Syrop z imbiru

Opublikowano: 01.09.2022 r., 21:04 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
syrop z imbiru
Syrop z imbiru
Poznaj mój przepis na syrop z imbiru i zadbaj o swoją odporność w sezonie jesiennym i nie tylko.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
104 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Imbir korzeń (200 g)
  • Cukier 1 szklanka (250 g)
  • Cytryna 1/2 sztuki (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, butelka szklana

Przepis na syrop z imbiru krok po kroku

Dodatkowo przygotuj 2 szklanki wody - 500 ml.

Imbir obierz, a cytrynę sparz we wrzątku i pokrój w plastry lub drobno posiekaj.

Cukier wsyp do garnka i delikatnie podgrzewaj, zalej wodę i gotuj do rozpuszczenia.

Po chwili dodaj imbir i plastry cytryny, gotuj przez około godzinę.

Odstaw syrop do ostygnięcia.

Przelej syrop do szklanej butelki lub słoika.

Jak oceniasz przepis na syrop z imbiru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,4% osób

Więcej informacji na temat syropu z imbiru

Zdrowy syrop z cebuli i miodu był przygotowywany przez nasze mamy i babcie szczególnie w okresie naszego dzieciństwa. Jego domowa produkcja jest niezwykle prosta i tania.

Syrop z cebuli ma wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Dzisiaj jednak przedstawię Ci delikatną modyfikację, poznaj mój przepis na syrop z imbiru, który jest tak samo łatwy w przygotowaniu.

To dobry pomysł na zwiększenie naszej odporności, walkę z kaszlem lub na przeziębienie, jest dobry nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych.

Syrop ma działanie antywirusowe i antybakteryjne. Dlatego jest tak często przygotowywany właśnie w okresie jesienno-zimowym i zimowym.

Dzisiaj pokażę Ci jak zrobić syrop z imbiru.

Wystarczy, że kilka kawałków imbiru obierzesz i pokroisz na mniejsze kawałki, cytrynę sparzysz we wrzątku i pokroisz w plastry.

Cukier wsyp do garnka i delikatnie podgrzewaj, wlej 2 szklanki wody i gotuj do momentu, aż cukier się rozpuści. Wrzuć imbir i cytryny. Gotuj przez około godzinę. W międzyczasie możesz dodać miód.

Po tym czasie wystarczy, że przelejesz syrop przez gazę, aby pozbyć się kawałków imbiru i cytryny.

W kilka godzin masz domowy, tradycyjny syrop z imbiru. Możesz go stosować np. na kaszel lub w czasie trwania infekcji wirusowych. Pamiętaj jednak, aby nie pomijać wizyty u lekarza, domowy syrop może być tylko wsparciem odporności.

Zatem czy ten prosty przepis ma jakieś wady?

Głównym składnikiem jest imbir i cytryna, które odpowiadają za właściwości zdrowotne, drugim składnikiem, który stanowi dużą część syropu, jest cukier. Nie będzie on miał dla nas wielu niekorzystnych konsekwencji, jeśli spożyjemy syrop rano jeszcze przed umyciem zębów. Nie osiądzie się ona na szkliwie i nie wpłynie na jego zniszczenie.

Bardzo ważne jest, aby nie podawać syropu z cukrem dzieciom tuż przed spaniem. Jeśli chcesz podawać go wieczorem, pamiętaj, aby zrobić to przed umyciem zębów.

W przeciwnym razie cukier może powodować niszczenie szkliwa.

Jak widzisz przygotowanie domowego syropu w domu, jest bardzo proste i tanie. To chyba najlepszy sposób na podniesienie swojej odporności, dlatego zachęcam do samodzielnego przygotowania.

Alergeny w syropie z imbiru

Lista alergenów dla syropu z imbiru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z imbiru

Wartości odżywcze syropu z imbiru

na 100g gotowej potrawy

Do syropu możesz też dodać odrobinę miodu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
209.36
104.68
Białko (g)
0.86
0.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
53.43
26.71
Węglowodany przyswajalne (g)
52.19
26.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.24
0.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
1.74
0.87
Tłuszcze nasycone (g)
1.61
0.81
Tłuszcze nienasycone (g)
0.13
0.06
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
0.18
0.09
Witamina B6 (mg)
0.07
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
11.45
5.73
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.03
0.01
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.01
Ryboflawina (mg)
0.02
0.01
Niacyna (mg)
0.29
0.15
Foliany (µg (mcg))
6.00
3.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.55
0.27

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
5.55
2.77
Potas (mg)
176.91
88.45
Wapń (mg)
11.00
5.50
Fosfor (mg)
15.27
7.64
Magnez (mg)
17.09
8.55
Żelazo (mg)
0.25
0.13
Cynk (mg)
0.14
0.07
Miedź (mg)
0.10
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny syropu z imbiru 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania syropu z imbiru

Koszt składników
12.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Imbir korzeń
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Cytryna
100 g
1/2 sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Koszt składników
12.80