Skubaniec z rabarbarem

Opublikowano: 09.10.2023 r., 11:03 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Skubaniec z rabarbarem podany na papierze do pieczenia.
Skubaniec z rabarbarem
Skubaniec z rabarbarem to pomysł na smaczny i niezwykle szybki placek, który możesz przygotować w kilka chwil. Całość jest smaczna, prosta i niezwykle aromatyczna.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 55 min
411 kcal
Kcal w porcji
163 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Mąka ziemniaczana (50 g)
  • Masło (200 g)
  • Cukier (50 g)
  • Proszek do pieczenia (5 g)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Białko jajka (4 szt.)
  • Cukier - do bezy (200 g)
  • Rabarbar (500 g)
  • Mąka ziemniaczana - do owoców (30 g)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony (180 g)
  • Mąka ziemniaczana - do bezy (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, wałek, sitko

Przepis na skubaniec z rabarbarem krok po kroku

Mąki przesiej i zmieszaj z pokrojonym drobno, zimnym masłem. Następnie dodaj cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia.

Dobrze wymieszaj, część ciasta odłóż na kruszonkę na wierzch, następnie dodaj żółtka i zagnieć szybko ciasto.

Rozwałkuj i wylep ciastem formę zabezpieczoną papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na 15 minut, w tym czasie nagrzej piekarnik do 170 stopni C. Widelcem zrób dziurki w spodzie i piecz przez 20 minut.

Rabarbar opłucz, osusz i odetnij liście, łodygi pokrój na 1 cm kawałki. Włóż do miski, dodaj mąkę ziemniaczaną, łyżeczkę cynamonu i wymieszaj. Następnie wymieszaj z połową konfitury.

Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj przez około 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta i błyszcząca, następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i miksuj przez pół minuty.

Podpieczony spód posmaruj resztą konfitury, wyłóż rabarbar, na wierzch połóż bezę i odłożoną wcześniej kruszonkę, wstaw do piekarnika.

Piecz przez 20 minut w 170 st. C, następnie zmniejsz temperaturę do 60 stopni (termoobieg), susz bezę przez dodatkowe 15 minut.

Jak oceniasz przepis na skubaniec z rabarbarem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,7% osób

Więcej informacji na temat skubańca z rabarbarem

Skubaniec z rabarbarem to pomysł na smaczny i niezwykle szybki placek, który możesz przygotować w kilka chwil. Całość jest smaczna, prosta i niezwykle aromatyczna.

Przepis na skubańca z rabarbarem to doskonała opcja dla wszystkich osób, które kochają proste domowe wypieki. To pomysł na wypiek, którego samo wykonanie zabierze nie więcej niż 30 minut, a efekt zachwyci każdego, kto go spróbuje. To smaczne ciasto idealnie sprawdzi się do kawy. Będzie świetne wyborem na letnie popołudnia, gdyż jest niezwykle lekkie i bardzo orzeźwiające ze względu na dodatek kwaśnego rabarbaru. Jest smaczne, a przy okazji pięknie się prezentuje. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom domowych wypieków. To dobre rozwiązanie dla początkujących kucharzy. Ciasto jest lekkie, pyszne i ma wspaniałą konsystencję.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić skubańca z rabarbarem, by powstało ciasto pyszne, w pełni domowe i dobre nawet dla początkujących kucharzy, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To pyszne ciasto jak z najlepszych cukierni możesz przygotować samodzielnie w domu. Z tej receptury dowiesz się jak upiec je z kilku prostych składników. To placek naprawdę ciekawy i smaczny. Przepis na ciasto z rabarbarem jest bardzo prosty, a przy okazji pozwala na włączenie do menu większej ilości tego zdrowego warzywa, które raczej nie gości zbyt często w codziennym menu. Warto to zmienić, gdyż ma wiele cennych właściwości. Jest dobrym źródłem witamin A, E oraz C. Dostarcza także potas, magnez i wapń, pierwiastków, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To także bogactwo błonnika, który wspiera działanie układu trawiennego. Nie jest odpowiedni dla osób z dną moczanową. To warzywo, które pomimo niezwykle kwaśnego smaku, wspaniale komponuje się właśnie w słodkich potrawach. Sprawia, że nie są one zbyt mdłe. Dzięki temu ciasta, czy desery są naprawdę smaczne i wspaniale sprawdzają się latem. Ostatnia warstwa zrobiona jest z bezy. Dzięki temu ciasto pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.

Alergeny w skubańcu z rabarbarem

Lista alergenów dla skubańca z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze skubańca z rabarbarem

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(163g)
Energia (kcal)
252.64
411.80
Białko (g)
4.19
6.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(163g)
Węglowodany (g)
34.42
56.10
Węglowodany przyswajalne (g)
33.37
54.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.04
1.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(163g)
Tłuszcz (g)
11.51
18.76
Tłuszcze nasycone (g)
7.46
12.16
Tłuszcze nienasycone (g)
4.04
6.59
Cholesterol (mg)
78.91
128.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(163g)
Witamina A (µg (mcg))
103.21
168.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.30
7.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.44
0.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
99.62
162.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.24
Ryboflawina (mg)
0.14
0.22
Niacyna (mg)
1.10
1.80
Foliany (µg (mcg))
31.24
50.93
Beta karoten (µg (mcg))
42.58
69.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(163g)
Sód (mg)
22.81
37.19
Potas (mg)
217.24
354.10
Wapń (mg)
55.11
89.83
Fosfor (mg)
73.33
119.53
Magnez (mg)
13.52
22.03
Żelazo (mg)
0.99
1.62
Cynk (mg)
0.32
0.53
Miedź (mg)
0.05
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny skubańca z rabarbarem 76
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania skubańca z rabarbarem

Koszt składników
54.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Proszek do pieczenia
5 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Białko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
200 g
do bezy
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Rabarbar
500 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Mąka ziemniaczana
30 g
do owoców
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Dżem truskawkowy niskosłodzony
180 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 180 g
Mąka ziemniaczana
10 g
do bezy
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Koszt składników
54.60