Schab w galarecie z chrzanem

Opublikowano: 23.12.2021 r., 13:51 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab w galaretce z chrzanem
Schab w galarecie z chrzanem
Garmażerka to danie, które sprawdzi się na wiele okazji. Delikatny schab w galarecie możesz podawać jako przystawkę lub kolację w rodzinnym gronie.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
235 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Żelatyna - 1 opakowanie (50 g)
  • Chrzan (200 g)
  • Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, brytfanna, duży talerz

Przepis na schab w galarecie z chrzanem krok po kroku

W brytfance rozgrzej olej rzepakowy, obsmaż mięso z każdej strony.

Następnie zalej bulionem warzywny i gotuj do miękkości.

W tym czasie ugotuj jajka na twardo w lekko osolonej wodzie.

Ugotowany schab pokrój w plastry i ułóż na talerzu w dowolny sposób.

Ugotowane jajka rozgnieć widelcem, wymieszaj z chrzanem i dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Każdy plaster schabu wysmaruj farszem i ułóż na talerzu.

Żelatynę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i zalej nią schab.

Poczekaj, aż galareta zastygnie, wtedy danie będzie gotowe.

Jak oceniasz przepis na schab w galarecie z chrzanem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat schabu w galarecie z chrzanem

Schab nie musi być przygotowywany tylko na ciepło, dzisiaj przedstawię Ci schab w galarecie z chrzanem. Na pewno większość z Was wie, czym jest garmażerka, danie to pojawia się do dzisiaj na świątecznych stołach, ale nie tylko. Mięso w galarecie to pomysł na zimną przystawkę lub na kolację. Mój przepis na schab w galarecie z chrzanem będzie bardzo prosty, a przy tym aromatyczny.

Do jego przygotowania będziesz potrzebował kawałek schabu, najlepiej w całości, będzie się wtedy go lepiej gotowało. Oprócz tego żelatyna, jajka, bulion warzywny i chrzan.

Zacznij od dokładnego umycia schabu i osuszenia go. Natrzyj go przyprawami i obsmaż z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym.

Następnie zalej bulionem i gotuj do miękkości.

Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład. Jeśli chcesz, przygotuj, bulion samodzielnie, wystarczy, że zalejesz mięso wodą i dodasz pokrojone warzywa z włoszczyzny. Im dłużej mięso będzie się gotowało, tym bardziej delikatne będzie.

W tym czasie ugotuj jajka na twardo w lekko osolonej wodzie, a następnie ostudź. Rozgnieć je widelcem i wymieszaj z chrzanem, delikatnie dopraw do smaku.

Schab pokrój w plastry i nasmaruj przygotowanym farszem lub przełóż im plastry schabu.

Całość ułóż na dużym talerzu i zalej wcześniej przygotowaną żelatyną.

Odstaw schab do lodówki, żeby galareta zastygła. Za godzinę będzie dobry do spożycia. Możesz go na końcu udekorować majonezem i natką pietruszki.

Schab przygotowany na obiad da Ci dużo energii i sytości. Jajka są pełnowartościowym źródłem białka, które jest odpowiedzialne za uczucie sytości. Dodatkowo są źródłem wszystkich aminokwasów, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Nasz smaczny schab to nie tylko idealny pomysł jako danie w dużym gronie rodziny i przyjaciół. Sprawdzi się, także jako zimna przekąska podczas zbliżających się Świąt Bożonarodzeniowych czy na imprezę sylwestrową z przyjaciółmi.

Skoro już wiesz jak zrobić schab w galarecie z chrzanem, przygotuj go na najbliższą okazję.

Alergeny w schabie w galarecie z chrzanem

Lista alergenów dla schabu w galarecie z chrzanem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze schabu w galarecie z chrzanem

na 100g gotowej potrawy

Gotowany schab będzie niezwykle delikatny, dlatego gotuj go długo na niewielkim ogniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
117.93
235.87
Białko (g)
14.52
29.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.43
2.86
Węglowodany przyswajalne (g)
1.11
2.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.32
0.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
5.74
11.48
Tłuszcze nasycone (g)
2.14
4.28
Tłuszcze nienasycone (g)
3.60
7.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.61
5.22
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.98
1.97
Cholesterol (mg)
82.79
165.57

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
24.94
49.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.39
0.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.53
5.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.46
0.93
Witamina E (mg)
0.21
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.00
44.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.34
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.99
7.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.63
25.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
27.24
54.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
160.81
321.61
Potas (mg)
230.05
460.10
Wapń (mg)
18.51
37.02
Fosfor (mg)
141.86
283.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.75
35.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.56
1.13
Cynk (mg)
1.02
2.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu w galarecie z chrzanem 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu w galarecie z chrzanem

Koszt składników
66.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Żelatyna
50 g
1 opakowanie
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
6.25
Za 50 g
Chrzan
200 g
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 200 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
66.00