Syrop z mleczy

Opublikowano: 02.10.2022 r., 20:40 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Syrop z mniszka w słoikach
Syrop z mleczy
Syrop z mleczy to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do herbaty dla całej rodziny. Syrop sprawdzi także jako napój na zaspokojenie pragnienia w ciepłe letnie dni. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
396 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Mniszek lekarski (1000 g)
  • Cukier - 1 opakowanie (1000 g)
  • Cytryna - 2 duże sztuki (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, sitko

Przepis na syrop z mleczy krok po kroku

Do garnka wsyp kwiaty mniszka.

Wlej 1 litr wody, dodaj cukier i sok z cytryny.

Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

Zdejmij z ognia, wystudź i odstaw na jeden dzień.

Przecedź przez gazę i wlej do szklanej butelki.

Przechowuj w chłodnym miejscu.

Jak oceniasz przepis na syrop z mleczy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat syropu z mleczy

Syrop z mleczy to bardzo dobry pomysł na pyszny napój dla całej rodziny. Syrop z mniszka lekarskiego jest wykorzystywany na przeziębienie oraz przy infekcjach gardła. Najlepszy syrop domowy na kaszel można spożywać, także nie mając żadnych infekcji górnych dróg oddechowych. Prosty przepis można wykorzystać wiosną, gdy dostępne są kwiaty mniszka lekarskiego. Przepis na syrop z mleczy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia syropu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mniszek lekarski, cytryna, cukier.

Jak zrobić syrop z mleczy? Do garnka wsyp kwiaty mniszka. Wlej wodę, dodaj cukier i sok z cytryny. Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Zdejmij z ognia, wystudź i odstaw na jeden dzień. Przecedź przez gazę i wlej do szklanej butelki. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Cytryna jest źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie. Mniszek lekarski to pospolita roślina łąkowa. Można ją spotkać także w naszych ogródkach, gdzie nazywa się ją po prostu chwastem. Mniszek lekarski ma jednak bardzo silne właściwości prozdrowotne. Jego liście wykorzystać można do przygotowania sałatki. Z kwiatów zaś zrobić przeciwkaszlowy syrop. Mniszek lekarski wykorzystują także pszczoły, gdyż jest rośliną miododajną.

Podsumowując: najlepszy syrop z kwiatów mniszka lekarskiego tak zwanego mlecza jest doskonały na przeziębienie. Wykorzystuje się go także na bóle gardła i wzmocnienie odporności. Syrop można przechowywać przez kilka miesięcy. Jest on dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Syrop można spożywać, rozrabiając go w wodzie lub skoncentrowany na łyżce jak apteczne syropy. Syrop można wzbogacić dziką różą lub imbirem.

Alergeny w syropie z mleczy

Lista alergenów dla syropu z mleczy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z mleczy

Wartości odżywcze syropu z mleczy

na 100g gotowej potrawy

Syrop z mleczy to bardzo dobre źródło cukrów prostych. Podnoszą one gwałtownie poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby mające problemy z metabolizmem węglowodanów. Syrop można przygotować także bez dodatku cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
198.09
396.18
Białko (g)
1.33
2.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
50.30
100.60
Węglowodany przyswajalne (g)
48.46
96.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.85
3.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.49
0.98
Tłuszcze nasycone (g)
0.34
0.67
Tłuszcze nienasycone (g)
0.15
0.31
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
231.00
462.00
Witamina B6 (mg)
0.12
0.24
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
20.73
41.45
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.58
3.15
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.09
0.18
Ryboflawina (mg)
0.13
0.26
Niacyna (mg)
0.38
0.75
Foliany (µg (mcg))
13.27
26.55
Beta karoten (µg (mcg))
2661.18
5322.36

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
35.18
70.36
Potas (mg)
193.91
387.82
Wapń (mg)
87.82
175.64
Fosfor (mg)
31.45
62.91
Magnez (mg)
17.09
34.18
Żelazo (mg)
1.44
2.87
Cynk (mg)
0.20
0.39
Miedź (mg)
0.09
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny syropu z mleczy 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania syropu z mleczy

Koszt składników
75.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mniszek lekarski
1000 g
7.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 10
70.00
Za 1000 g
Cukier
1000 g
1 opakowanie
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Cytryna
200 g
2 duże sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.44
Za 200 g
Koszt składników
75.10