Domowe nachosy
- Mąka kukurydziana (300 g)
- Woda gazowana (220 ml)
Przepis na domowe nachosy krok po kroku
Do miski wsyp mąkę i dodaj wodę.
Dopraw odrobiną soli.
Całość dokładnie wymieszaj ręką.
Wyrobione ciasto rozwałkuj na kwadrat.
Z ciasta wykrój małe trójkąty.
Trójkąty przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat domowych nachosów
Domowe nachosy to dokonała opcja dla wszystkich miłośników słonych przekąsek. Ten przepis pokaże ci jak zrobić je w dużo prostszy, a przy okazji zdrowszy sposób.
Przepis na domowe nachosy pozwala stworzyć najlepsze danie na imprezę. To wspaniała przekąska, którą można połączyć z guacamole lub przepysznym dipem. Jest tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To dobre rozwiązanie również dla początkujących osób. Całość można przygotować na dwa sposoby. Po pierwsze, używając gotowej tortilli, co jest niezwykle szybkie, proste i bezproblemowe. Wystarczą tylko placki kukurydziane ze sklepu, które odpowiednio należy pokroić. To sposób, który gwarantuje najszybszy efekt. Dla osób, które jednak nie są przekonane do kupowania gotowych placków, istnieje również drugi sposób, czyli przygotowanie podstawowego ciasta na tortillę samodzielnie. Potem należy wykroić z niego właśnie pyszne nachosy. Choć może się wydawać to niezwykle trudne, wcale takie nie jest, a ten przepis to udowadnia. Jest świetną opcją do wypróbowania na co dzień. W Internecie pełno jest przepisów na tortillę, jednak w większości są one bardzo skomplikowane i wymagają zmieszaniu wielu rodzajów mąk. Przez co ich wykonanie jest kłopotliwe i dość drogie. Jednak wcale nie musi tak być. Ten przepis bazuje na 3 składnikach, które można spokojnie znaleźć w większych sklepach. Jego zrobienie jest niezwykle proste i zajmuje tylko kilka minut. To właśnie to ciasto jest najbardziej potrzebne do stworzenia nachosów.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić domowe nachosy, które będą pyszne, ale także łatwe, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. A wszystkie składniki masz już na pewno w domu. Wystarczy tylko kilka chwil, by przygotować je własnoręcznie w domu, a są znacznie smaczniejsze i zdrowsze niż gotowe wersje ze sklepu. Mają piękny żółty kolor i świetnie zastąpią te z mąki pszennej w każdej potrawie. Będzie dobrym pomysłem dla wszystkich początkujących, gdyż cały proces przygotowania jest bardzo nieskomplikowany i zajmuje tylko kilka minut. To dobra opcja również dla osób, które mogą jeść zboża glutenowe, ale szukają ciekawej alternatywy dla tradycyjnych pszennych placków.
Alergeny w domowych nachosach
Lista alergenów dla domowych nachosów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na domowe nachosy
Wartości odżywcze domowych nachosów
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.