Surówka z selera konserwowego

Opublikowano: 01.09.2021 r., 7:15 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z selera konserwowego podana jest w białej, wysokiej miseczce..
Surówka z selera konserwowego
Surówka z selera konserwowego to doskonała propozycja na pyszny dodatek do obiadu lub danie zabierane do pracy. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na tą prostą i smaczną surówkę.
Przygotowanie 15 min
123 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Seler konserwowy (250 g)
  • Ananas w puszce (100 g)
  • Majonez (50 g)
  • Marchewka 1 mała sztuka (100 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Szczypiorek (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na surówka z selera konserwowego krok po kroku

W misce umieść odsączony seler konserwowy.

Na tarce zetrzyj obraną i umytą marchew.

Ananasa odsączonego z zalewy pokrój w drobną kostkę.

Drobno posiekaj szczypior i natkę pietruszki.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez.

Wymieszaj do połączenia składników.

Jak oceniasz przepis na surówka z selera konserwowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,3% osób

Więcej informacji na temat surówki z selera konserwowego

Surówka z selera konserwowego to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Surówka jest pyszna i szybka do przygotowania. Łatwa do przygotowania przystawka nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Aby ją przygotować będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: seler konserwowy ze słoika, ananas w puszce, marchew, majonez, sól, pieprz, natka pietruszki oraz szczypior.

Jak zrobić surówkę z selera konserwowego? Nic bardzie prostego na początek obierz marchew i zetrzyj ją na tarce. Pokrój ananasa w drobną kostkę, poszatkuj natkę pietruszki i szczypior. Selera marynowanego odsącz z zalewy, przełóż do miski, umieść resztę warzyw, dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną surówkę możesz przechowywać w lodówce do 3 dni.

Seler jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Jest ona bardzo nisko kaloryczny. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, sporo witamin z grupy B oraz witaminę E. Witamina C ma właściwości wzmacniające odporność, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia także naczynia krwionośne. Witamina E zwana jest witaminą młodości. Znaleźć możemy ją tylko w warzywach, jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Witamina E ponadto pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu frakcji LDL oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego. Związki zawarte w selerze mają działanie moczopędne i łagodzące skurcze. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta- karoten) wykazuje działanie antynowotworowe. Zwróć uwagę na wybór majonezu do surówki, na rynku jest coraz większy wybór majonezów z jajek od kur z wolnego wybiegu. Wybierz także ten bez zbędnych dodatków. Powinien zawierać tylko: jajka, olej, musztardę, sól, pieprz i odrobinę cukru.

Podsumowując szybka surówka z selera konserwowego to idealny dodatek do obiadu. Surówka jest prosta w przygotowaniu. Zawiera dużo cennych witamin i minerałów.

Alergeny w surówce z selera konserwowego

Lista alergenów dla surówki z selera konserwowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler konserwowy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze surówki z selera konserwowego

na 100g gotowej potrawy

Surówka z selera konserwowego to bardzo dobry pomysł na zdrową surówkę do obiadu. Seler jest warzywem które ma wiele właściwości dobrze wpływających na nasze zdrowie. Jest chrupiący i ma sporo błonnika dlatego dobrze sprawdza się na dietach redukcyjnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
98.46
123.08
Białko (g)
0.83
1.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
8.52
10.65
Węglowodany przyswajalne (g)
7.04
8.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.48
1.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
7.12
8.90
Tłuszcze nasycone (g)
1.32
1.65
Tłuszcze nienasycone (g)
5.80
7.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.59
1.99
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.21
5.26
Cholesterol (mg)
3.89
4.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
188.02
235.02
Witamina B6 (mg)
0.08
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.01
Witamina C (mg)
10.95
13.69
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.02
Witamina E (mg)
0.53
0.66
Retinol (µg (mcg))
1.39
1.74
Tiamina (mg)
0.05
0.06
Ryboflawina (mg)
0.05
0.06
Niacyna (mg)
0.42
0.53
Foliany (µg (mcg))
26.00
32.50
Beta karoten (µg (mcg))
1921.39
2401.74

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
542.00
677.50
Potas (mg)
215.19
268.98
Wapń (mg)
34.17
42.71
Fosfor (mg)
23.09
28.87
Magnez (mg)
12.48
15.60
Żelazo (mg)
0.49
0.62
Cynk (mg)
0.19
0.24
Miedź (mg)
0.05
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z selera konserwowego 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z selera konserwowego

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Seler konserwowy
250 g
3.50
Za 320,0 g
Liczba opakowań 1
2.73
Za 250 g
Ananas w puszce
100 g
6.00
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 100 g
Majonez
50 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Szczypiorek
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
20.00