Sos beszamelowy do lasagne
- Masło - pół kostki (100 g)
- Mleko 3,2% (600 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 6 płaskich łyżek stołowych (60 g)
Przepis na sos beszamelowy do lasagne krok po kroku
Masło umieść w garnku i podgrzewaj, aż się rozpuści.
Do roztopionego masła dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie.
Podgrzej chwilę i zmniejsz ogień.
Wlej mleko i wymieszaj rózgą.
Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
-
Lasagne
-
Lasagne ze szpinakiem
-
Lasagne bolognese
-
Lasagne wegetariańska
-
Lasagne z mięsem mielonym
-
Zapiekanka z bakłażanami
-
Lasagne z cukinii
-
Lazania z mięsem mielonym
-
Lasagne warzywna
-
Lazania z cukinii
-
Wegańska lasagne
-
Lasagne z cukinią
-
Lazania z sosem beszamelowym
-
Lasagne ze szpinakiem i mięsem
-
Lasagne z bakłażanem
-
Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
-
Lasagne ze szpinakiem i ricottą
-
Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem
-
Lasagne
Więcej informacji na temat sosu beszamelowego do lasagne
Sos beszamelowy do lasagne to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do tradycyjnej włoskiej zapiekanki. Sos beszamelowy jest jednym z najbardziej podstawowych rodzajów sosów. Można go dodawać do każdego rodzaju dań mięsnych, warzywnych, a także do zapiekanek na bazie owoców. Przepis na sos beszamelowy do lasagne jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: masło, mleko, mąka pszenna, sól, gałka muszkatołowa, pieprz.
Jak zrobić sos beszamelowy do lasagne? Masło umieść w garnku i podgrzewaj, aż się rozpuści. Do roztopionego masła dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie. Podgrzej chwilę i zmniejsz ogień. Wlej mleko i wymieszaj rózgą. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
Mleko krowie to najczęściej spożywany rodzaj mleka. Z mleka można przygotowywać wiele różnych przetworów takich jak ser, twaróg, kefir czy jogurty. Mleko krowie zawiera laktozę, będącą cukrem mlecznym. Mleko zawiera duża ilość wapnia, który jest niezbędny do prawidłowej mineralizacji naszych kości. Niedobory wapnia prowadzić mogą do osteoporozy i krzywicy u dzieci. Mleko krowie jest nisko kaloryczne i świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu różnych potraw. Masło jest bardzo dobrym dodatkiem do wielu dań na słodko i słono. Zawiera ono sporą ilość witaminy D i A. Witamina A ma właściwości poprawiające wygląd naszych włosów i paznokci. Wzmacnia odporność i ma działanie chroniące przed promieniami UV. Masło jest źródłem łatwo przyswajalnego tłuszczu, który świetnie sprawdzi się dla osób mających problemy trawienne. Masła nie powinny spożywać w dużej ilości osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.
Podsumowując smaczny sos beszamelowy to idealny dodatek do lasagne. Domowy sos wykorzystać można także jako dodatek do innych potraw. Najlepszy sos na bazie masła i mleka to tradycyjny włoski dodatek do zapiekanek. Sos jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w sosie beszamelowym do lasagne
Lista alergenów dla sosu beszamelowego do lasagne przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze sosu beszamelowego do lasagne
Sos beszamelowy do lasagne to przede wszystkim węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny spożywać ich w dużej ilości osoby z problemami metabolicznymi.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.