Musaka

Opublikowano: 14.05.2021 r., 17:07 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Musaka w czerwonym naczyniu
Musaka
Wypróbuj sprawdzony przepis na grecką musakę. Pyszna zapiekanka pochodząca z kuchni greckiej z pysznym bakłażanem, cukiniami i sosem mięsno-pomidorowym zachwyci swoim smakiem każdego.
Przygotowanie 25 min
Smażenie i Pieczenie 60 min
729 kcal
Kcal w porcji
548 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Bakłażan - 2 sztuki (480 g)
  • Cukinia - 3 sztuki (1200 g)
  • Oliwa z oliwek - 6 łyżek (70 ml)
  • Cebula - 2 sztuki (200 g)
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 2 opakowania (1000 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli - 1 opakowanie (500 g)
  • Wino czerwone wytrawne - 0,4 szklanki (100 g)
  • Mleko 1,5% - 2.4 szklanki (600 ml)
  • Masło - 0.6 opakowania (120 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 0.8 szklanki (100 g)
  • Ser Feta - 1 opakowanie (200 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne, rózga, drewniana łyżka

Przepis na musaka krok po kroku

Rozgrzej patelnię grillową.

Bakłażany i cukinię pokrój w plastry, posól i zgrilluj z obu stron.

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek.

Dodaj drobno posiekane cebule i zeszklij.

Do cebuli dodaj mięso mielone i dokładnie je podsmaż rozdrabniając łyżką drewnianą.

Dodaj przecier pomidorowy, wino czerwone, szczyptę cynamonu, 1/4 łyżeczki soli i pieprzu oraz żółtka.

Gotuj sos około 20 minut na małym ogniu.

W drugim rondelku rozpuść masło. Dodaj sporą szczyptę gałki muszkatołowej i mąkę.

Mąkę podsmaż aż będzie złota i dolej mleko (koniecznie w temperaturze pokojowej, może być lekko podgrzane). Energicznie mieszaj rózgą aż będzie gładki i gęsty.

Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż wszystkie plastry bakłażana, a na nich cukinii. Wylej sos pomidorowy, a na sos wylej beszamel. Pokrusz ser feta na wierzch.

Musakę piecz 45 mint w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na musaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat musaka

Musaka to grecka zapiekanka warzywno-mięsna z sosem beszamelowym. Wykonana jest z cukinią, bakłażanem, sosem pomidorowym z mięsem mielonym i sosem beszamelowym. Składniki na zapiekankę powinny być dobrej jakości, ponieważ nie używa się do niej dużo przypraw jej aromat i smak pochodzi właśnie z dobrych i smacznych składników. Beszamel do musaki nadaje niepowtarzalnego smaku, wykonasz go w parę minut, a dzięki niemu, Twoje danie będzie smakować niesamowicie. Musaka może być przygotowania również z bakłażanem i ziemniakami, a przepis na musakę z bakłażanem i ziemniakami jest równie łatwy jak ten. A jak zrobić musakę dowiesz się z dokładnego przepisu.

Musaka jest daniem kalorycznym jednak zawiera wartości odżywcze. Cukinia jest pysznym warzywem o delikatnym smaku i aromacie a przy tym lekkostrawnym. Dzięki wysokiej zawartości wody jest niskokaloryczna. Mimo wysokiej zawartości wody cukinia dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w potas, żelazo, a także magnez. Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminę C, witaminę K , witaminę PP, witaminę B1 oraz beta karoten. Ważną właściwością kabaczka jest odkwaszanie organizmu. Cukinia posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na cukrzycę. Bakłażan jest warzywem o niskiej zawartości białka, tłuszczu i węglowodanów ale jego fioletowa skórka jest bogactwem cennych związków antyoksydacyjnych. Dzięki temu wpływa pozytywnie na układ krążenia, zwalcza wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia się organizmu. Oberżyna zawiera również wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo i cynka oraz witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę K i witaminę E. Związki te wpływają na poprawę funkcji mózgu, zapobiega anemii, pozytywnie wpływa na wzrok, kości, włosy oraz pozytywnie wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej. Poprzez wykorzystanie przetworzonych pomidorów dostarczysz likopenu, który jest najsilniejszym antyoksydantem z grupy karotenoidów. Oprócz tego, likopen posiada działanie przeciw zapalne, a także hamujące nieprawidłowy wzrost komórek, dzięki czemu warto go stosować w profilaktyce przeciwnowotworowej.

Musaka najlepsza jest, kiedy podaje się ją lekko schłodzoną ale jeszcze ciepłą. Dzięki temu zachowuje ona swój kształt przy nakładaniu.

Alergeny w musaka

Lista alergenów dla musaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Masło
    • Ser Feta
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze musaka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(548g)
Energia (kcal)
133.08
729.28
Białko (g)
5.84
32.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(548g)
Węglowodany (g)
5.51
30.21
Węglowodany przyswajalne (g)
4.66
25.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.85
4.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(548g)
Tłuszcz (g)
9.68
53.05
Tłuszcze nasycone (g)
4.82
26.39
Tłuszcze nienasycone (g)
4.86
26.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.10
22.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.76
4.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
35.14
192.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(548g)
Witamina A (µg (mcg))
40.04
219.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
1.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
1.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.51
35.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.20
1.08
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe, wino czerwone wytrawne, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.60
3.28
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
34.09
186.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
1.20
Ryboflawina (mg)
0.16
0.87
Niacyna (mg)
1.50
8.20
Foliany (µg (mcg))
17.78
97.43
Beta karoten (µg (mcg))
72.58
397.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(548g)
Sód (mg)
73.18
401.00
Potas (mg)
237.71
1302.64
Wapń (mg)
51.22
280.69
Fosfor (mg)
90.87
497.95
Magnez (mg)
14.15
77.56
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.70
3.84
Cynk (mg)
0.85
4.67
Miedź (mg)
0.07
0.40
Szacunkowy indeks glikemiczny musaka 50
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania musaka

Koszt składników
114.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
480 g
2 sztuki
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
3.73
Za 480 g
Cukinia
1200 g
3 sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
8.00
Za 1200 g
Oliwa z oliwek
70 ml
6 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.80
Za 70 ml
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
1000 g
2 opakowania
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Przecier pomidorowy bez soli
500 g
1 opakowanie
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Wino czerwone wytrawne
100 g
0,4 szklanki
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
2.86
Za 100 g
Mleko 1,5%
600 ml
2.4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 ml
Masło
120 g
0.6 opakowania
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
0.8 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ser Feta
200 g
1 opakowanie
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
114.10