Syrop z nawłoci
- Kwiaty nawłoci (100 g)
- Cukier (300 g)
- Cytryna - 2 średnie sztuki (200 g)
Przepis na syrop z nawłoci krok po kroku
W garnku umieść kwiaty nawłoci.
Wlej 1 l wody i wsyp cukier.
Gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
Dodaj sok wyciśnięty z cytryny.
Odstaw syrop do wystudzenia na kilka godzin.
Po tym czasie przecedź przez sito i wlej do ozdobnych butelek.
Przechowuj w chłodnym miejscu.
Więcej informacji na temat syropu z nawłoci
Syrop z nawłoci to bardzo dobry pomysł na tradycyjny dodatek do herbaty. Najlepszy syrop ma silne właściwości obniżające ciśnienie naszej krwi. Syrop z kwiatów nawłoci wzmacnia naczynia krwionośne i sprawdzi się także do przygotowywania na jego bazie okładów na skórę. Przepis na syrop z nawłoci jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia syropu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kwiaty nawłoci, cukier, cytryna.
Jak zrobić syrop z nawłoci? W garnku umieść kwiaty nawłoci. Wlej wodę i wsyp cukier. Gotuj przez 20 minut na małym ogniu. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Odstaw syrop do wystudzenia na kilka godzin. Po tym czasie przecedź przez sito i wlej do ozdobnych butelek. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie. Nawłoć to roślina z rodziny astrowatych. Występuje na całym świecie, niektóre gatunki przywiezione do Europy zagrażają rodzimej roślinności. Nawłoć wykorzystuje się do przygotowywania syropów i naparów. Nawłoć ma silne właściwości prozdrowotne. Nawłoć działa skutecznie na obniżenie ciśnienia krwi. Sprawdzi się także jako okład na siniaki, gdyż wzmacnia naczynia krwionośne.
Podsumowując tradycyjny syrop z nawłoci będzie dobrym dodatkiem do herbaty. Można go podawać także samodzielnie lub rozrobiony z wodą. Proporcje na syrop uzależnione są od tego czy wolisz uzyskać mniej lub bardziej słodki syrop. Składniki na syrop powinny być zebrane własnoręcznie najlepiej na łące oddalonej od drogi, aby roślina nie była zanieczyszczona. Kwiaty nawłoci można zasuszyć i przechowywać przez kilka miesięcy.
Alergeny w syropie z nawłoci
Lista alergenów dla syropu z nawłoci przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z nawłoci
Wartości odżywcze syropu z nawłoci
Syrop z nawłoci to źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie są dobrym pomysłem dla osób mających problemy z metabolizmem węglowodanów. Syrop jest także źródłem składników mineralnych.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.