Przepis na sos do gołąbków z koncentratu krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia
To będzie niezbędne
kuchenka, miseczka, rondelek

Do rondelka wlej bulion i zagotuj go.

Dodaj do bulionu przecier i dobrze wymieszaj.

W miseczce zmieszaj śmietankę, mąkę i łyżkę gorącego sosu. Wlej powoli do rondelka, cały czas mieszając.

Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i bazylią.

Sos do gołąbków z koncentratu podany w słoiczku.
sos do gołąbków z koncentratu
Koszt przygotowania dania
16.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1027 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Sos do gołąbków z koncentratu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie do gołąbków z koncentratu

Sos do gołąbków z koncentratu będzie idealnym wyborem dla miłośników naprawdę prostych przepisów. Całość zabiera tylko kilka chwil, a smakuje perfekcyjnie. Sprawdzi się wspaniale jako dodatek do tej klasycznej potrawy, ale można go wykorzystać również w innych przepisach.

Przepis na sos do gołąbków z koncentratu to wspaniała opcja na aromatyczny i bardzo prosty dodatek, który odmieni nawet najzwyklejsze gołąbki w danie jak z najlepszej restauracji. Ciężko wyobrazić sobie gołąbki bez dodatku sosu, gdyż to właśnie ona sprawia, że smakują tak wybornie i nie są zbyt suche. Dlatego przygotowanie jest niezwykle istotne, by całe danie było naprawdę pyszne. Sos pasuje zarówno do tych mięsnych, jak i jarskich. Dlatego jest niezwykle uniwersalny i można go przygotowywać cały czas. Dodatkowo składa się tylko z kilku składników, dzięki czemu jest prosty, szybki i tani. Wszystkie składniki można znaleźć w najbliższym sklepie, a bardzo często nawet w domowej spiżarni. Ze względu na brak czasu zwykle sięga się po sos z torebki, który choć aromatyczny, zawiera sporo konserwantów, a także duży dodatek soli, która w nadmiarze wpływa negatywnie na układ krwionośny i zwiększa ryzyko chorób serca. Dlatego dobrze znaleźć nieco lepszą alternatywę dla tego produktu. Taką alternatywą jest właśnie sos z koncentratu, który robi się równie szybko, a smakuje naprawdę fantastycznie. Dodatkowo można go przygotować i dostosować do własnych preferencji.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos do gołąbków z koncentratu, by był naprawdę smaczny, to ten przepis sprawdzi się idealnie. W tym sosie główną rolę gra koncentrat, ale również śmietanka, która sprawia, że całość jest delikatna i bardzo smaczna. Ten pyszny sos można zrobić w kilka minut, jednak przyda się do niego również bulion. Można użyć gotowej, sklepowej wersji, ale również domowego bulionu, który został z obiadu. To dobry sposób na to, by sos miał mniej soli. Ten szybki i bardzo łatwy przepis pozwala stworzyć najlepszy sos do gołąbków na bazie koncentratu.

Wartości odżywcze sosu do gołąbków z koncentratu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(855g)
Energia (kalorie)
120.22 kcal
1027.90 kcal
Białko
1.61 g
13.73 g

Węglowodany w sosie do gołąbków z koncentratu

Na 100g
Na porcję
(855g)
Węglowodany
5.63 g
48.16 g
Węglowodany przyswajalne
5.27 g
45.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.36 g
3.07 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(855g)
Tłuszcz
10.67 g
91.20 g
Tłuszcze nasycone
6.55 g
55.98 g
Tłuszcze nienasycone
0.03 g
0.22 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sos do gołąbków z koncentratu

Na 100g
Na porcję
(855g)
Witamina B6
0.03 mg
0.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.43 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.34 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna
0.56 mg
4.83 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany
6.14 µg (mcg)
52.50 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sos do gołąbków z koncentratu

Na 100g
Na porcję
(855g)
Sód
178.38 mg
1525.15 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas
104.16 mg
890.60 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
5.58 mg
47.70 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor
13.39 mg
114.45 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez
5.53 mg
47.27 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo
0.49 mg
4.20 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk
0.11 mg
0.94 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.38 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do gołąbków z koncentratu 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie do gołąbków z koncentratu

Lista alergenów dla sosu do gołąbków z koncentratu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania sosu do gołąbków z koncentratu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Koncentrat pomidorowy
75 g
3 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.41
Za 75 g
Śmietanka kremowa 36%
250 ml
1 szklanka
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 ml
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 łyzki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Koszt składników
27.50
Jak oceniasz przepis na sos do gołąbków z koncentratu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób