Schab z pieczarkami z piekarnika

Opublikowano: 07.12.2022 r., 14:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab z pieczarkami z piekarnika podany z ziemniakami na białym talerzu.
Schab z pieczarkami z piekarnika
Schab z pieczarkami z piekarnika to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Schab jest bardzo soczysty i świetnie sprawdzi się podany z dodatkiem ziemniaków. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 50 min
244 kcal
Kcal w porcji
315 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1200 g)
  • Cebula 3 średnie sztuki (500 g)
  • Bulion drobiowy 4 szklanki (1000 g)
  • Mąka ziemniaczana (70 g)
  • Pieczarki 10 dużych sztuk (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Przepis na schab z pieczarkami z piekarnika krok po kroku

Schab pokrój w plastry.

Dopraw solą.

Obtocz w mące pszennej.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.

Pieczarki pokrój w plastry.

Na patelni rozgrzej olej i obsmaż schab.

Zeszklij cebulę i podsmaż pieczarki.

Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Plastry schabu umieść w naczyniu żaroodpornym na wierzch wyłóż cebulę i pieczarki.

Wlej bulion drobiowy, dodaj liście laurowe i ziele angielskie.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.

Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ziemniaków.

Jak oceniasz przepis na schab z pieczarkami z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat schabu z pieczarkami z piekarnika

Schab z pieczarkami z piekarnika to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pieczony w piekarniku schab można przygotować także w sosie śmietanowym. Smaczny schab najlepiej podawać z dodatkiem tłuczonych ziemniaków. Przepis na schab z pieczarkami z piekarnika jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: schab, pieczarki, cebula, bulion drobiowy, liść laurowy, ziele angielskie, mąka ziemniaczana, sól, pieprz, majeranek.

Jak zrobić schab z pieczarkami z piekarnika? Schab pokrój w plastry. Dopraw solą. Obtocz w mące pszennej. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Pieczarki pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż schab. Zeszklij cebulę i podsmaż pieczarki. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Plastry schabu umieść w naczyniu żaroodpornym na wierzch wyłóż cebulę i pieczarki. Wlej bulion drobiowy, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ziemniaków.

Schab wieprzowy jest mięsem zawierającym dużą ilość białka zwierzęcego. Schab zawiera witaminy z grupy B, żelazo oraz potas. Schab nie zawiera dużej ilości tłuszczu, jest także nisko kaloryczny. Może być spożywany przez osoby na diecie redukcyjnej. Białko jest składnikiem niezbędnym do prawidłowej budowy i regeneracji naszego ciała. Białko jest substratem do produkcji hormonów oraz enzymów. Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne.

Podsumowując: pieczony schab jest soczysty i idealny na obiad dla całej rodziny. Schab można przygotować także w sosie śmietanowym. Pyszny schab jest bardzo aromatyczny i można go podawać także podczas bardziej uroczystych okazji. Schab jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w schabie z pieczarkami z piekarnika

Lista alergenów dla schabu z pieczarkami z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze schabu z pieczarkami z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Schab z pieczarkami z piekarnika to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Schab zawiera małą ilość kalorii, dlatego świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Potrawa jest także dobrym źródłem błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(315g)
Energia (kcal)
77.54
244.24
Białko (g)
9.09
28.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(315g)
Węglowodany (g)
3.86
12.15
Węglowodany przyswajalne (g)
3.33
10.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.52
1.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(315g)
Tłuszcz (g)
2.76
8.69
Tłuszcze nasycone (g)
1.26
3.97
Tłuszcze nienasycone (g)
1.50
4.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.14
3.58
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.36
1.14
Cholesterol (mg)
25.99
81.88

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(315g)
Witamina A (µg (mcg))
0.38
1.19
Witamina B6 (mg)
0.32
1.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.67
Witamina C (mg)
1.52
4.78
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.48
Witamina E (mg)
0.07
0.23
Retinol (µg (mcg))
0.38
1.19
Tiamina (mg)
0.28
0.89
Ryboflawina (mg)
0.15
0.46
Niacyna (mg)
3.65
11.48
Foliany (µg (mcg))
5.69
17.94
Beta karoten (µg (mcg))
0.47
1.49

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(315g)
Sód (mg)
137.68
433.70
Potas (mg)
232.11
731.16
Wapń (mg)
9.22
29.06
Fosfor (mg)
105.95
333.74
Magnez (mg)
14.31
45.06
Żelazo (mg)
0.34
1.06
Cynk (mg)
0.71
2.25
Miedź (mg)
0.08
0.25
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu z pieczarkami z piekarnika 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu z pieczarkami z piekarnika

Koszt składników
79.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1200 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 4
30.00
Za 1200 g
Cebula
500 g
3 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Bulion drobiowy
1000 g
4 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Mąka ziemniaczana
70 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 70 g
Pieczarki
400 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Koszt składników
79.00