Schab zapiekany

Opublikowano: 17.12.2021 r., 11:20 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekany schab z warzywami
Schab zapiekany
Schab zapiekany to doskonała propozycja na szybki obiad dla całej rodziny. Pyszny schab w sosie własnym jest prosty do przygotowania. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 70 min
246 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1200 g)
  • Cebula - 5 dużych sztuk (500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Marchewka - 1 duża sztuka (200 g)
  • Pieczarki - 15 średnich sztuk (400 g)
  • Bulion drobiowy - 4 szklanki (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Przepis na schab zapiekany krok po kroku

Schab pokrój na plastry grubości 3-4 cm.

Dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące pszennej.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż schab.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.

Zeszklij cebulę na patelni po schabie.

Pokrój pieczarki w ćwiartki i podsmaż, aż odparuje z nich woda.

Obierz marchew, pokrój w talarki.

Posiekaj papryczkę chilli.

W naczyniu żaroodpornym umieść schab, na nim umieść cebulę i pieczarki, dodaj papryczkę chilli, liść laurowy, ziele angielskie i wlej bulion.

Piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 60 minut.

Jak oceniasz przepis na schab zapiekany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat schabu zapiekanego

Schab zapiekany w piekarniku to prosty przepis na obiad dla rodziny lub znajomych. Pyszny schab w sosie własnym można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Przepis na schab zapiekany jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia schabu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: schab, cebula, bulion drobiowy, pieczarki, liść laurowy, ziele angielskie, olej rzepakowy, mąka pszenna, papryczka chilli, marchew.

Jak zrobić schab zapiekany? Schab pokrój na plastry grubości 3-4 cm. Dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące pszennej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż schab. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Zeszklij cebulę na patelni po schabie. Pokrój pieczarki w ćwiartki i podsmaż, aż odparuje z nich woda. Obierz marchew, pokrój w talarki. Posiekaj papryczkę chilli. W naczyniu żaroodpornym umieść schab, na nim umieść cebulę i pieczarki, dodaj papryczkę chilli, liść laurowy, ziele angielskie i wlej bulion. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 60 minut. Podawaj z surówką z białej kapusty i puree ziemniaczanym.

Schab wieprzowy jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Schab jest jednym z najchudszych kawałków tuszy wieprzowej. Zawiera małą ilość kalorii, dlatego może być spożywany przez osoby na diecie redukcyjnej. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała. Wspomaga procesy regeneracyjne i bierze udział w produkcji hormonów i enzymów. Schab wieprzowy zawiera także żelazo oraz sporą ilość potasu. Potas reguluje gospodarkę wodno- elektrolitową. Reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebula jest tanim i bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań. Cebula po usmażeniu nabiera słodkawego posmaku. Jest ona bardzo dobrym źródłem kwercetyny, która jest naturalnym przeciwutleniaczem i chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników.

Podsumowując łatwy i dobry schab zapiekany z pieczarkami i cebulą możesz podać także z serem. Zamiast żółtego sera użyj fety. Pokrusz ją na wierzch schabu. Schab świetnie sprawdza się na obiad lub podczas imprez ze znajomymi. Schab można spożywać na zimno z kromką żytniego chleba. Sos powstały po pieczeniu, można wykorzystać jako bazę do zupy.

Alergeny w schabie zapiekanym

Lista alergenów dla schabu zapiekanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze schabu zapiekanego

na 100g gotowej potrawy

Schab zapiekany to doskonałe źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Danie zawiera małą ilość kalorii, dlatego może być spożywane przez osoby na diecie redukcyjnej. Dodatek warzyw wzbogaca danie w błonnik pokarmowy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
82.16
246.48
Białko (g)
8.89
26.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
5.58
16.74
Węglowodany przyswajalne (g)
5.06
15.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.52
1.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
2.61
7.84
Tłuszcze nasycone (g)
1.23
3.70
Tłuszcze nienasycone (g)
1.38
4.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.04
3.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
1.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
23.88
71.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
48.75
146.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.29
0.88
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.66
4.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.10
0.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.35
1.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
0.90
Ryboflawina (mg)
0.16
0.47
Niacyna (mg)
3.62
10.86
Foliany (µg (mcg))
12.13
36.39
Beta karoten (µg (mcg))
480.72
1442.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
129.52
388.57
Potas (mg)
217.06
651.17
Wapń (mg)
9.90
29.69
Fosfor (mg)
101.36
304.09
Magnez (mg)
14.08
42.25
Żelazo (mg)
0.54
1.62
Cynk (mg)
0.70
2.11
Miedź (mg)
0.08
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu zapiekanego 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu zapiekanego

Koszt składników
79.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1200 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 4
30.00
Za 1200 g
Cebula
500 g
5 dużych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Marchewka
200 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Pieczarki
400 g
15 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Bulion drobiowy
1000 g
4 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Koszt składników
79.50