Syrop z imbiru
- Imbir korzeń (200 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Cytryna - 1/2 sztuki (100 g)
Przepis na syrop z imbiru krok po kroku
Dodatkowo przygotuj 2 szklanki wody - 500 ml.
Imbir obierz, a cytrynę sparz we wrzątku i pokrój w plastry lub drobno posiekaj.
Cukier wsyp do garnka i delikatnie podgrzewaj, zalej wodę i gotuj do rozpuszczenia.
Po chwili dodaj imbir i plastry cytryny, gotuj przez około godzinę.
Odstaw syrop do ostygnięcia.
Przelej syrop do szklanej butelki lub słoika.
Więcej informacji na temat syropu z imbiru
Zdrowy syrop z cebuli i miodu był przygotowywany przez nasze mamy i babcie szczególnie w okresie naszego dzieciństwa. Jego domowa produkcja jest niezwykle prosta i tania.
Syrop z cebuli ma wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Dzisiaj jednak przedstawię Ci delikatną modyfikację, poznaj mój przepis na syrop z imbiru, który jest tak samo łatwy w przygotowaniu.
To dobry pomysł na zwiększenie naszej odporności, walkę z kaszlem lub na przeziębienie, jest dobry nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych.
Syrop ma działanie antywirusowe i antybakteryjne. Dlatego jest tak często przygotowywany właśnie w okresie jesienno-zimowym i zimowym.
Dzisiaj pokażę Ci jak zrobić syrop z imbiru.
Wystarczy, że kilka kawałków imbiru obierzesz i pokroisz na mniejsze kawałki, cytrynę sparzysz we wrzątku i pokroisz w plastry.
Cukier wsyp do garnka i delikatnie podgrzewaj, wlej 2 szklanki wody i gotuj do momentu, aż cukier się rozpuści. Wrzuć imbir i cytryny. Gotuj przez około godzinę. W międzyczasie możesz dodać miód.
Po tym czasie wystarczy, że przelejesz syrop przez gazę, aby pozbyć się kawałków imbiru i cytryny.
W kilka godzin masz domowy, tradycyjny syrop z imbiru. Możesz go stosować np. na kaszel lub w czasie trwania infekcji wirusowych. Pamiętaj jednak, aby nie pomijać wizyty u lekarza, domowy syrop może być tylko wsparciem odporności.
Zatem czy ten prosty przepis ma jakieś wady?
Głównym składnikiem jest imbir i cytryna, które odpowiadają za właściwości zdrowotne, drugim składnikiem, który stanowi dużą część syropu, jest cukier. Nie będzie on miał dla nas wielu niekorzystnych konsekwencji, jeśli spożyjemy syrop rano jeszcze przed umyciem zębów. Nie osiądzie się ona na szkliwie i nie wpłynie na jego zniszczenie.
Bardzo ważne jest, aby nie podawać syropu z cukrem dzieciom tuż przed spaniem. Jeśli chcesz podawać go wieczorem, pamiętaj, aby zrobić to przed umyciem zębów.
W przeciwnym razie cukier może powodować niszczenie szkliwa.
Jak widzisz przygotowanie domowego syropu w domu, jest bardzo proste i tanie. To chyba najlepszy sposób na podniesienie swojej odporności, dlatego zachęcam do samodzielnego przygotowania.
Alergeny w syropie z imbiru
Lista alergenów dla syropu z imbiru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z imbiru
Wartości odżywcze syropu z imbiru
Do syropu możesz też dodać odrobinę miodu.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.