Syrop z mleczy
- Mniszek lekarski (1000 g)
- Cukier - 1 opakowanie (1000 g)
- Cytryna - 2 duże sztuki (200 g)
Przepis na syrop z mleczy krok po kroku
Do garnka wsyp kwiaty mniszka.
Wlej 1 litr wody, dodaj cukier i sok z cytryny.
Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Zdejmij z ognia, wystudź i odstaw na jeden dzień.
Przecedź przez gazę i wlej do szklanej butelki.
Przechowuj w chłodnym miejscu.
Więcej informacji na temat syropu z mleczy
Syrop z mleczy to bardzo dobry pomysł na pyszny napój dla całej rodziny. Syrop z mniszka lekarskiego jest wykorzystywany na przeziębienie oraz przy infekcjach gardła. Najlepszy syrop domowy na kaszel można spożywać, także nie mając żadnych infekcji górnych dróg oddechowych. Prosty przepis można wykorzystać wiosną, gdy dostępne są kwiaty mniszka lekarskiego. Przepis na syrop z mleczy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia syropu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mniszek lekarski, cytryna, cukier.
Jak zrobić syrop z mleczy? Do garnka wsyp kwiaty mniszka. Wlej wodę, dodaj cukier i sok z cytryny. Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Zdejmij z ognia, wystudź i odstaw na jeden dzień. Przecedź przez gazę i wlej do szklanej butelki. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Cytryna jest źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie. Mniszek lekarski to pospolita roślina łąkowa. Można ją spotkać także w naszych ogródkach, gdzie nazywa się ją po prostu chwastem. Mniszek lekarski ma jednak bardzo silne właściwości prozdrowotne. Jego liście wykorzystać można do przygotowania sałatki. Z kwiatów zaś zrobić przeciwkaszlowy syrop. Mniszek lekarski wykorzystują także pszczoły, gdyż jest rośliną miododajną.
Podsumowując: najlepszy syrop z kwiatów mniszka lekarskiego tak zwanego mlecza jest doskonały na przeziębienie. Wykorzystuje się go także na bóle gardła i wzmocnienie odporności. Syrop można przechowywać przez kilka miesięcy. Jest on dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Syrop można spożywać, rozrabiając go w wodzie lub skoncentrowany na łyżce jak apteczne syropy. Syrop można wzbogacić dziką różą lub imbirem.
Alergeny w syropie z mleczy
Lista alergenów dla syropu z mleczy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z mleczy
Wartości odżywcze syropu z mleczy
Syrop z mleczy to bardzo dobre źródło cukrów prostych. Podnoszą one gwałtownie poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby mające problemy z metabolizmem węglowodanów. Syrop można przygotować także bez dodatku cukru.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.