Surówka z młodej kapusty kiszonej
- Młoda kapusta kiszona (500 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Jabłko - 2 średnie sztuki (300 g)
- Olej rzepakowy (70 ml)
Przepis na surówka z młodej kapusty kiszonej krok po kroku
Kapustę poszatkuj drobniej.
Odciśnij nadmiar wody.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Obierz jabłko ze skórki i zetrzyj na tarce.
Umieść składniki w misce, dopraw solą i pieprzem.
Wlej olej rzepakowy i wymieszaj dokładnie.
-
Surówka z kiszonej kapusty
-
Kiszona kapusta zasmażana
-
Sałatka z kapusty kiszonej
-
Surówka z kiszonej kapusty z majonezem
-
Surówka z kiszonej kapusty do ryby
-
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty
-
Surówka z kiszonej kapusty z cebulą
-
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem
-
Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka
-
Surówka z kiszonej kapusty Thermomix
-
Kotleciki mielone z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej
-
Surówki z kiszonej kapusty
Więcej informacji na temat surówki z młodej kapusty kiszonej
Surówka z młodej kapusty kiszonej to bardzo dobry pomysł na dodatek do obiadu dla całej rodziny. Kiszona kapusta jest bardzo zdrowa. Młoda kiszona kapusta ma delikatniejszy smak i jest łatwiejsza do pogryzienia. Przepis na surówkę z młodej kiszonej kapusty jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: młoda kapusta kiszona, cebula, jabłko, olej rzepakowy, sól, pieprz.
Jak zrobić surówkę z młodej kiszonej kapusty? Kapustę poszatkuj drobniej. Odciśnij nadmiar wody. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Obierz jabłko ze skórki i zetrzyj na tarce. Umieść składniki w misce, dopraw solą i pieprzem. Wlej olej rzepakowy i wymieszaj dokładnie.
Jabłko to bardzo popularny na całym świecie owoc. Posiada różne odmiany, które różnią się nie tylko smakiem, ale również kolorem i konsystencją. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Młoda kapusta jest warzywem zawierającym małą ilość kalorii i dużą ilość błonnika pokarmowego. Dostępna jest w okresie od maja do sierpnia i warto korzystać z jej dostępności. Kapusta młoda ma bardzo delikatny smak i szybko się gotuje. Kiszona kapusta jest świetnym źródłem naturalnych bakterii probiotycznych, które mają bardzo korzystny wpływ na nasz układ trawienny. Bakterie powstające podczas kiszenia, które jest procesem beztlenowym to bakterie kwasu mlekowego. Pomagają one odbudować naszą florę jelitową po antybiotykoterapii oraz codziennych złych wyborach żywieniowych, które mają siny związek z kolonizacją naszego jelita w dobre dla naszego zdrowia mikroby.
Podsumowując surówka z kapusty kiszonej to sprawdzony przepis na zdrowy dodatek do obiadu i nie tylko. Szybka surówka jest gotowa do spożycia od razu po przygotowaniu. Kapusta z cebulą możesz zostać wzbogacona także marchewką i koprem ogrodowym. Surówka może być przechowywana w lodówce przez 2 dni i nie wpłynie to na jej walory smakowe.
Alergeny w surówce z młodej kapusty kiszonej
Lista alergenów dla surówki z młodej kapusty kiszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówka z młodej kapusty kiszonej
Wartości odżywcze surówki z młodej kapusty kiszonej
Surówka z młodej kapusty kiszonej to bardzo zdrowy dodatek do obiadu. Surówka jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. Surówka jest świetnym pomysłem dla diabetyków oraz osób walczących z nadmierną masą ciała.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.