Schab z serem

Opublikowano: 16.02.2022 r., 9:26 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab z serem na talerzu
Schab z serem
Schab z serem jest jednym z najciekawszych sposobów na kotlety. W tej wersji przygotowuje się je z piekarnika, dzięki czemu są nieco zdrowsze niż klasyczna wersja.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 45 min
313 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Cebula (100 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Ser Mozzarella (100 g)
  • Musztarda (50 g)
  • Schab wieprzowy bez kości (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, tłuczek do mięsa

Przepis na schab z serem krok po kroku

Mięso pokrój w cienkie plastry i nieco rozbij tłuczkiem.

Mięso przypraw solą, pieprzem i nasmaruj musztardą.

Naczynie żaroodporne pokryj odrobiną oleju i ułóż w nim kotlety.

Mozzarellę pokrój na plastry i umieść na schabie.

Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut.

Jak oceniasz przepis na schab z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat schabu z serem

Schab z serem jest jednym z najciekawszych sposobów na kotlety. W tej wersji przygotowuje się je z piekarnika, dzięki czemu są nieco zdrowsze niż klasyczna wersja. To danie smaczne, proste i naprawdę wyjątkowe. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośników mięsnych kotletów. To danie smaczne, proste i niezwykle aromatyczne. Idealnie komponuje się z frytkami.

Przepis na schab z serem jest niezwykle prostym sposobem na stworzenie dania wyjątkowego, a przy tym tak nieskomplikowanego. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Głównym składnikiem jest oczywiście schab. Warto wybierać mięso już pokrojone w plastry, dzięki czemu cały proces przebiegnie znacznie szybciej. Schab jest jednym z najpopularniejszych mięs w tradycyjnej polskiej diecie. Jednak zwykle gości w niej w postaci smażonych kotletów, które ze względu na obróbkę termiczną i duży dodatek tłuszczu nie są zbyt zdrowe. Lepszym wyborem są kotlety pieczone w piekarniku. Ten przepis pozwala przygotować mięso właśnie w taki sposób.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schab z serem, który będzie znacznie smaczniejszy, ciekawszy i zdrowszy, niż wersja tradycyjna, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Dzięki niemu można stworzyć naprawdę wspaniałą opcją, która dostarcza sporo smaku. Kotlety schabowe z serem będą doskonałym wyborem nie tylko na co dzień, ale również od święta. Ich stworzenie zabiera tylko kilka chwil. W zależności od preferencji można dodać do nich panierkę lub w wersji bardziej fit pozostawić je tylko delikatnie przyprawione. Kotlety z piekarnika zawierają znacznie mniej tłuszczu, sprawdzą się więc lepiej na diecie redukcyjnej. Są też dużo lżejsze dla układu trawiennego. To pyszne danie, to również dobre rozwiązanie dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. To dobry sposób na obiad. Kotlety najlepiej smakują z mozzarellą, ale można je też robić z żółtym serem. Choć ser wspaniale smakuje na wierzchu, można umieścić go również w środku, tuż pod panierką. Dzięki temu całość będzie nieco mniej sucha.

Alergeny w schabie z serem

Lista alergenów dla schabu z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze schabu z serem

na 100g gotowej potrawy

Schab nie powinien gościć w menu zbyt często ze względu na dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
184.51
313.67
Białko (g)
16.44
27.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
2.12
3.60
Węglowodany przyswajalne (g)
1.55
2.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
0.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
12.01
20.42
Tłuszcze nasycone (g)
4.98
8.46
Tłuszcze nienasycone (g)
7.04
11.96
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.94
10.10
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.10
1.87
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
51.03
86.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
27.21
46.25
Witamina B6 (mg)
0.46
0.78
Witamina B12 (µg (mcg))
0.65
1.10
Witamina C (mg)
1.12
1.90
Witamina D (µg (mcg))
0.29
0.50
Witamina E (mg)
0.77
1.31
Retinol (µg (mcg))
26.18
44.50
Tiamina (mg)
0.42
0.71
Ryboflawina (mg)
0.16
0.28
Niacyna (mg)
4.77
8.12
Foliany (µg (mcg))
4.34
7.38
Beta karoten (µg (mcg))
10.81
18.38

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
181.26
308.15
Potas (mg)
263.13
447.32
Wapń (mg)
86.44
146.95
Fosfor (mg)
197.21
335.25
Magnez (mg)
23.24
39.50
Żelazo (mg)
0.53
0.90
Cynk (mg)
1.41
2.40
Miedź (mg)
0.05
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu z serem 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu z serem

Koszt składników
47.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Ser Mozzarella
100 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 100 g
Musztarda
50 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Schab wieprzowy bez kości
400 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Koszt składników
47.50