Śledź w oleju lnianym

Opublikowano: 03.05.2022 r., 9:36 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledź na małym talerzyku
Śledź w oleju lnianym
Śledź w oleju lnianym jest tak dobry, smaczny i prosty, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Całość doskonale sprawdzi się na co dzień, ze względu na łatwość.
Przygotowanie 20 min
1232 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Śledź w oleju (600 g)
  • Cebula (100 g)
  • Olej lniany (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Sprzęt kuchenny
duża miska, słoik

Przepis na śledzia w oleju lnianym krok po kroku

Zacznij od namoczenia filetów śledziowych w zimnej wodzie przez 2 godziny. Osusz je ręcznikiem papierowym i odłóż na bok.

Filety śledziowe pokrój w kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki.

Dodaj cebulę do śledzia i wymieszaj. Przełóż całość do słoika.

Do ryby wrzuć gorczycę, ziele i liście laurowe.

Dodaj olej i wymieszaj.

Przykryj słoik i wstaw na noc do lodówki.

Jak oceniasz przepis na śledzia w oleju lnianym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat śledzia w oleju lnianym

Śledź w oleju lnianym jest tak dobry, smaczny i prosty, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Całość doskonale sprawdzi się na co dzień, ze względu na łatwość wykonania. To danie dla miłośników kuchennych eksperymentów. W tym daniu łączy się tradycja z nowoczesnością.

Przepis na śledzie w oleju lnianym to dobra opcja na tradycyjne filety śledziowe. Są tak smaczne i delikatne, że na pewno skradną serca wszystkich domowników. Śledzie to najpopularniejsza w Polsce ryba, jednak wciąż gości na talerzach za rzadko. Ta potrawa to świetny sposób na zwiększenie jego obecności w codziennym menu. Śledzie dostarczają wielu cennych witamin i składników mineralnych. To wspaniałe źródło kwasów Omega 3, selenu, witamin A, E i D. Dostarczają również sporo pełnowartościowego białka. Będą idealną opcją na smaczną i sycącą przystawkę. To super opcja dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni, gdyż całe danie można zrobić w naprawdę nieskomplikowany i mało pracochłonny sposób.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić śledzie w oleju lnianym, które będą pyszne, a przy okazji domowe, to ten prosty przepis będzie idealnym wyborem. Najlepiej połączyć je z cebulą. Mają wspaniały smak i dekoracyjnie się prezentują. To dobry wybór dla wszystkich miłośników tradycji w nowoczesnym wydaniu. Wystarczy tylko pokroić śledzie i przygotować bardzo łatwą zalewę, którą łączy się z rybą. Zalewa ma bardzo delikatny smak. Wszystko można przygotować w kilkanaście minut i cieszyć się wspaniałą, nieco wykwintną przekąską. Śledź podany w taki sposób prezentuje się bardzo elegancko i dostarcza mnóstwo smaku kubkom smakowym. Płaty śledziowe, których używa się do przygotowywania tego dania, powinny być jak najświeższe, by całość miała wspaniałą jakość i dobry smak. Najlepiej nie kupować tych, które mają lekko żółtawe końcówki. Dobrze śledzie porządnie przepłukać, gdyż trzymane w soli, stają się niezwykle słone i ciężko jest pozbawić ich tego smaku. W tej opcji z cebulką smakują jednak naprawdę wspaniale. To dobry przepis, w którym śledzie solone wspaniale się odnajdują.

Alergeny w śledziu w oleju lnianym

Lista alergenów dla śledzia w oleju lnianym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź w oleju
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze śledzia w oleju lnianym

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin, jednak sporo soli, więc należy na nią uważać w przypadku problemów z żołądkiem, czy układem krwionośnym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
616.17
1232.33
Białko (g)
22.39
44.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
0.78
1.56
Węglowodany przyswajalne (g)
0.64
1.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.14
0.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
58.97
117.93
Tłuszcze nasycone (g)
23.01
46.02
Tłuszcze nienasycone (g)
35.96
71.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tiamina (mg)
0.01
0.02
Ryboflawina (mg)
1.10
2.21

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Fosfor (mg)
344.83
689.67
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzia w oleju lnianym 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzia w oleju lnianym

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź w oleju
600 g
6.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 3
16.36
Za 600 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej lniany
500 ml
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 2
20.00
Za 500 ml
Koszt składników
41.00