Ser smażony z kminkiem

Opublikowano: 27.09.2024 r., 17:21 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Apetyczny ser smażony z kminkiem
Ser smażony z kminkiem
Ser smażony z kminkiem to jeden z tych przepisów, który zaskakuje wspaniałym smakiem i prostotą przygotowania. Idealnie sprawdzi się na obiad czy szybką kolację.
Przygotowanie 50 min
Smażenie 15 min
133 kcal
Kcal w porcji
81 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Soda oczyszczona (2 g)
  • Sól (2 g)
  • Ser twarogowy półtłusty (250 g)
  • Masło (20 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
kminek ziarna
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska, trzepaczka do jajek, ściereczka

Przepis na ser smażony z kminkiem krok po kroku

Twaróg wrzuć do metalowej miski i rozgnieć widelcem. Dodaj sodę i sól. Całość dokładnie wymieszaj.

Przykryj miskę lnianą ściereczką i odstaw na 24-48 godzin.

Masło roztop na patelni.

Dodaj ser i na małym ogniu powoli smaż, ciągle mieszając.

Dopraw 2 łyżeczkami kminku.

Podgrzewaj ser do całkowitego rozpuszczenia, aby nie miał grudek. Nie dopuszczaj jednak do zagotowania.

Gdy ser będzie miał odpowiednią konsystencję, zdejmij patelnię z ognia, wrzuć dwa żółtka i intensywnie wymieszaj trzepaczką.

Jak oceniasz przepis na ser smażony z kminkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat sera smażonego z kminkiem

Ser smażony z kminkiem to jeden z tych przepisów, który zaskakuje wspaniałym smakiem i prostotą przygotowania. Idealnie sprawdzi się na obiad czy szybką kolację.

Przepis na ser smażony z kminkiem to jeden z tych, obok których ciężko przejść obojętnie. To danie odżywcze, proste, a przy tym bardzo tanie. Jeśli kochasz twarogi, na pewno przypadnie Ci do gustu. W dodatku nie potrzebujesz dużego talentu kulinarnego czy lat praktyki w kuchni, całość zabierze Ci kilka chwil.

Zastanawiasz się jak zrobić ser smażony z kminkiem? Nic prostszego! Z tym przepisem zrobisz go w kilka chwil. To domowy, pyszny pomysł na danie z twarogu. Sprawdzi się każdy - od tłustego do chudego. Jak wybrać właściwy? Zastanów się, jaki jest Twój cel. Jeśli Twoje zdrowie jest dobre, możesz sięgnąć po produkt pełnotłusty. Jednak pamiętaj, żeby nie robić tego zbyt często. Z dietetycznego punktu widzenia dużo lepiej sprawdzi się chudy twaróg lub kompromis, czyli półtłusty. Bez względu na to, po jaki sięgasz, pamiętaj by zawsze wybierać te, które mają jak najkrótszy skład.

Nie wiesz, jak wykorzystać ser biały w swojej kuchni? To najlepszy pomysł. Dobry, nawet jeśli nie lubisz spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. Tak gotowany zachwyci Twoje podniebienie.

Czy warto sięgać po twaróg? Zdecydowanie. To podstawowy składnik polskiej diety od wielu lat. Nie bez powodu. Zachwyca nie tylko smakiem czy wieloma możliwościami wykorzystania. Twaróg to również skarbnica wielu składników odżywczych, za które Twoje ciało Ci podziękuje! Dzięki regularnemu spożywaniu twarogu możemy wesprzeć układ trawienny, wzmocnić kości i zęby oraz wpłynąć korzystnie na poziom cukru we krwi i układ sercowo-naczyniowy. Biały ser to świetne źródło pełnowartościowego białka będącego podstawowym składnikiem naszego ciała. Można w nim też znaleźć sporo: fosforu, magnezu, który odpowiada między innymi za regulację funkcjonowania układu nerwowego, oraz wzmacniającego odporność cynku. Jak widzisz dobrze, by gościł w Twoim menu na co dzień. Ten przepis Ci to ułatwi!

Alergeny w serze smażonym z kminkiem

Lista alergenów dla sera smażonego z kminkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

W przepisie na ser smażony z kminkiem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • kminek ziarna
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze sera smażonego z kminkiem

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo kalorii i tłuszczu nie powinna więc stanowić bazy zdrowej diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(81g)
Energia (kcal)
164.71
133.42
Białko (g)
10.91
8.84
Fenyloalanina (mg)
0.46
0.38
Brak danych dla: żółtko jajka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(81g)
Węglowodany (g)
3.15
2.55
Węglowodany przyswajalne (g)
3.15
2.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(81g)
Tłuszcz (g)
11.97
9.70
Tłuszcze nasycone (g)
7.53
6.10
Tłuszcze nienasycone (g)
4.44
3.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.61
2.93
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.82
0.67
Cholesterol (mg)
165.45
134.01

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(81g)
Witamina A (µg (mcg))
121.56
98.46
Witamina B6 (mg)
0.08
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.60
0.49
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.77
0.62
Witamina E (mg)
0.54
0.44
Retinol (µg (mcg))
118.66
96.12
Tiamina (mg)
0.05
0.04
Ryboflawina (mg)
0.20
0.16
Niacyna (mg)
0.08
0.07
Foliany (µg (mcg))
28.34
22.96
Beta karoten (µg (mcg))
30.83
24.97

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(81g)
Sód (mg)
541.90
438.94
Potas (mg)
98.27
79.60
Wapń (mg)
84.20
68.20
Fosfor (mg)
177.80
144.02
Magnez (mg)
7.14
5.78
Żelazo (mg)
0.41
0.33
Cynk (mg)
0.62
0.50
Miedź (mg)
0.04
0.03
Mangan (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: żółtko jajka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sera smażonego z kminkiem 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sera smażonego z kminkiem

Koszt składników
16.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soda oczyszczona
2 g
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 2 g
Sól
2 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Ser twarogowy półtłusty
250 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
16.50