Przepis na schab po góralsku krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, garnek, naczynie żaroodporne, praska do czosnku

Kapustę odciśnij z soku i posiekaj.

Włóż do garnka i wlej bulion. Gotuj pod przykryciem przez 35 minut.

Schab lekko rozbij tłuczkiem i oprósz solą oraz pieprzem.

Następnie mięso obtocz w połowie mąki i usmaż na jednej łyżce smalcu, aż się zarumieni.

Cebulę pokrój w drobną kostkę.

Mięso ściągnij z patelni i włóż na nią pozostały smalec i usmaż na nim cebulę.

Cebulę dodaj do kapusty razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżeczką cukru. Dokładnie wymieszaj.

W naczyniu żaroodpornym wyłóż połowę kapusty. Na to połóż mięso i przykryj pozostałą kapustą.

W miseczce wymieszaj śmietanę z mąką i szczyptą soli. Wylej wszystko na kapustę.

Piecz w 200 stopniach przez 40 minut.

Na ostatnie dziesięć minut ściągnij pokrywkę.

Schab po góralsku na talerzu z bułką
Schab po góralsku
Koszt przygotowania dania
32.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
186 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
53

Schab po góralsku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o schabie po góralsku

Schab z kapustą kiszoną po góralsku to danie, które możesz przygotować na obiad lub na imprezę. Ten pyszny i soczysty schab przygotujesz w zaledwie kilka chwil, a po czterdziestu minutach w piekarniku na Twoim stole zagości smaczne danie.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić schab po góralsku to przychodzimy z pomocą. Pierwszym punktem są oczywiście zakupy. Idąc do sklepu po schab, warto zwrócić uwagę na wybierane mięso, by to danie było jeszcze lepsze. Staraj się nie kupować schabu paczkowanego, szczególnie już pokrojonego w plastry. Producenci często wybierają do paczkowania mięso gorszej jakości. Układają ładniejsze kawałki na wierzchu, a gorsze chowają pod spodem, tak by zachęcić nas do zakupu. Zdarzają się sytuację, że naklejają nalepki z opisem w taki sposób, by zakryć różne mankamenty mięsa. Jak więc rozpoznać dobry schab? Powinien być on lekko wilgotny i błyszczący. Struktura powinna być zwarta i elastyczna i mieć nasycony, różowy kolor. Widoczne powinny być również delikatne, białe żyłki tłuszczu. Warto zwrócić uwagę by miał on też pasek białego tłuszczu po jednej ze stron. I najważniejsze- musi nie mieć wyraźnego zapachu. Tak wybrane mięso sprawi, że schab po góralsku będzie naprawdę dobry.

Pora wykonać ten prosty przepis! Kapustę odsącz, rozdrobnij i ugotuj w bulionie przez 40 minut. Mięso lekko rozbij, natrzyj pieprzem oraz solą i otocz w mące. Obsmaż na smalcu z każdej strony, aż ładnie się zarumieni. Tak przygotowane mięso odłóż na bok, a na tej samej patelni na pozostałym smalcu podsmaż cebulę. Dodaj do kapusty cebulę, czosnek i cukier. Dokładnie wymieszaj. W naczyniu żaroodpornym ułóż połowę przygotowanej kapusty. Na to wyłóż mięso i przykryj je pozostałą kapustą. Zrób sos ze śmietany i mąki i polej nim zawartość naczynia. Piecz pod przykryciem przez 30 minut w 200 stopniach. Następnie zdejmij przykrycie i piecz jeszcze 10 minut, by powstały płyn lekko odparował.

Jak widzisz, przepis na schab po góralsku jest niezwykle prosty w wykonaniu. Ten sprawdzony przepis na mięso pieczone w kiszonej kapuście będzie smacznym urozmaiceniem dla standardowych schabowych. Jeśli potrzebny Ci pomysł na wyśmienity obiad, to schab po góralsku sprawdzi się doskonale.

Wartości odżywcze schabu po góralsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
93.11 kcal
186.22 kcal
Białko
7.41 g
14.83 g
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
4.94 g
9.88 g
Tłuszcze nasycone
2.75 g
5.50 g
Tłuszcze nienasycone
2.19 g
4.37 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.72 g
3.45 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.46 g
0.93 g
Brak danych dla: bulion warzywny, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na schab po góralsku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.29 mg
0.58 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.47 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.19 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Niacyna
2.58 mg
5.15 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na schab po góralsku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
298.72 mg
597.44 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Potas
206.98 mg
413.96 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Wapń
27.82 mg
55.64 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Fosfor
88.37 mg
176.73 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Magnez
15.49 mg
30.97 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Żelazo
0.87 mg
1.73 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Cynk
0.61 mg
1.22 mg
Miedź
0.03 mg
0.07 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu po góralsku 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabie po góralsku

Lista alergenów dla schabu po góralsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania schabu po góralsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
900 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 900 g
Schab wieprzowy bez kości
700 g
plastry
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
17.50
Za 700 g
Bulion warzywny
250 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Smalec
20 g
2 łyżki
5.00
Za 260,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Cebula
200 g
3 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
21 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 21 g
Mąka pszenna typ 500
50 g
4 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Śmietana 18%
240 g
1 szklanka
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.64
Za 240 g
Liczba porcji:
Koszt składników
56.40
Jak oceniasz przepis na schab po góralsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób