55
48.82
Potas (mg)
232.13
348.20
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
10.11
15.17
Fosfor (mg)
95.35
143.03
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.83
22.24
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.51
0.76
Cynk (mg)
1.12
1.67
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szaszłyków z polędwicy 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szaszłyków z polędwicy

Koszt składników
92.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
400 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
48.00
Za 400 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Papryka czerwona
120 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Papryka żółta
120 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Pomidory koktajlowe
200 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Oliwa z oliwek
50 ml
5 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Koszt składników
92.00