Surówka z selera i jabłka

Opublikowano: 10.08.2021 r., 15:03 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z selera i jabłka podana w przezroczystej miseczce z warzywami w tle.
Surówka z selera i jabłka
Surówka z selera i jabłka to idealny pomysł na dodatek do zdrowych posiłków. Ma wspaniały lekko orzechowy smak, który świetnie komponuje się z jabłkową słodyczą.
Przygotowanie 15 min
106 kcal
Kcal w porcji
139 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Seler korzeniowy 1 mały korzeń (300 g)
  • Jabłko 1 szt (180 g)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu 2 łyżki (50 ml)
  • Majonez 1 łyżka (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
tarka, duża miska

Przepis na surówkę z selera i jabłka krok po kroku

Jabłko i seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skrop całość sokiem z cytryny.

Do miski z selerem i jabłkiem dodaj jogurt i majonez.

Dopraw całość solą i pieprzem.

Dokładnie wymieszaj

Jak oceniasz przepis na surówkę z selera i jabłka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat surówki z selera i jabłka

Surówka z selera i jabłka to świetny pomysł na przepyszny dodatek do dań głównych, który świetnie sprawdzi się na co dzień. Ma wspaniały smak i bardzo drobną konsystencję, dlatego może być podawana nawet dzieciom. Świetnie sprawdzi się do posiłków mięsnych, ale również tych roślinnych. Ze względu na łatwość wykonania i przepyszny smak na pewno stanie się ulubioną surówka.

Ten przepis na surówkę z selera i jabłka jest niezwykle łatwy, dzięki czemu całość można przygotować w ekspresowym tempie. Całość na pewno przypadnie do gustu miłośnikom nieskomplikowanych potraw. Surówka, choć łatwa, jest niebanalna i charakteryzuje się bardzo ciekawym smakiem i aromatem. To dodatek, który odmienia każde danie, nawet takie, które nie ma w sobie nic ciekawego. To surówka dla wszystkich, którzy kochają nieoczywiste połączenia.

Surówkę najlepiej przygotować z selera surowego, dzięki temu zachowanych zostanie jak najwięcej dobroczynnych witamin i składników prozdrowotnych, których w warzywie jest bardzo dużo. Seler to wspaniałe źródło magnezu, fosforu, wapnia i potasu. Dostarcza również dużo witamin A, C i z grupy B. Ma również bardzo dużo błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego, a także obniża poziom cholesterolu we krwi.

Ta surówka to dobra opcja na zdrowy dodatek do obiadu i kolacji. Ta pyszna sałatka pozwoli włączyć do diety większą ilość selera, który zwykle nie jest częstym gościem w menu. Choć to warzywo bardzo zdrowe, niskokaloryczne i o małym indeksie glikemicznym, to zwykle używa się go bardzo rzadko. Ta surówka jest świetnym sposobem na jego wykorzystanie, a przy okazji pozwala urozmaicić codzienny jadłospis. To dobra opcja dla osób, które nie lubią nudy w kuchni. Dodatkowo całość jest niezwykle szybka i pełna smaku.

Ze względu na użycie tylko kilku produktów surówka jest niezwykle tania i łatwa. Ten prosty przepis sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy, którzy szukają czegoś co urozmaici ich jadłospis, a przy okazji nie będzie zbyt skomplikowane. Idealnie nada się do obiadu, gdyż świetnie komponuje się z różnymi rodzajami mięsa. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z selera i jabłka, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę.

Alergeny w surówce z selera i jabłka

Lista alergenów dla surówki z selera i jabłka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze surówki z selera i jabłka

na 100g gotowej potrawy

To bardzo zdrowa surówka pełna witamin i błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(139g)
Energia (kcal)
76.68
106.59
Białko (g)
1.80
2.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(139g)
Węglowodany (g)
9.72
13.51
Węglowodany przyswajalne (g)
7.95
11.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.77
2.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(139g)
Tłuszcz (g)
3.60
5.01
Tłuszcze nasycone (g)
0.71
0.99
Tłuszcze nienasycone (g)
2.89
4.02
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.01
Cholesterol (mg)
2.43
3.38

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(139g)
Witamina A (µg (mcg))
1.69
2.35
Witamina B6 (mg)
0.11
0.15
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.01
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.21
0.29
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.68
0.94
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.41
0.57
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.52
7.68
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.38
11.65

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(139g)
Sód (mg)
86.64
120.43
Potas (mg)
195.50
271.74
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń (mg)
35.64
49.54
Fosfor (mg)
66.35
92.23
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.48
17.34
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.43
0.60
Cynk (mg)
0.20
0.28
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.07
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.10
0.14
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z selera i jabłka 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z selera i jabłka

Koszt składników
14.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Seler korzeniowy
300 g
1 mały korzeń
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Jabłko
180 g
1 szt
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
50 ml
2 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.61
Za 50 ml
Majonez
25 g
1 łyżka
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 25 g
Koszt składników
14.70