Sok z tarniny
- Śliwka tarnina (1000 g)
- Cukier - 1 szklanka (220 g)
Przepis na sok z tarniny krok po kroku
W czajniku zagotuj wodę.
Owoce tarniny umyj, przesyp do garnka i zalej wrzącą wodą tak, aby były zakryte w całości wodą.
Śliwki pozostaw pod przykryciem na 12 godzin.
Po tym czasie zlej płyn, zagotuj go i ponownie zalej nim śliwki. Całość pozostaw na kolejne 12 godzin pod przykryciem. Czynność powtórz jeszcze dwukrotnie.
Po powtórzeniu czynności zlej powstały sok i zagotuj go z dodatkiem cukru.
Wrzący sok przelej do wyparzonych butelek i zakręć je. Następnie sok pozostaw do wystudzenia.
Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Więcej informacji na temat soku z tarniny
Sok z tarniny to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Domowy syrop z owoców tarniny świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty lub składnik do przygotowania kompotu. Prosty przepis na sok z tarniny nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania soku potrzebne będą jedynie owoce tarniny, cukier oraz woda.
A jak zrobić sok z tarniny? W czajniku zagotuj wodę. Owoce tarniny umyj, przesyp do garnka i zalej wrzącą wodą tak, aby były zakryte w całości wodą. Śliwki pozostaw pod przykryciem na 12 godzin. Po tym czasie zlej płyn, zagotuj go i ponownie zalej nim śliwki. Całość pozostaw na kolejne 12 godzin pod przykryciem. Czynność powtórz jeszcze dwukrotnie. Po powtórzeniu czynności zlej powstały sok i zagotuj go z dodatkiem cukru. Wrzący sok przelej do wyparzonych butelek i zakręć je. Następnie sok pozostaw do wystudzenia. Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Śliwki stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Śliwki są owocami stosunkowo niskokalorycznymi, dlatego chętnie włączane są do diet redukcyjnych. Świeże śliwki węgierki posiadają niski indeks glikemiczny, który wynosi 35, dlatego mogą być włączone do diety osób chorujących na cukrzycę. Są one również źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy E oraz niektóre witaminy z grupy B. Dodatkowo znajdziemy w nich sporo składników mineralnych, do których możemy zaliczyć potas, żelazo, magnez, wapń oraz fosfor. Śliwki posiadają również polifenole, którym zawdzięczają swój fioletowy kolor, związki te zaliczane są do antyoksydantów.
Podsumowując wiesz już, jak się robi sok z owoców śliwki tarniny. Sok ten świetnie sprawdzi się jako domowe przetwory na zimę. Sok z tarniny warto wykorzystać jako składnik kompotu do obiadu lub jako słodzidło do herbaty. Produkty niezbędne do przygotowania soku dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w soku z tarniny
Lista alergenów dla soku z tarniny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z tarniny
Wartości odżywcze soku z tarniny
Sok z tarniny to doskonała propozycja na przetwory. Sok warto wykorzystać jako dodatek do ciepłej herbaty lub do wykonania domowego kompotu.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.