Sok z tarniny

Opublikowano: 05.01.2024 r., 13:19 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Butelka soku z tarniny
Sok z tarniny
Sok z tarniny to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na domowe przetwory, które możesz wykorzystać jako składnik wielu potraw.
Przygotowanie 60 min
208 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Śliwka tarnina (1000 g)
  • Cukier - 1 szklanka (220 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, czajnik, butelka szklana

Przepis na sok z tarniny krok po kroku

W czajniku zagotuj wodę.

Owoce tarniny umyj, przesyp do garnka i zalej wrzącą wodą tak, aby były zakryte w całości wodą.

Śliwki pozostaw pod przykryciem na 12 godzin.

Po tym czasie zlej płyn, zagotuj go i ponownie zalej nim śliwki. Całość pozostaw na kolejne 12 godzin pod przykryciem. Czynność powtórz jeszcze dwukrotnie.

Po powtórzeniu czynności zlej powstały sok i zagotuj go z dodatkiem cukru.

Wrzący sok przelej do wyparzonych butelek i zakręć je. Następnie sok pozostaw do wystudzenia.

Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na sok z tarniny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 68,4% osób

Więcej informacji na temat soku z tarniny

Sok z tarniny to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Domowy syrop z owoców tarniny świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty lub składnik do przygotowania kompotu. Prosty przepis na sok z tarniny nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania soku potrzebne będą jedynie owoce tarniny, cukier oraz woda.

A jak zrobić sok z tarniny? W czajniku zagotuj wodę. Owoce tarniny umyj, przesyp do garnka i zalej wrzącą wodą tak, aby były zakryte w całości wodą. Śliwki pozostaw pod przykryciem na 12 godzin. Po tym czasie zlej płyn, zagotuj go i ponownie zalej nim śliwki. Całość pozostaw na kolejne 12 godzin pod przykryciem. Czynność powtórz jeszcze dwukrotnie. Po powtórzeniu czynności zlej powstały sok i zagotuj go z dodatkiem cukru. Wrzący sok przelej do wyparzonych butelek i zakręć je. Następnie sok pozostaw do wystudzenia. Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Śliwki stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Śliwki są owocami stosunkowo niskokalorycznymi, dlatego chętnie włączane są do diet redukcyjnych. Świeże śliwki węgierki posiadają niski indeks glikemiczny, który wynosi 35, dlatego mogą być włączone do diety osób chorujących na cukrzycę. Są one również źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy E oraz niektóre witaminy z grupy B. Dodatkowo znajdziemy w nich sporo składników mineralnych, do których możemy zaliczyć potas, żelazo, magnez, wapń oraz fosfor. Śliwki posiadają również polifenole, którym zawdzięczają swój fioletowy kolor, związki te zaliczane są do antyoksydantów.

Podsumowując wiesz już, jak się robi sok z owoców śliwki tarniny. Sok ten świetnie sprawdzi się jako domowe przetwory na zimę. Sok z tarniny warto wykorzystać jako składnik kompotu do obiadu lub jako słodzidło do herbaty. Produkty niezbędne do przygotowania soku dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w soku z tarniny

Lista alergenów dla soku z tarniny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z tarniny

Wartości odżywcze soku z tarniny

na 100g gotowej potrawy

Sok z tarniny to doskonała propozycja na przetwory. Sok warto wykorzystać jako dodatek do ciepłej herbaty lub do wykonania domowego kompotu.

Szacunkowy indeks glikemiczny soku z tarniny 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania soku z tarniny

Koszt składników
52.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwka tarnina
1000 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
50.00
Za 1000 g
Cukier
220 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 220 g
Koszt składników
52.50