Syrop z bzu
- Kwiaty czarnego bzu (400 g)
- Cukier - pół opakowania (500 g)
- Cytryna - 2 małe sztuki (100 g)
Przepis na syrop z bzu krok po kroku
Cytrynę sparz wrzątkiem i zetrzyj z niej skórkę.
Wyciśnij sok do garnka.
Wsyp cukier i wlej 1 l wody.
Podgrzej do rozpuszczenia cukru.
Kwiaty czarnego bzu umieść w słoiku i zalej je gorącym syropem.
Zakręć słoik i odstaw na 24 godziny.
Po tym czasie przecedź syrop i przelej do ozdobnych butelek lub słoików.
Przechowuj w chłodnym miejscu.
Więcej informacji na temat syropu z bzu
Syrop z bzu to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do napoju. Domowy syrop jest zdrowszy niż te kupione w sklepie. Syrop z bzu można przygotować w dwóch znacznie różniących się od siebie wersjach. Syrop z owoców czarnego bzu ma ciemny fioletowy kolor i intensywny smak. Natomiast syrop z kwiatów bzu jest koloru lekko żółtego i ma piękny aromat, który wzbogaci napoje i desery. Jego zaletą jest neutralny kolor. Przepis na syrop z bzu jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia syropu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kwiaty czarnego bzu, cukier, cytryna, woda.
Jak zrobić syrop z bzu w domu? Cytrynę sparz wrzątkiem i zetrzyj z niej skórkę. Wyciśnij sok do garnka. Wsyp cukier i wlej wodę. Podgrzej do rozpuszczenia cukru. Kwiaty czarnego bzu umieść w słoiku i zalej je gorącym syropem. Zakręć słoik i odstaw na 24 godziny. Po tym czasie przecedź syrop i przelej do ozdobnych butelek lub słoików. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie. Czarny bez jest rośliną powszechnie dostępną. Jeśli chcemy przygotować syrop z jego kwiatów, musimy zebrać je samodzielnie w odpowiednim momencie, gdy tylko zakwitną.
Podsumowując najlepszy syrop z kwiatów czarnego bzu jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw i napoi. Proporcje na syrop to dwie części wody do 1 części cukru. Właściwości syropu to między innymi działanie wykrztuśne oraz wzmacnianie naszej odporności. Syrop ma także działanie antywirusowe i pomaga rozrzedzić katar. Pyszny syrop można stosować w celach poprawy smaku lub leczniczych. Domowy syrop jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać przez kilka miesięcy.
Alergeny w syropie z bzu
Lista alergenów dla syropu z bzu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z bzu
Wartości odżywcze syropu z bzu
Syrop z bzu to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz te z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.