Sernik lwowski

Opublikowano: 01.04.2023 r., 10:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny sernik lwowski z czekoladą.
Sernik lwowski
Sernik lwowski to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na sernik z rodzynkami.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 50 min
235 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ser twarogowy tłusty (500 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier (200 g)
  • Masło - pół kostki (100 g)
  • Kasza manna (10 g)
  • Rodzynki - pół szklanki (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, foremka keksówka, papier do pieczenia, sitko, miska, szpatułka, maszynka do mięsa

Przepis na sernik lwowski krok po kroku

Twaróg zmiel trzykrotnie przy pomocy maszynki do mielenia.

Rodzynki namocz w gorącej wodzie na około 5 minut. Gdy napęcznieją, przecedź je porządnie na sitku.

Białka oddziel od żółtek.

Masło utrzyj z dodatkiem cukru przy pomocy miksera do uzyskania puszystej, jednolitej masy.

Następnie do masy dodaj żółtka i ponownie zmiksuj do całkowitego połączenia się składników.

Do masy dodaj także twaróg, rodzynki i kaszę. Składniki wymieszaj.

Oddzielnej misce ubij białka ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej piany.

Następnie pianę z białek przełóż do masy twarogowej i delikatnie połącz składniki przy pomocy szpatułki.

Gotową masę na ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 50 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na sernik lwowski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób

Więcej informacji na temat sernika lwowskiego

Sernik lwowski to doskonały pomysł na pyszny deser. W dalszej części dowiesz się jak upiec sernik lwowski. Sernik z rodzynkami świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Sprawdzony przepis na sernik lwowski jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta niezbędne będą następujące produkty spożywcze: ser twarogowy tłusty, jajka, cukier, masło, kasza manna, rodzynki oraz sól.

A jak zrobić sernik lwowski? Twaróg zmiel trzykrotnie przy pomocy maszynki do mielenia. Rodzynki namocz w gorącej wodzie na około 5 minut. Gdy napęcznieją, przecedź je porządnie na sitku. Masło utrzyj z dodatkiem cukru przy pomocy miksera do uzyskania puszystej, jednolitej masy. Następnie do masy dodaj żółtka i ponownie zmiksuj do całkowitego połączenia się składników. Do masy dodaj także twaróg, rodzynki i kaszę. Składniki wymieszaj. Oddzielnej misce ubij białka ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej piany. Następnie pianę z białek przełóż do masy twarogowej i delikatnie połącz składniki przy pomocy szpatułki. Gotową masę na ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest również dobrym źródłem białka.

Podsumowując smaczny sernik lwowski stanowi doskonały pomysł na wypiek, który możemy podać z dodatkiem kawy lub herbaty na deser, lub słodką przekąskę podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Najlepszy sernik jest dobry do spożycia po przestygnięciu. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Ciasto przed podaniem możesz polać polewą czekoladową i pozostawić ją do zastygnięcia.

Alergeny w serniku lwowskim

Lista alergenów dla sernika lwowskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna

Wartości odżywcze sernika lwowskiego

na 100g gotowej potrawy

Sernik lwowski to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Twaróg stanowi doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
235.44
235.44
Białko (g)
8.24
8.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
25.98
25.98
Węglowodany przyswajalne (g)
25.52
25.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
0.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
11.44
11.44
Tłuszcze nasycone (g)
7.91
7.91
Tłuszcze nienasycone (g)
3.53
3.53
Cholesterol (mg)
102.13
102.13

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
196.83
196.83
Potas (mg)
142.06
142.06
Wapń (mg)
60.95
60.95
Żelazo (mg)
0.54
0.54
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika lwowskiego 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika lwowskiego

Koszt składników
27.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy tłusty
500 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Kasza manna
10 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 10 g
Rodzynki
70 g
pół szklanki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Koszt składników
27.50