Przepis na surówkę z selera i jabłka krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
To będzie niezbędne
tarka, duża miska

Jabłko i seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skrop całość sokiem z cytryny.

Do miski z selerem i jabłkiem dodaj jogurt i majonez.

Dopraw całość solą i pieprzem.

Dokładnie wymieszaj

Surówka z selera i jabłka podana w przezroczystej miseczce z warzywami w tle.
surówka z selera i jabłka
Koszt przygotowania dania
7.48 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
106 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
25

Surówka z selera i jabłka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z selera i jabłka

Surówka z selera i jabłka to świetny pomysł na przepyszny dodatek do dań głównych, który świetnie sprawdzi się na co dzień. Ma wspaniały smak i bardzo drobną konsystencję, dlatego może być podawana nawet dzieciom. Świetnie sprawdzi się do posiłków mięsnych, ale również tych roślinnych. Ze względu na łatwość wykonania i przepyszny smak na pewno stanie się ulubioną surówka.

Ten przepis na surówkę z selera i jabłka jest niezwykle łatwy, dzięki czemu całość można przygotować w ekspresowym tempie. Całość na pewno przypadnie do gustu miłośnikom nieskomplikowanych potraw. Surówka, choć łatwa, jest niebanalna i charakteryzuje się bardzo ciekawym smakiem i aromatem. To dodatek, który odmienia każde danie, nawet takie, które nie ma w sobie nic ciekawego. To surówka dla wszystkich, którzy kochają nieoczywiste połączenia.

Surówkę najlepiej przygotować z selera surowego, dzięki temu zachowanych zostanie jak najwięcej dobroczynnych witamin i składników prozdrowotnych, których w warzywie jest bardzo dużo. Seler to wspaniałe źródło magnezu, fosforu, wapnia i potasu. Dostarcza również dużo witamin A, C i z grupy B. Ma również bardzo dużo błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego, a także obniża poziom cholesterolu we krwi.

Ta surówka to dobra opcja na zdrowy dodatek do obiadu i kolacji. Ta pyszna sałatka pozwoli włączyć do diety większą ilość selera, który zwykle nie jest częstym gościem w menu. Choć to warzywo bardzo zdrowe, niskokaloryczne i o małym indeksie glikemicznym, to zwykle używa się go bardzo rzadko. Ta surówka jest świetnym sposobem na jego wykorzystanie, a przy okazji pozwala urozmaicić codzienny jadłospis. To dobra opcja dla osób, które nie lubią nudy w kuchni. Dodatkowo całość jest niezwykle szybka i pełna smaku.

Ze względu na użycie tylko kilku produktów surówka jest niezwykle tania i łatwa. Ten prosty przepis sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy, którzy szukają czegoś co urozmaici ich jadłospis, a przy okazji nie będzie zbyt skomplikowane. Idealnie nada się do obiadu, gdyż świetnie komponuje się z różnymi rodzajami mięsa. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z selera i jabłka, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę.

Wartości odżywcze surówki z selera i jabłka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(139g)
Energia (kalorie)
76.68 kcal
106.59 kcal
Białko
1.80 g
2.51 g

Węglowodany w surówce z selera i jabłka

Na 100g
Na porcję
(139g)
Węglowodany
9.72 g
13.51 g
Węglowodany przyswajalne
7.95 g
11.05 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.77 g
2.46 g
Brak danych dla: majonez.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(139g)
Tłuszcz
3.60 g
5.01 g
Tłuszcze nasycone
0.71 g
0.99 g

Witaminy w przepisie na surówkę z selera i jabłka

Na 100g
Na porcję
(139g)
Witamina B6
0.11 mg
0.15 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.05 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany
5.52 µg (mcg)
7.68 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z selera i jabłka

Na 100g
Na porcję
(139g)
Sód
86.64 mg
120.43 mg
Potas
195.50 mg
271.74 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
35.64 mg
49.54 mg
Fosfor
66.35 mg
92.23 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez
12.48 mg
17.34 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo
0.43 mg
0.60 mg
Cynk
0.20 mg
0.28 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.07 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Mangan
0.10 mg
0.14 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z selera i jabłka 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z selera i jabłka

Lista alergenów dla surówki z selera i jabłka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania surówki z selera i jabłka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Seler korzeniowy
300 g
1 mały korzeń
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Jabłko
180 g
1 szt
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
50 ml
2 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.61
Za 50 ml
Majonez
25 g
1 łyżka
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 25 g
Liczba porcji:
Koszt składników
14.70
Jak oceniasz przepis na surówkę z selera i jabłka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób