Sos do gołąbków z koncentratu
- Koncentrat pomidorowy - 3 łyżki (75 g)
- Śmietanka kremowa 36% - 1 szklanka (250 ml)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 3 łyzki (30 g)
Przepis na sos do gołąbków z koncentratu krok po kroku
Do rondelka wlej bulion i zagotuj go.
Dodaj do bulionu przecier i dobrze wymieszaj.
W miseczce zmieszaj śmietankę, mąkę i łyżkę gorącego sosu. Wlej powoli do rondelka, cały czas mieszając.
Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i bazylią.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat sosu do gołąbków z koncentratu
Sos do gołąbków z koncentratu będzie idealnym wyborem dla miłośników naprawdę prostych przepisów. Całość zabiera tylko kilka chwil, a smakuje perfekcyjnie. Sprawdzi się wspaniale jako dodatek do tej klasycznej potrawy, ale można go wykorzystać również w innych przepisach.
Przepis na sos do gołąbków z koncentratu to wspaniała opcja na aromatyczny i bardzo prosty dodatek, który odmieni nawet najzwyklejsze gołąbki w danie jak z najlepszej restauracji. Ciężko wyobrazić sobie gołąbki bez dodatku sosu, gdyż to właśnie ona sprawia, że smakują tak wybornie i nie są zbyt suche. Dlatego przygotowanie jest niezwykle istotne, by całe danie było naprawdę pyszne. Sos pasuje zarówno do tych mięsnych, jak i jarskich. Dlatego jest niezwykle uniwersalny i można go przygotowywać cały czas. Dodatkowo składa się tylko z kilku składników, dzięki czemu jest prosty, szybki i tani. Wszystkie składniki można znaleźć w najbliższym sklepie, a bardzo często nawet w domowej spiżarni. Ze względu na brak czasu zwykle sięga się po sos z torebki, który choć aromatyczny, zawiera sporo konserwantów, a także duży dodatek soli, która w nadmiarze wpływa negatywnie na układ krwionośny i zwiększa ryzyko chorób serca. Dlatego dobrze znaleźć nieco lepszą alternatywę dla tego produktu. Taką alternatywą jest właśnie sos z koncentratu, który robi się równie szybko, a smakuje naprawdę fantastycznie. Dodatkowo można go przygotować i dostosować do własnych preferencji.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos do gołąbków z koncentratu, by był naprawdę smaczny, to ten przepis sprawdzi się idealnie. W tym sosie główną rolę gra koncentrat, ale również śmietanka, która sprawia, że całość jest delikatna i bardzo smaczna. Ten pyszny sos można zrobić w kilka minut, jednak przyda się do niego również bulion. Można użyć gotowej, sklepowej wersji, ale również domowego bulionu, który został z obiadu. To dobry sposób na to, by sos miał mniej soli. Ten szybki i bardzo łatwy przepis pozwala stworzyć najlepszy sos do gołąbków na bazie koncentratu.
Alergeny w sosie do gołąbków z koncentratu
Lista alergenów dla sosu do gołąbków z koncentratu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze sosu do gołąbków z koncentratu
To zdrowa opcja jednak zawiera sporo soli, dlatego nie będzie dobrym wyborem dla osób z chorobami układu krwionośnego.
Energia i białka
(855g)
Węglowodany
(855g)
Tłuszcze
(855g)
Witaminy
(855g)
Składniki mineralne
(855g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.