Sos jogurtowo koperkowy

Opublikowano: 25.10.2023 r., 15:40 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos z jogurtu i koperku
Sos jogurtowo koperkowy
Sos jogurtowo koperkowy to idealny dodatek do wielu potraw, dlatego warto zapamiętać ten prosty przepis, który powstaje tylko z kilku podstawowych składników.
Przygotowanie 10 min
61 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Jogurt naturalny 2% - 1 opakowanie (180 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 2 łyżki (20 g)
  • Sok z cytryny - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na sos jogurtowo koperkowy krok po kroku

Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny.

Koperek drobno posiekaj i wymieszaj z jogurtem.

Jak oceniasz przepis na sos jogurtowo koperkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat sosu jogurtowo koperkowy

Najprostszy sos, jaki możesz przygotować w swoim domu z kilku składników, które zapewne znajdują się w Twojej lodówce to sos jogurtowo koperkowy. Do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko jogurt naturalny, posiekany koperek dodatkowo jeszcze odrobina soku z cytryny bądź przeciśnięty przez praskę czosnek.

Wystarczy, że jogurt przełożysz do miseczki, dodasz drobno posiekany koperek, odrobinę soli, pieprzu wciśnij trochę soku z cytryny i wszystko energicznie wymieszasz. Tak przygotowany, domowy sos możesz podawać do różnego rodzaju sałatek takich na bazie miksu sałat, ale też kaszy. Nasz pyszny sos idealnie sprawdzi się również jako dodatek do mięsa lub do ryby.

Jeśli już znasz mój domowy przepis na sos jogurtowo koperkowy, koniecznie przygotuj go samodzielnie. Jeśli brakuje ci pomysł na jego wykorzystanie, koniecznie sięgnij po mój prosty przepis na sałatkę z kaszą bulgur. Domowa sałatka z kuskusem i kurczakiem to świetny pomysł na imprezę w gronie znajomych.

Kasza kuskus w ostatnim czasie zyskała na popularności w naszych regionach, nie ma się co dziwić, jest szybka i prosta w przygotowaniu, ma także wiele właściwości zdrowotnych.

Dlatego jak najbardziej powinniśmy ją włączać do naszej codziennej diety.

Warto, także wspomnieć, że kasza kuskus jest bogatym źródłem białka w porównaniu do innych rodzajów kasz, a także żelaza, fosforu czy kwasu foliowego, na co szczególnie zwraca się uwagę u kobiet w ciąży. Kuskus nie dość, że jest smaczny i można z niego w bardzo krótkim czasie przygotować pyszne i sycące potrawy to także, świetnie się sprawdzi na drugi dzień. Drugim głównym składnikiem jest kurczak, ja postawiłam na chudą pierś z kurczaka, którą wystarczy tylko delikatnie obsmażyć na patelni lub ugotować w bulionie warzywnym, a następnie pokroić i wymieszaj z kaszą.

Jak widzisz w przepisie, występuje majonez, ja użyłam zwykłej wersji, jeśli chcesz, skorzystaj z wersji light. Będzie się ona charakteryzowała niższą ilością tłuszczu w swoim składzie.

Dzięki połączeniu tych wszystkich składników w bardzo krótkim czasie powstaje pyszna sałatka. Jeśli już wiesz, jak zrobić sos jogurtowo koperkowy wykorzystaj mój dobry przepis w domu. Będzie to świetny pomysł na dodatek do wielu posiłków.

Alergeny w sosie jogurtowo koperkowy

Lista alergenów dla sosu jogurtowo koperkowy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze sosu jogurtowo koperkowy

na 100g gotowej potrawy

Jogurt naturalny możesz zamienić na jogurt grecki, tylko pamiętaj, że będzie on wtedy bardziej kaloryczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
61.71
61.71
Białko (g)
4.50
4.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
6.66
6.66
Węglowodany przyswajalne (g)
6.45
6.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.21
0.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
2.00
2.00
Tłuszcze nasycone (g)
1.92
1.92
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.09
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
9.43
9.43

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina C (mg)
9.94
9.94

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
115.57
115.57
Wapń (mg)
170.95
170.95
Żelazo (mg)
0.63
0.63
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu jogurtowo koperkowy 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu jogurtowo koperkowy

Koszt składników
6.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt naturalny 2%
180 g
1 opakowanie
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.56
Za 180 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
2 łyżki
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Koszt składników
6.10