Przepis na syrop z imbiru krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, butelka szklana

Dodatkowo przygotuj 2 szklanki wody - 500 ml.

Imbir obierz, a cytrynę sparz we wrzątku i pokrój w plastry lub drobno posiekaj.

Cukier wsyp do garnka i delikatnie podgrzewaj, zalej wodę i gotuj do rozpuszczenia.

Po chwili dodaj imbir i plastry cytryny, gotuj przez około godzinę.

Odstaw syrop do ostygnięcia.

Przelej syrop do szklanej butelki lub słoika.

syrop z imbiru
Syrop z imbiru
Koszt przygotowania dania
10.35 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
104 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
70

Syrop z imbiru - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o syropie z imbiru

Zdrowy syrop z cebuli i miodu był przygotowywany przez nasze mamy i babcie szczególnie w okresie naszego dzieciństwa. Jego domowa produkcja jest niezwykle prosta i tania.

Syrop z cebuli ma wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Dzisiaj jednak przedstawię Ci delikatną modyfikację, poznaj mój przepis na syrop z imbiru, który jest tak samo łatwy w przygotowaniu.

To dobry pomysł na zwiększenie naszej odporności, walkę z kaszlem lub na przeziębienie, jest dobry nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych.

Syrop ma działanie antywirusowe i antybakteryjne. Dlatego jest tak często przygotowywany właśnie w okresie jesienno-zimowym i zimowym.

Dzisiaj pokażę Ci jak zrobić syrop z imbiru.

Wystarczy, że kilka kawałków imbiru obierzesz i pokroisz na mniejsze kawałki, cytrynę sparzysz we wrzątku i pokroisz w plastry.

Cukier wsyp do garnka i delikatnie podgrzewaj, wlej 2 szklanki wody i gotuj do momentu, aż cukier się rozpuści. Wrzuć imbir i cytryny. Gotuj przez około godzinę. W międzyczasie możesz dodać miód.

Po tym czasie wystarczy, że przelejesz syrop przez gazę, aby pozbyć się kawałków imbiru i cytryny.

W kilka godzin masz domowy, tradycyjny syrop z imbiru. Możesz go stosować np. na kaszel lub w czasie trwania infekcji wirusowych. Pamiętaj jednak, aby nie pomijać wizyty u lekarza, domowy syrop może być tylko wsparciem odporności.

Zatem czy ten prosty przepis ma jakieś wady?

Głównym składnikiem jest imbir i cytryna, które odpowiadają za właściwości zdrowotne, drugim składnikiem, który stanowi dużą część syropu, jest cukier. Nie będzie on miał dla nas wielu niekorzystnych konsekwencji, jeśli spożyjemy syrop rano jeszcze przed umyciem zębów. Nie osiądzie się ona na szkliwie i nie wpłynie na jego zniszczenie.

Bardzo ważne jest, aby nie podawać syropu z cukrem dzieciom tuż przed spaniem. Jeśli chcesz podawać go wieczorem, pamiętaj, aby zrobić to przed umyciem zębów.

W przeciwnym razie cukier może powodować niszczenie szkliwa.

Jak widzisz przygotowanie domowego syropu w domu, jest bardzo proste i tanie. To chyba najlepszy sposób na podniesienie swojej odporności, dlatego zachęcam do samodzielnego przygotowania.

Wartości odżywcze syropu z imbiru

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
209.36 kcal
104.68 kcal
Białko
0.86 g
0.43 g

Węglowodany w syropie z imbiru

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
53.43 g
26.71 g
Węglowodany przyswajalne
52.19 g
26.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.24 g
0.62 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
1.74 g
0.87 g
Tłuszcze nasycone
1.61 g
0.81 g
Tłuszcze nienasycone
0.13 g
0.06 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na syrop z imbiru

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
0.18 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.04 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
11.45 mg
5.73 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.03 mg
0.01 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.02 mg
0.01 mg
Ryboflawina
0.02 mg
0.01 mg
Niacyna
0.29 mg
0.15 mg
Foliany
6.00 µg (mcg)
3.00 µg (mcg)
Beta karoten
0.55 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na syrop z imbiru

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
5.55 mg
2.77 mg
Potas
176.91 mg
88.45 mg
Wapń
11.00 mg
5.50 mg
Fosfor
15.27 mg
7.64 mg
Magnez
17.09 mg
8.55 mg
Żelazo
0.25 mg
0.13 mg
Cynk
0.14 mg
0.07 mg
Miedź
0.10 mg
0.05 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny syropu z imbiru 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w syropie z imbiru

Lista alergenów dla syropu z imbiru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z imbiru

Cena przygotowania syropu z imbiru

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Imbir korzeń
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Cytryna
100 g
1/2 sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Koszt składników
12.80
Jak oceniasz przepis na syrop z imbiru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób