Sos arrabiata

Opublikowano: 26.07.2021 r., 23:09 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
makaron z sosem arrabiata
Sos arrabiata
Makaron z sosem arrabiata to jedno z klasycznych dań kuchni włoskiej, które cieszy się ogromną popularnością. To chyba najprostszy, a jednocześnie jeden z najpyszniejszych sosów do makaronu jaki można sobie wymarzyć.
Przygotowanie 15 min
45 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Papryczka chili czerwona świeża (5 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Pomidory w puszce (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka słodka, papryczka chilli świeża, chilli, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na sos arrabiata krok po kroku

Pomidory przelej do garnka, dodaj posiekany czosnek, chilli i przyprawy i wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sos arrabiata
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat sosu arrabiata

Sos arrabiata to chyba najprostszy, a jednocześnie jeden z najpyszniejszych sosów do makaronu jaki można sobie wymarzyć. Sos pomidorowy z dodatkiem ostrych przypraw idealnie smakuje ze spaghetti, tagiatelle, penne, czy fettuccine. Makaron z sosem arrabiata to jedno z klasycznych dań kuchni włoskiej, które cieszy się ogromną popularnością. Jeśli nie wiesz jak zrobić sos arrabiata jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz przepis na sos arrabiata będzie świetną inspiracją i wskazówką dla początkujących kucharzy oraz miłośników kuchni włoskiej. To co w nim najlepsze to to, że możesz go dowolnie modyfikować i eksperymentować. W zależności od tego jakie smaki najbardziej lubisz na co dzień możesz dodać mniej lub więcej ostrych i prywatnych przypraw dopasowując smak do swoich indywidualnych preferencji. Tradycyjnie, w niektórych regionach Włoch, sos ten przygotowuje się z dodatkiem anchois, czyli małych, bardzo słonych ryb. Nadają one bardzo charakterystycznego, rybiego smaku wszystkim daniom, dlatego warto mieć to na uwadze i samodzielnie zdecydować o ich ewentualnym dodatku lub pominięciu. Za charakterystyczny, pikantny smak sosu arrabiata odpowiada przede wszystkim ostra papryczka chilli, bez której ten sos nie może powstać. Makaron z sosem arrabiata jest więc daniem dedykowanym w szczególności osobom, lubiącym ostre, pikantne i wyraziste smaki. Raczej nie przypadnie do gustu tym, którzy wolą, delikatne, jedynie lekko przyprawione sosy. Warto podkreślić, że sos arrabiata jest bardzo zdrowy - sos pomidorowy, jest źródłem likopenu, czyli substancji o szerokim, pozytywnym wpływie na zdrowie, a duża ilość przypraw działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Na sos arrabiata powinny jednak uważać osoby, u których występuje refluks, zgaga i inne problemy żołądkowo-jelitowe, ponieważ ostre i pikantne smaki mogą nasilać te dolegliwości. Sos arrabiata można podać z każdym rodzajem makaronu, ulubionym serem lub wykorzystać jako sos do pizzy. Poznaj nasz przepis na najlepszy sos arrabbiata.

Alergeny w sosie arrabiata

Lista alergenów dla sosu arrabiata przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos arrabiata

Wartości odżywcze sosu arrabiata

na 100g gotowej potrawy

Sos arrabiata jest bardzo zdrowy - sos pomidorowy, jest źródłem likopenu, czyli substancji o szerokim, pozytywnym wpływie na zdrowie, a duża ilość przypraw działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Ma niski indeks glikemiczny i jest niskokaloryczny. Na sos arrabiata powinny jednak uważać osoby, u których występuje refluks, zgaga i inne problemy żołądkowo-jelitowe, ponieważ ostre i pikantne smaki mogą nasilać te dolegliwości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
37.68
45.22
Białko (g)
1.86
2.24
Fenyloalanina (mg)
0.08
0.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
8.53
10.24
Węglowodany przyswajalne (g)
6.64
7.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.89
2.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
0.30
0.36
Tłuszcze nasycone (g)
0.15
0.18
Tłuszcze nienasycone (g)
0.15
0.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.03
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.12
0.15
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
12.18
14.62
Witamina B6 (mg)
0.22
0.26
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
16.31
19.58
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.14
1.37
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.10
Ryboflawina (mg)
0.05
0.07
Niacyna (mg)
1.20
1.44
Foliany (µg (mcg))
13.00
15.60
Beta karoten (µg (mcg))
141.77
170.13

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
170.27
204.33
Potas (mg)
299.23
359.07
Wapń (mg)
39.77
47.73
Fosfor (mg)
38.00
45.60
Magnez (mg)
20.36
24.44
Żelazo (mg)
1.31
1.57
Cynk (mg)
0.31
0.37
Miedź (mg)
0.18
0.22
Mangan (mg)
0.25
0.30
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu arrabiata 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu arrabiata

Koszt składników
8.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryczka chili czerwona świeża
5 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 5 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Pomidory w puszce
100 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 100 g
Koszt składników
8.30