Przepis na syrop z imbiru i kurkumy krok po kroku
- Imbir mielony 140 g
- Sok cytrynowy 125 ml
- Miód 250 g
Wrzuć obrany imbir, 1 łyżkę kurkumy i sok z cytryny do blendera i miksuj przez kilka minut, aż uzyskasz gładką pastę.
Umieść czystą gazę na misce i przenieś na nią pastę.
Chwyć mocno gazę i wyciśnij pastę rękami, aby wycisnąć cały sok.
Dodaj miód i czarny pieprz. Wymieszaj trzepaczką lub widelcem, aż się połączą.
Syrop przełóż do szczelnego słoika i przechowuj w lodówce do 2 tygodni.
-
Bubble tea
-
Matcha latte
-
Sok z buraków
-
Ayran
-
Herbata z imbirem
-
Kawa po turecku
-
Sok z kiszonej kapusty
-
Kompot z wiśni
-
Ice tea
-
Lemoniada arbuzowa
-
Herbatka zimowa
-
Bawarka
-
Sok z kwiatu czarnego bzu
-
Kawa kuloodporna
-
Koktajl z truskawek
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Lemoniada cytrynowa
-
Sok z czarnego bzu
-
Napoje bezalkoholowe

(liczba kalorii)
Syrop z imbiru i kurkumy - cechy przepisu
Więcej o syropie z imbiru i kurkumy
Syrop z imbiru i kurkumy jest doskonałym dodatkiem, który sprawdzi się idealnie dla wszystkich miłośników domowych przetworów. Najlepiej sprawdzi się na jesień.
Przepis na syrop z imbiru i kurkumy to pomysł na domowe remedium na przeziębienie. Ze względu na naprawdę duży udział kurkumy jest wprost przepełniony antyoksydantami. Choć wydaje się, że jest ona tylko niepozorną przyprawą o pomarańczowym kolorze, to tak naprawdę jej działanie jest bardzo szerokie. W dodatku udowodnione badaniami. Głównym, a przy okazji najlepiej działającym składnikiem kurkumy jest kurkumina. Jednak jest lepiej wchłaniana z dodatkiem piperyny, którą można znaleźć w czarnym pieprzu. Dlatego, choć może się wydawać to nieco dziwne, do tego syropu dodaje się również odrobiny pieprzu. Nie jest to zabieg smakowy, a zdrowotny, dlatego dobrze go nie pomijać podczas przygotowywania.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić syrop z imbiru i kurkumy, który będzie smaczny, a przy okazji naprawdę zdrowy. to ten przepis sprawdzi się idealnie. To wspaniała opcja dla każdego, kto kocha samodzielnie przygotowywać przeróżne domowe przetwory. Ten syrop jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a ma wspaniały smak. Imbir sprawia, że jest nieco ostry, jednak wspaniale komponuje się z herbatą, ale również ciepłą wodą. W połączeniu z wodą stworzy niezwykle smaczny napar, który wspaniale ogrzewa w zimne dni. To doskonały wybór szczególnie na zimę i jesień, kiedy to popularne są wszelkie choroby. Ze względu na dużą ilość przeciwzapalnych składników ten syrop sprawdzi się w przeziębieniach, nawet tych z gorączką. Imbir, który jest jego składnikiem, wspiera również działanie układu pokarmowego i zmniejsza nudności. W połączeniu z kurkumą, która wspiera wydzielanie soków trawiennych, będzie idealnym wyborem również dla osób, które chcą poprawić działanie układu pokarmowego. Syrop można przechowywać w szklanych butelkach lub małych słoiczkach, spokojnie można przygotować nieco więcej i przechowywać go przez całą zimę, dzięki czemu będzie stanowił świetną opcję w czasie pojawienia się jakiejkolwiek infekcji.
Wartości odżywcze syropu z imbiru i kurkumy
Energia i białka
(52g)
Węglowodany w syropie z imbiru i kurkumy
(52g)
Tłuszcze
(52g)
Witaminy w przepisie na syrop z imbiru i kurkumy
(52g)
Składniki mineralne w przepisie na syrop z imbiru i kurkumy
(52g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w syropie z imbiru i kurkumy
Lista alergenów dla syropu z imbiru i kurkumy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z imbiru i kurkumy