Syrop z imbiru i kurkumy

Opublikowano: 12.06.2022 r., 13:37 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słoik syropu imbirowo-kurkumowego.
Syrop z imbiru i kurkumy
Syrop z imbiru i kurkumy jest doskonałym dodatkiem, który sprawdzi się idealnie dla wszystkich miłośników domowych przetworów. Najlepiej sprawdzi się na jesień.
Przygotowanie 20 min
126 kcal
Kcal w porcji
52 g
Wielkość porcji
98
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Imbir mielony (140 g)
  • Sok cytrynowy (125 ml)
  • Miód (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, kurkuma
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik, miska, gaza

Przepis na syrop z imbiru i kurkumy krok po kroku

Wrzuć obrany imbir, 1 łyżkę kurkumy i sok z cytryny do blendera i miksuj przez kilka minut, aż uzyskasz gładką pastę.

Umieść czystą gazę na misce i przenieś na nią pastę.

Chwyć mocno gazę i wyciśnij pastę rękami, aby wycisnąć cały sok.

Dodaj miód i czarny pieprz. Wymieszaj trzepaczką lub widelcem, aż się połączą.

Syrop przełóż do szczelnego słoika i przechowuj w lodówce do 2 tygodni.

Jak oceniasz przepis na syrop z imbiru i kurkumy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat syropu z imbiru i kurkumy

Syrop z imbiru i kurkumy jest doskonałym dodatkiem, który sprawdzi się idealnie dla wszystkich miłośników domowych przetworów. Najlepiej sprawdzi się na jesień.

Przepis na syrop z imbiru i kurkumy to pomysł na domowe remedium na przeziębienie. Ze względu na naprawdę duży udział kurkumy jest wprost przepełniony antyoksydantami. Choć wydaje się, że jest ona tylko niepozorną przyprawą o pomarańczowym kolorze, to tak naprawdę jej działanie jest bardzo szerokie. W dodatku udowodnione badaniami. Głównym, a przy okazji najlepiej działającym składnikiem kurkumy jest kurkumina. Jednak jest lepiej wchłaniana z dodatkiem piperyny, którą można znaleźć w czarnym pieprzu. Dlatego, choć może się wydawać to nieco dziwne, do tego syropu dodaje się również odrobiny pieprzu. Nie jest to zabieg smakowy, a zdrowotny, dlatego dobrze go nie pomijać podczas przygotowywania.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić syrop z imbiru i kurkumy, który będzie smaczny, a przy okazji naprawdę zdrowy. to ten przepis sprawdzi się idealnie. To wspaniała opcja dla każdego, kto kocha samodzielnie przygotowywać przeróżne domowe przetwory. Ten syrop jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a ma wspaniały smak. Imbir sprawia, że jest nieco ostry, jednak wspaniale komponuje się z herbatą, ale również ciepłą wodą. W połączeniu z wodą stworzy niezwykle smaczny napar, który wspaniale ogrzewa w zimne dni. To doskonały wybór szczególnie na zimę i jesień, kiedy to popularne są wszelkie choroby. Ze względu na dużą ilość przeciwzapalnych składników ten syrop sprawdzi się w przeziębieniach, nawet tych z gorączką. Imbir, który jest jego składnikiem, wspiera również działanie układu pokarmowego i zmniejsza nudności. W połączeniu z kurkumą, która wspiera wydzielanie soków trawiennych, będzie idealnym wyborem również dla osób, które chcą poprawić działanie układu pokarmowego. Syrop można przechowywać w szklanych butelkach lub małych słoiczkach, spokojnie można przygotować nieco więcej i przechowywać go przez całą zimę, dzięki czemu będzie stanowił świetną opcję w czasie pojawienia się jakiejkolwiek infekcji.

Alergeny w syropie z imbiru i kurkumy

Lista alergenów dla syropu z imbiru i kurkumy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z imbiru i kurkumy

Wartości odżywcze syropu z imbiru i kurkumy

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(52g)
Energia (kcal)
243.98
126.87
Białko (g)
2.67
1.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(52g)
Węglowodany (g)
61.14
31.80
Węglowodany przyswajalne (g)
57.14
29.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.00
2.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(52g)
Tłuszcz (g)
1.21
0.63
Tłuszcze nasycone (g)
0.82
0.43
Tłuszcze nienasycone (g)
0.39
0.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.13
0.07
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.26
0.13
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(52g)
Witamina A (µg (mcg))
0.54
0.28
Witamina B6 (mg)
0.19
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
9.83
5.11
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.01
Ryboflawina (mg)
0.07
0.04
Niacyna (mg)
2.70
1.40
Foliany (µg (mcg))
9.36
4.87
Beta karoten (µg (mcg))
5.14
2.67

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(52g)
Sód (mg)
9.52
4.95
Potas (mg)
409.08
212.72
Wapń (mg)
35.36
18.39
Fosfor (mg)
49.55
25.77
Magnez (mg)
60.60
31.51
Żelazo (mg)
5.61
2.92
Cynk (mg)
1.11
0.58
Miedź (mg)
0.15
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny syropu z imbiru i kurkumy 98
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania syropu z imbiru i kurkumy

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Imbir mielony
140 g
1.80
Za 15,0 g
Liczba opakowań 10
16.80
Za 140 g
Sok cytrynowy
125 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 7
6.25
Za 125 ml
Miód
250 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 250 g
Koszt składników
40.00