Schab z pieczarkami z piekarnika
- Schab wieprzowy bez kości (1200 g)
- Cebula - 3 średnie sztuki (500 g)
- Bulion drobiowy - 4 szklanki (1000 g)
- Mąka ziemniaczana (70 g)
- Pieczarki - 10 dużych sztuk (400 g)
Przepis na schab z pieczarkami z piekarnika krok po kroku
Schab pokrój w plastry.
Dopraw solą.
Obtocz w mące pszennej.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.
Pieczarki pokrój w plastry.
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż schab.
Zeszklij cebulę i podsmaż pieczarki.
Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Plastry schabu umieść w naczyniu żaroodpornym na wierzch wyłóż cebulę i pieczarki.
Wlej bulion drobiowy, dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.
Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ziemniaków.
-
Schab pieczony
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Pieczeń ze schabu
-
Schabowe pod pierzynką
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w kapuście
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Schab pieczony
Więcej informacji na temat schabu z pieczarkami z piekarnika
Schab z pieczarkami z piekarnika to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pieczony w piekarniku schab można przygotować także w sosie śmietanowym. Smaczny schab najlepiej podawać z dodatkiem tłuczonych ziemniaków. Przepis na schab z pieczarkami z piekarnika jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: schab, pieczarki, cebula, bulion drobiowy, liść laurowy, ziele angielskie, mąka ziemniaczana, sól, pieprz, majeranek.
Jak zrobić schab z pieczarkami z piekarnika? Schab pokrój w plastry. Dopraw solą. Obtocz w mące pszennej. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Pieczarki pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż schab. Zeszklij cebulę i podsmaż pieczarki. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Plastry schabu umieść w naczyniu żaroodpornym na wierzch wyłóż cebulę i pieczarki. Wlej bulion drobiowy, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ziemniaków.
Schab wieprzowy jest mięsem zawierającym dużą ilość białka zwierzęcego. Schab zawiera witaminy z grupy B, żelazo oraz potas. Schab nie zawiera dużej ilości tłuszczu, jest także nisko kaloryczny. Może być spożywany przez osoby na diecie redukcyjnej. Białko jest składnikiem niezbędnym do prawidłowej budowy i regeneracji naszego ciała. Białko jest substratem do produkcji hormonów oraz enzymów. Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne.
Podsumowując: pieczony schab jest soczysty i idealny na obiad dla całej rodziny. Schab można przygotować także w sosie śmietanowym. Pyszny schab jest bardzo aromatyczny i można go podawać także podczas bardziej uroczystych okazji. Schab jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w schabie z pieczarkami z piekarnika
Lista alergenów dla schabu z pieczarkami z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze schabu z pieczarkami z piekarnika
Schab z pieczarkami z piekarnika to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Schab zawiera małą ilość kalorii, dlatego świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Potrawa jest także dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
Energia i białka
(315g)
Węglowodany
(315g)
Tłuszcze
(315g)
Witaminy
(315g)
Składniki mineralne
(315g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.