Schab w galarecie z chrzanem
- Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
- Jajko (5 szt.)
- Żelatyna - 1 opakowanie (50 g)
- Chrzan (200 g)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na schab w galarecie z chrzanem krok po kroku
W brytfance rozgrzej olej rzepakowy, obsmaż mięso z każdej strony.
Następnie zalej bulionem warzywny i gotuj do miękkości.
W tym czasie ugotuj jajka na twardo w lekko osolonej wodzie.
Ugotowany schab pokrój w plastry i ułóż na talerzu w dowolny sposób.
Ugotowane jajka rozgnieć widelcem, wymieszaj z chrzanem i dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Każdy plaster schabu wysmaruj farszem i ułóż na talerzu.
Żelatynę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i zalej nią schab.
Poczekaj, aż galareta zastygnie, wtedy danie będzie gotowe.
-
Karp w galarecie
-
Galareta wieprzowa
-
Galareta z kurczaka
-
Galaretka wieprzowa
-
Galareta drobiowa
-
Ryba w galarecie
-
Zimne nóżki w galarecie
-
Ryba faszerowana
-
Schab w galarecie
-
Szynka w galarecie
-
Łosoś w galarecie
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Pstrąg w galarecie
-
Galat
-
Galareta z nóżek
-
Ozorki w galarecie
-
Dorsz w galarecie
-
Galart
Więcej informacji na temat schabu w galarecie z chrzanem
Schab nie musi być przygotowywany tylko na ciepło, dzisiaj przedstawię Ci schab w galarecie z chrzanem. Na pewno większość z Was wie, czym jest garmażerka, danie to pojawia się do dzisiaj na świątecznych stołach, ale nie tylko. Mięso w galarecie to pomysł na zimną przystawkę lub na kolację. Mój przepis na schab w galarecie z chrzanem będzie bardzo prosty, a przy tym aromatyczny.
Do jego przygotowania będziesz potrzebował kawałek schabu, najlepiej w całości, będzie się wtedy go lepiej gotowało. Oprócz tego żelatyna, jajka, bulion warzywny i chrzan.
Zacznij od dokładnego umycia schabu i osuszenia go. Natrzyj go przyprawami i obsmaż z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym.
Następnie zalej bulionem i gotuj do miękkości.
Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład. Jeśli chcesz, przygotuj, bulion samodzielnie, wystarczy, że zalejesz mięso wodą i dodasz pokrojone warzywa z włoszczyzny. Im dłużej mięso będzie się gotowało, tym bardziej delikatne będzie.
W tym czasie ugotuj jajka na twardo w lekko osolonej wodzie, a następnie ostudź. Rozgnieć je widelcem i wymieszaj z chrzanem, delikatnie dopraw do smaku.
Schab pokrój w plastry i nasmaruj przygotowanym farszem lub przełóż im plastry schabu.
Całość ułóż na dużym talerzu i zalej wcześniej przygotowaną żelatyną.
Odstaw schab do lodówki, żeby galareta zastygła. Za godzinę będzie dobry do spożycia. Możesz go na końcu udekorować majonezem i natką pietruszki.
Schab przygotowany na obiad da Ci dużo energii i sytości. Jajka są pełnowartościowym źródłem białka, które jest odpowiedzialne za uczucie sytości. Dodatkowo są źródłem wszystkich aminokwasów, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Nasz smaczny schab to nie tylko idealny pomysł jako danie w dużym gronie rodziny i przyjaciół. Sprawdzi się, także jako zimna przekąska podczas zbliżających się Świąt Bożonarodzeniowych czy na imprezę sylwestrową z przyjaciółmi.
Skoro już wiesz jak zrobić schab w galarecie z chrzanem, przygotuj go na najbliższą okazję.
Alergeny w schabie w galarecie z chrzanem
Lista alergenów dla schabu w galarecie z chrzanem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze schabu w galarecie z chrzanem
Gotowany schab będzie niezwykle delikatny, dlatego gotuj go długo na niewielkim ogniu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.