Przepis na surówkę z selera korzeniowego krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
To będzie niezbędne
tarka, miska

Selera i jabłko umyj. Selera obierz ze skórki.

Jabłko i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Umieść w misce i skrop sokiem z cytryny.

Majonez wymieszaj z jogurtem i dodaj do surówki.

Dopraw do smaku solą i cukrem.

Surówka z selera korzeniowego w miseczce ustawionej na drewnianym blacie
Surówka z selera korzeniowego
Koszt przygotowania dania
13.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
146 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
40

Surówka z selera korzeniowego - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z selera korzeniowego

Surówka z selera korzeniowego jest idealna do obiadu. Jeśli chcesz się przekonać, jak łatwo ją przygotować to sprawdź nasz przepis.

Aby przygotować przepis na surówkę z selera korzeniowego, oprócz tytułowego warzywa potrzebne będzie również jabłko, sok z cytryny, majonez i jogurt naturalny. Te składniki powodują, że jest niezwykle pyszna i prawdziwie domowa. Jest szybka w wykonaniu. Wystarczy zetrzeć na tarce selera oraz jabłko i skropić sokiem z cytryny. Następnie w miseczce miesza się jogurt i majonez, tworząc kremowy sos. W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić surówkę z selera korzeniowego. Surówka ta będzie najlepsza do dań mięsnych i wegetariańskich. Świetnie komponuje się z mięsami pieczonymi, kotletami schabowymi i drobiowymi. Będzie również wspaniałym uzupełnieniem dań takich jak placki z cukinii czy ciecierzycy. To wszystko dlatego, że jest niezwykle świeża i dobra.

Seler często wykorzystywany jest do dań, takich jak zupy nadając im słonawego posmaku. Jest to warzywo korzeniowe w całości nadające się do spożycia. Wykazano w nim aż 86 istotnych dla zdrowia składników. Ma w sobie dwa razy więcej witaminy C niż np. cytrusy. Seler wspomaga pracę układu pokarmowego, zwiększając produkcję żółci. Działa moczopędnie, przez co polecany jest dla osób mających problemy z nerkami.

Jeśli chcecie zmniejszyć wartość energetyczną całej surówki, to możecie wymienić majonez na taki w wersji light. Majonez w 100 g zawiera około 600 kcal, a ten w wersji odtłuszczonej około 200-300 kcal. Dla osób dbających o swoją masę ciała taka różnica może być bardzo znacząca. Warto szukać zdrowszych zamienników tradycyjnych produktów. Tym bardziej że na przestrzeni ostatnich lat rynek spożywczy istotnie się rozrósł i można znaleźć produkty spełniający prawie wszystkie wymogi. Warto jednak pamiętać, że np. w przypadku majonezu light, może on mieć dodane więcej dodatków do żywności, by pomimo mniejszej ilości tłuszczu był to nadal satysfakcjonujący produkt.

Wartości odżywcze surówki z selera korzeniowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
73.17 kcal
146.35 kcal
Białko
1.69 g
3.39 g

Węglowodany w surówce z selera korzeniowego

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
9.55 g
19.10 g
Węglowodany przyswajalne
7.95 g
15.89 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.60 g
3.20 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
3.38 g
6.75 g
Tłuszcze nasycone
0.66 g
1.33 g
Tłuszcze nienasycone
2.71 g
5.43 g
Tłuszcze jednonasycone
0.75 g
1.50 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.96 g
3.93 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.01 g
0.02 g
Brak danych dla: jogurt naturalny.
czytaj dalej
Cholesterol
2.00 mg
4.00 mg

Witaminy w przepisie na surówkę z selera korzeniowego

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
1.56 µg (mcg)
3.11 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.24 mg
Witamina B12
0.08 µg (mcg)
0.16 µg (mcg)
Witamina C
5.83 mg
11.65 mg
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D
0.15 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
0.18 mg
0.35 mg
Retinol
0.87 µg (mcg)
1.74 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.08 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.14 mg
Niacyna
0.46 mg
0.91 mg
Foliany
7.56 µg (mcg)
15.13 µg (mcg)
Beta karoten
5.66 µg (mcg)
11.33 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z selera korzeniowego

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
96.17 mg
192.35 mg
Potas
235.04 mg
470.08 mg
Wapń
51.35 mg
102.71 mg
Fosfor
90.89 mg
181.78 mg
Magnez
15.51 mg
31.03 mg
Żelazo
0.47 mg
0.94 mg
Cynk
0.33 mg
0.66 mg
Miedź
0.05 mg
0.10 mg
Mangan
0.11 mg
0.21 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z selera korzeniowego 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z selera korzeniowego

Lista alergenów dla surówki z selera korzeniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Cena przygotowania surówki z selera korzeniowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Seler korzeniowy
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Jabłko
180 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Majonez
35 g
1 łyżka
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.52
Za 35 g
Jogurt naturalny
100 ml
4 łyżki
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 ml
Koszt składników
23.30
Jak oceniasz przepis na surówkę z selera korzeniowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób