Przepis na surówkę z selera z rodzynkami krok po kroku

Składniki
  • Seler korzeniowy 300 g 1 mała główka
  • Jabłko 180 g 1 szt
  • Majonez 25 g 1 łyżka
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu 50 ml 2 łyżki
  • Rodzynki 60 g 3 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
tarka, duża miska, sitko

Seler i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Rodzynki przełóż na sitko i przelej wrzątkiem, dodaj do pozostałych składników.

Do surówki dodaj majonez i jogurt.

Dopraw solą i pieprzem.

Całość dokładnie wymieszaj.

Surówka z selera z rodzynkami podana na eleganckim talerzyku.
surówka z selera z rodzynkami
Koszt przygotowania dania
8.98 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
120 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
65

Surówka z selera z rodzynkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o surówce z selera z rodzynkami

Surówka z selera z rodzynkami jest świetnym wyborem dla wszystkich miłośników słodko słonych połączeń. Tak podany seler smakuje wyśmienicie, zwłaszcza, gdy surówka jest odpowiednio schłodzona. Idealnie komponuje się ona z wytrawnymi potrawami, zwłaszcza z mięsami. Będzie doskonałym wyborem do obiadu, gdyż jej wspaniały smak odmieni nawet najnudniejsze danie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z selera z rodzynkami, która będzie naprawdę pyszna i niezbyt skomplikowana, to ten przepis będzie doskonałą opcją. Powstaje z niego naprawdę fantastyczne danie, które idealnie dopełni każdy obiad czy kolację. Całość jest bardzo prosta, dlatego będzie dobrym wyborem nawet dla początkujących kucharzy. Całość da się zrobić w niezwykle szybkim czasie, co stanowi duży plus, zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za zbyt pracochłonnymi przepisami.

W tej opcji podaje się surówkę z majonezem, jednak by nie była zbyt ciężkostrawna, całość łagodzi dość spora ilość naturalnego jogurtu. Warto wybrać gęsty, najlepiej grecki, który konsystencją przypomina właśnie majonez. Ze względu na dodatek jogurtu całość ma więcej białka, przez co jest bardziej sycąca. Dodatkowo częściowa zamiana majonezu powoduje, ze w surówce znajduje się mniej tłuszczy nasyconych, co korzystnie wpływa na cały układ krwionośny.

Ta surówka oprócz tego, że jest pyszna, ma również dobry wpływ na cały organizm. To idealny sposób na włączenie do swojego menu selera, który choć nie jest zbyt popularny, jest składnikiem diety niezwykle cennym. To dobre źródło wapnia, magnezu, fosforu i potasu, a także witamin A, C czy B6. Ma również sporo błonnika, dzięki czemu pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Dlatego tak ważne jest, by gościł w codziennej diecie, a ten przepis pozwala przemycić go w bardzo łatwy sposób.

Ta surówka świetnie się sprawdzi do obiadu, czy kolacji. Łączy się w niej pyszny smak i aromat selera i słodkie rodzynki, które wspaniale się z nim komponują. Jest tak smaczna, że znika z talerzy w mgnieniu oka. Ten przepis na surówkę z selera z rodzynkami to idealny pomysł na dodatek do posiłku dla osób, które nie boją się kuchennych eksperymentów smakowych.

Wartości odżywcze surówki z selera z rodzynkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (123g)
Energia (kalorie)
98.08 kcal
120.64 kcal
Białko
1.87 g
2.30 g

Węglowodany w surówce z selera z rodzynkami

Na 100g
Na porcję (123g)
Węglowodany
16.43 g
20.21 g
Węglowodany przyswajalne
14.17 g
17.43 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.26 g
2.78 g
Brak danych dla: majonez.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (123g)
Tłuszcz
3.31 g
4.07 g
Tłuszcze nasycone
0.68 g
0.84 g
Tłuszcze nienasycone
2.63 g
3.23 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.72 g
0.89 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na surówkę z selera z rodzynkami

Na 100g
Na porcję (123g)
Witamina B6
0.10 mg
0.13 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.05 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.07 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany
5.28 µg (mcg)
6.49 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z selera z rodzynkami

Na 100g
Na porcję (123g)
Sód
80.92 mg
99.53 mg
Potas
256.91 mg
316.00 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
34.89 mg
42.92 mg
Fosfor
67.20 mg
82.65 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez
14.19 mg
17.45 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo
0.64 mg
0.79 mg
Cynk
0.20 mg
0.24 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.09 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Mangan
0.12 mg
0.14 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z selera z rodzynkami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z selera z rodzynkami

Lista alergenów dla surówki z selera z rodzynkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Cena przygotowania surówki z selera z rodzynkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Seler korzeniowy
300 g
1 mała główka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Jabłko
180 g
1 szt
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Majonez
25 g
1 łyżka
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 25 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
50 ml
2 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.61
Za 50 ml
Rodzynki
60 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Liczba porcji:
Razem
19.70
Łączny koszt
8.98
Jak oceniasz przepis na surówkę z selera z rodzynkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób