Schab faszerowany

Opublikowano: 15.11.2021 r., 21:52 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczony schab z nadzieniem
Schab faszerowany
Schab faszerowany jako idealna propozycja na rodzinny obiad lub kolacje ze znajomymi. Poznaj przepis i spróbuj samodzielnie.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 60 min
108 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (500 g)
  • Śliwki - 1 szklanka (250 g)
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka wędzona, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, lodówka

Przepis na schab faszerowany krok po kroku

Schab natrzyj przyprawami i wydrąż w środku otwór.

Śliwki przetnij na pół, wydrąż pestki i nafaszeruj schab.

Ciasno upchaj śliwki do mięsa, pozostałe zostaw do pieczenia.

Tak przygotowane mięso odstaw na całą noc do lodówki.

Następnie obsmaż krótko mięso na rozgrzanym oleju rzepakowym z każdej strony.

Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i podlej bulionem warzywnym.

Piecz przez 60 minut, w razie potrzeby podlewaj mięso bulionem.

Jak oceniasz przepis na schab faszerowany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat schabu faszerowanego

Schab faszerowany to danie, które nie tylko nada się na rodzinne spotkania podczas obiadu. Warto pamiętać o tym przepisie podczas świąt, które zbliżają się wielkimi krokami. Przepis na schab faszerowany będzie idealnie pasował na święta. Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty, wymaga tylko odrobiny trochę cierpliwości.

Będziesz potrzebować dość spory kawałek schabu, w którym należy wydrążyć dziurę, czyli miejsce które będziemy faszerować owocami. Wycięcie dziury w schabie to tak naprawdę najcięższe zadanie w tym przepisie. Jeśli już się z nim uporaliśmy możemy zacząć faszerować mięso. Ja proponuję śliwki. Są to owoce sezonowe więc bez problemu dostaniecie je w okresie jesiennym. Nadadzą się one idealnie ze względu na swój słodki smak z nutą kwasowości. Możesz zdecydować jaką odmianę wybierzesz ze względu na Twoje preferencje żywieniowe. Mogą to być renklody, bardzo duże i idealnie okrągłe o soczystym i słodkim miąższu, lekko kwaskowata lubaszka, której ciemnogranatowa skórka przyciąga każdy wzrok lub nasza najbardziej popularna wszystkim znana śliwka węgierka, która doda naszym wypiekom słodki ale nieco cierpkawy posmak. Wszystkie odmiany będą dobre.

Wystarczy, że przekroisz je na pół i usuniesz pestkę. Mięso możesz faszerować świeżymi owocami ale możesz także zrobić z nich domową konfiturę i dopiero zacząć faszerowanie. Konfiturę z owoców w bardzo szybki i prosty sposób przygotujesz samodzielnie w domu do czego zachęcam. Wersje kupne bardzo często zamierają dużą ilość niepotrzebnego cukru. Ja w moim przepisie postawiłam na świeże śliwki. Jeśli po faszerowaniu owoce zostaną nic się nie stanie. Wykorzystamy je do pieczenia w piekarniku. Tak przygotowane mięso należy zostawić na kilka godzin lub całą noc w lodówce, oczywiście nie zapominając o przyprawach. Ja zawsze stawiam na czerwoną słodką paprykę, wędzoną paprykę i czarny pieprz. Skraplam mięso olejem rzepakowym a obok kładę świeże gałązki rozmarynu i tymianku, które nadają pięknego aromatu.

Po zamarynowaniu mięsa wystarczy obsmażyć je krótko na patelni, a następnie nadziewany schab będzie pieczony w piecu w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowane mięso to idealny pomysł na spotkanie ze znajomymi w Twoim domu lub na obiad w rodzinnym gronie.

Skoro już wiesz jak zrobić schab faszerowany, nie pozostaje nic innego jak spróbować.

Alergeny w schabie faszerowanym

Lista alergenów dla schabu faszerowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze schabu faszerowanego

na 100g gotowej potrawy

Jako farsz możesz wybrać świeże śliwki, suszone bądź konfiturę. Pamiętaj jednak żeby była ona o dobrym skłądzie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
90.25
108.30
Białko (g)
11.04
13.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
3.08
3.70
Węglowodany przyswajalne (g)
2.73
3.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.35
0.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
3.56
4.27
Tłuszcze nasycone (g)
1.58
1.90
Tłuszcze nienasycone (g)
1.97
2.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.52
1.83
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.45
0.54
Cholesterol (mg)
33.50
40.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
7.75
9.30
Witamina B6 (mg)
0.38
0.45
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.32
Witamina C (mg)
2.48
2.97
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.24
Witamina E (mg)
0.07
0.08
Retinol (µg (mcg))
0.50
0.60
Tiamina (mg)
0.35
0.42
Ryboflawina (mg)
0.11
0.13
Niacyna (mg)
4.13
4.95
Foliany (µg (mcg))
1.25
1.50
Beta karoten (µg (mcg))
75.25
90.30

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
98.00
117.60
Potas (mg)
230.50
276.60
Wapń (mg)
5.75
6.90
Fosfor (mg)
117.75
141.30
Magnez (mg)
15.00
18.00
Żelazo (mg)
0.31
0.37
Cynk (mg)
0.81
0.97
Miedź (mg)
0.05
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu faszerowanego 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu faszerowanego

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Śliwki
250 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Koszt składników
38.00