Schab po góralsku
- Kapusta kiszona (900 g)
- Schab wieprzowy bez kości - plastry (700 g)
- Bulion warzywny (250 ml)
- Smalec - 2 łyżki (20 g)
- Cebula - 3 sztuki (200 g)
- Czosnek - 3 ząbki (21 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 4 łyżki (50 g)
- Śmietana 18% - 1 szklanka (240 g)
Przepis na schab po góralsku krok po kroku
Kapustę odciśnij z soku i posiekaj.
Włóż do garnka i wlej bulion. Gotuj pod przykryciem przez 35 minut.
Schab lekko rozbij tłuczkiem i oprósz solą oraz pieprzem.
Następnie mięso obtocz w połowie mąki i usmaż na jednej łyżce smalcu, aż się zarumieni.
Cebulę pokrój w drobną kostkę.
Mięso ściągnij z patelni i włóż na nią pozostały smalec i usmaż na nim cebulę.
Cebulę dodaj do kapusty razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżeczką cukru. Dokładnie wymieszaj.
W naczyniu żaroodpornym wyłóż połowę kapusty. Na to połóż mięso i przykryj pozostałą kapustą.
W miseczce wymieszaj śmietanę z mąką i szczyptą soli. Wylej wszystko na kapustę.
Piecz w 200 stopniach przez 40 minut.
Na ostatnie dziesięć minut ściągnij pokrywkę.
-
Kapuśniak
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Łazanki
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty
-
Kapusta wigilijna
-
Kapuśniak z kwaśnej kapusty
-
Kapusta kiszona zasmażana
-
Kulebiak
-
Fuczki
-
Golonka w kapuście
-
Golonki w kapuście
-
Zupa kapuśniak
-
Uszka z kapustą i grzybami
-
Pierogi z kapustą i pieczarkami
-
Kiszona kapusta zasmażana
-
Pierogi wigilijne
-
Łazanki z kapustą kiszoną
-
Dania z kiszonej kapusty
Więcej informacji na temat schabu po góralsku
Schab z kapustą kiszoną po góralsku to danie, które możesz przygotować na obiad lub na imprezę. Ten pyszny i soczysty schab przygotujesz w zaledwie kilka chwil, a po czterdziestu minutach w piekarniku na Twoim stole zagości smaczne danie.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić schab po góralsku to przychodzimy z pomocą. Pierwszym punktem są oczywiście zakupy. Idąc do sklepu po schab, warto zwrócić uwagę na wybierane mięso, by to danie było jeszcze lepsze. Staraj się nie kupować schabu paczkowanego, szczególnie już pokrojonego w plastry. Producenci często wybierają do paczkowania mięso gorszej jakości. Układają ładniejsze kawałki na wierzchu, a gorsze chowają pod spodem, tak by zachęcić nas do zakupu. Zdarzają się sytuację, że naklejają nalepki z opisem w taki sposób, by zakryć różne mankamenty mięsa. Jak więc rozpoznać dobry schab? Powinien być on lekko wilgotny i błyszczący. Struktura powinna być zwarta i elastyczna i mieć nasycony, różowy kolor. Widoczne powinny być również delikatne, białe żyłki tłuszczu. Warto zwrócić uwagę by miał on też pasek białego tłuszczu po jednej ze stron. I najważniejsze- musi nie mieć wyraźnego zapachu. Tak wybrane mięso sprawi, że schab po góralsku będzie naprawdę dobry.
Pora wykonać ten prosty przepis! Kapustę odsącz, rozdrobnij i ugotuj w bulionie przez 40 minut. Mięso lekko rozbij, natrzyj pieprzem oraz solą i otocz w mące. Obsmaż na smalcu z każdej strony, aż ładnie się zarumieni. Tak przygotowane mięso odłóż na bok, a na tej samej patelni na pozostałym smalcu podsmaż cebulę. Dodaj do kapusty cebulę, czosnek i cukier. Dokładnie wymieszaj. W naczyniu żaroodpornym ułóż połowę przygotowanej kapusty. Na to wyłóż mięso i przykryj je pozostałą kapustą. Zrób sos ze śmietany i mąki i polej nim zawartość naczynia. Piecz pod przykryciem przez 30 minut w 200 stopniach. Następnie zdejmij przykrycie i piecz jeszcze 10 minut, by powstały płyn lekko odparował.
Jak widzisz, przepis na schab po góralsku jest niezwykle prosty w wykonaniu. Ten sprawdzony przepis na mięso pieczone w kiszonej kapuście będzie smacznym urozmaiceniem dla standardowych schabowych. Jeśli potrzebny Ci pomysł na wyśmienity obiad, to schab po góralsku sprawdzi się doskonale.
Alergeny w schabie po góralsku
Lista alergenów dla schabu po góralsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze schabu po góralsku
Wieprzowina to mięso najbardziej bogate w żelazo.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.