Schab zapiekany
- Schab wieprzowy bez kości (1200 g)
- Cebula - 5 dużych sztuk (500 g)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Marchewka - 1 duża sztuka (200 g)
- Pieczarki - 15 średnich sztuk (400 g)
- Bulion drobiowy - 4 szklanki (1000 g)
Przepis na schab zapiekany krok po kroku
Schab pokrój na plastry grubości 3-4 cm.
Dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące pszennej.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż schab.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
Zeszklij cebulę na patelni po schabie.
Pokrój pieczarki w ćwiartki i podsmaż, aż odparuje z nich woda.
Obierz marchew, pokrój w talarki.
Posiekaj papryczkę chilli.
W naczyniu żaroodpornym umieść schab, na nim umieść cebulę i pieczarki, dodaj papryczkę chilli, liść laurowy, ziele angielskie i wlej bulion.
Piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 60 minut.
Więcej informacji na temat schabu zapiekanego
Schab zapiekany w piekarniku to prosty przepis na obiad dla rodziny lub znajomych. Pyszny schab w sosie własnym można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Przepis na schab zapiekany jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia schabu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: schab, cebula, bulion drobiowy, pieczarki, liść laurowy, ziele angielskie, olej rzepakowy, mąka pszenna, papryczka chilli, marchew.
Jak zrobić schab zapiekany? Schab pokrój na plastry grubości 3-4 cm. Dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące pszennej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż schab. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Zeszklij cebulę na patelni po schabie. Pokrój pieczarki w ćwiartki i podsmaż, aż odparuje z nich woda. Obierz marchew, pokrój w talarki. Posiekaj papryczkę chilli. W naczyniu żaroodpornym umieść schab, na nim umieść cebulę i pieczarki, dodaj papryczkę chilli, liść laurowy, ziele angielskie i wlej bulion. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 60 minut. Podawaj z surówką z białej kapusty i puree ziemniaczanym.
Schab wieprzowy jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Schab jest jednym z najchudszych kawałków tuszy wieprzowej. Zawiera małą ilość kalorii, dlatego może być spożywany przez osoby na diecie redukcyjnej. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała. Wspomaga procesy regeneracyjne i bierze udział w produkcji hormonów i enzymów. Schab wieprzowy zawiera także żelazo oraz sporą ilość potasu. Potas reguluje gospodarkę wodno- elektrolitową. Reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebula jest tanim i bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań. Cebula po usmażeniu nabiera słodkawego posmaku. Jest ona bardzo dobrym źródłem kwercetyny, która jest naturalnym przeciwutleniaczem i chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników.
Podsumowując łatwy i dobry schab zapiekany z pieczarkami i cebulą możesz podać także z serem. Zamiast żółtego sera użyj fety. Pokrusz ją na wierzch schabu. Schab świetnie sprawdza się na obiad lub podczas imprez ze znajomymi. Schab można spożywać na zimno z kromką żytniego chleba. Sos powstały po pieczeniu, można wykorzystać jako bazę do zupy.
Alergeny w schabie zapiekanym
Lista alergenów dla schabu zapiekanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze schabu zapiekanego
Schab zapiekany to doskonałe źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Danie zawiera małą ilość kalorii, dlatego może być spożywane przez osoby na diecie redukcyjnej. Dodatek warzyw wzbogaca danie w błonnik pokarmowy.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.