Sos do gołąbków z koncentratu

Opublikowano: 20.01.2022 r., 9:30 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słoiczek z sosem do gołąbków
Sos do gołąbków z koncentratu
Sos do gołąbków z koncentratu będzie idealnym wyborem dla miłośników naprawdę prostych przepisów. Całość zabiera tylko kilka chwil, a smakuje perfekcyjnie.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 15 min
1027 kcal
Kcal w porcji
855 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Koncentrat pomidorowy - 3 łyżki (75 g)
  • Śmietanka kremowa 36% - 1 szklanka (250 ml)
  • Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 łyzki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia
Sprzęt kuchenny
kuchenka, miseczka, rondelek

Przepis na sos do gołąbków z koncentratu krok po kroku

Do rondelka wlej bulion i zagotuj go.

Dodaj do bulionu przecier i dobrze wymieszaj.

W miseczce zmieszaj śmietankę, mąkę i łyżkę gorącego sosu. Wlej powoli do rondelka, cały czas mieszając.

Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i bazylią.

Jak oceniasz przepis na sos do gołąbków z koncentratu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,8% osób

Więcej informacji na temat sosu do gołąbków z koncentratu

Sos do gołąbków z koncentratu będzie idealnym wyborem dla miłośników naprawdę prostych przepisów. Całość zabiera tylko kilka chwil, a smakuje perfekcyjnie. Sprawdzi się wspaniale jako dodatek do tej klasycznej potrawy, ale można go wykorzystać również w innych przepisach.

Przepis na sos do gołąbków z koncentratu to wspaniała opcja na aromatyczny i bardzo prosty dodatek, który odmieni nawet najzwyklejsze gołąbki w danie jak z najlepszej restauracji. Ciężko wyobrazić sobie gołąbki bez dodatku sosu, gdyż to właśnie ona sprawia, że smakują tak wybornie i nie są zbyt suche. Dlatego przygotowanie jest niezwykle istotne, by całe danie było naprawdę pyszne. Sos pasuje zarówno do tych mięsnych, jak i jarskich. Dlatego jest niezwykle uniwersalny i można go przygotowywać cały czas. Dodatkowo składa się tylko z kilku składników, dzięki czemu jest prosty, szybki i tani. Wszystkie składniki można znaleźć w najbliższym sklepie, a bardzo często nawet w domowej spiżarni. Ze względu na brak czasu zwykle sięga się po sos z torebki, który choć aromatyczny, zawiera sporo konserwantów, a także duży dodatek soli, która w nadmiarze wpływa negatywnie na układ krwionośny i zwiększa ryzyko chorób serca. Dlatego dobrze znaleźć nieco lepszą alternatywę dla tego produktu. Taką alternatywą jest właśnie sos z koncentratu, który robi się równie szybko, a smakuje naprawdę fantastycznie. Dodatkowo można go przygotować i dostosować do własnych preferencji.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos do gołąbków z koncentratu, by był naprawdę smaczny, to ten przepis sprawdzi się idealnie. W tym sosie główną rolę gra koncentrat, ale również śmietanka, która sprawia, że całość jest delikatna i bardzo smaczna. Ten pyszny sos można zrobić w kilka minut, jednak przyda się do niego również bulion. Można użyć gotowej, sklepowej wersji, ale również domowego bulionu, który został z obiadu. To dobry sposób na to, by sos miał mniej soli. Ten szybki i bardzo łatwy przepis pozwala stworzyć najlepszy sos do gołąbków na bazie koncentratu.

Alergeny w sosie do gołąbków z koncentratu

Lista alergenów dla sosu do gołąbków z koncentratu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze sosu do gołąbków z koncentratu

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja jednak zawiera sporo soli, dlatego nie będzie dobrym wyborem dla osób z chorobami układu krwionośnego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(855g)
Energia (kcal)
120.22
1027.90
Białko (g)
1.61
13.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(855g)
Węglowodany (g)
5.63
48.16
Węglowodany przyswajalne (g)
5.27
45.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
3.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(855g)
Tłuszcz (g)
10.67
91.20
Tłuszcze nasycone (g)
10.64
90.97
Tłuszcze nienasycone (g)
0.03
0.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(855g)
Witamina B6 (mg)
0.03
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.56
4.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.14
52.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(855g)
Sód (mg)
178.38
1525.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
104.16
890.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
5.58
47.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
13.39
114.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
5.53
47.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.49
4.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.11
0.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do gołąbków z koncentratu 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu do gołąbków z koncentratu

Koszt składników
27.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Koncentrat pomidorowy
75 g
3 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.41
Za 75 g
Śmietanka kremowa 36%
250 ml
1 szklanka
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 ml
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 łyzki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Koszt składników
27.50