Przepis na pizzę z patelni krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano
To będzie niezbędne
tarka, miska, patelnia z pokrywką

Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej dużą szczyptę soli, 2 łyżki oliwy z oliwek i proszek do pieczenia.

Do mąki dolewaj partami niepełną szklankę wody.

Gdy składniki się połączą przełóż ciasto na blat lub stolnicę i zagnieć.

Ciasto przełóż do miski, przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw na 10-15 minut aby odpoczęło.

Kiedy ciasto będzie odpoczywać pokrój pieczarki, salami i zetrzyj mozzarellę na tarce.

W naczyniu połącz przecier pomidorowy z 1 łyżką oliwy z oliwek, szczyptą soli, pieprzu i oregano.

Ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj na wielkość patelni.

Ciasto przełóż na rozgrzaną patelnie. Podpiecz z jednej strony przez 2-3 minuty aż będzie rumiane i przełóż na drugą stronę.

Ciasto posmaruj sosem pomidorowym, połóż pieczarki, salami i posyp 1/3 sera.

Na patelnię połóż pokrywkę, zmniejsz ogień i trzymaj do moment aż ser się roztopi.

Pizza z patelni podana na patelni żeliwnej, z sosem pomidorowym, bazylią i papryczkami chili.
Pizza z patelni
Koszt przygotowania dania
9.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
524 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
84

Pizza z patelni - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pizzy z patelni

Pojawienie się pierwszej pizzy we Włoszech datuje się na około 500 rok, swoją nazwę zyskała w 997 roku. Była najpierw daniem biednych neapolitańczyków, na uwagę wyższych sfer musiała długo czekać. Jednak największą popularność w Europie zyskała w momencie pojawienia się pomidorów i dodania do niej sosu. Margherita to najstarszy, nazwany rodzaj pizzy. Raffaele Esposito był pierwszym założycielem pizzerii, które były znane w całym mieście ze swojego wyjątkowego smaku. Skuszona opiniami, pizzerię odwiedziła królowa Małgorzata Sabaudzka. Raffaele przygotował na królowej wyjątkową pizzę w kolorach patriotycznych. Przygotowana była z sosem pomidorowy, serem mozzarella oraz świeżą bazylią co miało symbolizować kolory flagi włoskiej. Tak właśnie, w XIX wieku powstała pierwsza, znana nam do dziś pizza. Pizza neapolitańska została certyfikowanym wyrobem tradycyjnym w 2010 roku a w grudniu 2018 roku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Co musi mieć pizza aby była nazwa neapolitańska? Tradycyjnie ciasto robi się jedynie z mąki typu 00, drożdży, soli i wody. Wyrabiane jest jedynie ręcznie i pozostawiane na minimum 8 godzin do wyrośnięcia. Porcję ciasta rozciąga się ręcznie tak aby pozostawić napuchnięte brzegi, na grubość maksymalnie 3 mm. Tradycyjnie ma średnicę 30-35 cm oraz pieczona jest w piecu opalanym drewnem w temperaturze 450-550 stopni przez 60-90 sekund. Po upieczeniu brzegi osiągają wysokość do 2 cm a środek ma 3-4 mm grubości.

Pizza z patelni jest wariacją na temat tradycyjnej, włoskiej pizzy. Pizza z patelni bez drożdży jest bardzo szybka w przygotowaniu. Ciasto na pizzę z patelni nie musi rosnąć ponieważ jest przygotowywane z proszkiem do pieczenia zamiast drożdży. Jest ona wykonana na podpłomyku, delikatnym i cienkim placku, dzięki temu jest dietetyczna ponieważ ciasta jest mało. Taką pizzę możesz nawet wykonać z chleba. Przepis na pizzę z patelni jest banalnie łatwy i szybki w przygotowaniu. Jak zrobić pizzę na patelni dowiesz się z dokładnego przepisu.

Szybka, domowa pizza z patelni jest fajnym pomysłem na obiad lub kolację. Fit pizza sprawdzi się również w trakcie diety, ponieważ jest lekka i niskokaloryczna.

Wartości odżywcze pizzy z patelni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kalorie)
299.73 kcal
524.53 kcal
Białko
11.68 g
20.44 g

Węglowodany w pizzy z patelni

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany
37.68 g
65.94 g
Węglowodany przyswajalne
37.32 g
65.31 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz
11.64 g
20.36 g
Tłuszcze nasycone
4.31 g
7.55 g
Tłuszcze nienasycone
7.32 g
12.81 g

Witaminy w przepisie na pizzę z patelni

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina B6
0.11 mg
0.19 mg
Tiamina
0.52 mg
0.91 mg
Ryboflawina
0.33 mg
0.59 mg
Niacyna
4.47 mg
7.83 mg
Foliany
76.26 µg (mcg)
133.46 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pizzę z patelni

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód
198.79 mg
347.89 mg
Potas
228.42 mg
399.74 mg
Wapń
79.16 mg
138.54 mg
Fosfor
153.26 mg
268.20 mg
Magnez
22.90 mg
40.07 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
3.20 mg
5.60 mg
Cynk
1.16 mg
2.03 mg
Miedź
0.18 mg
0.32 mg
Mangan
0.40 mg
0.70 mg
Brak danych dla: salami popularne.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy z patelni 84
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pizzy z patelni

Lista alergenów dla pizzy z patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania pizzy z patelni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
300 g
2 szklanki + 6 łyżeczk
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Oliwa z oliwek
36 ml
3 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.44
Za 36 ml
Proszek do pieczenia
2 g
0,5 łyżeczki
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 2 g
Przecier pomidorowy bez soli
60 g
0,25 szklanki
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Ser Mozzarella
62 g
0,5 kulki
4.50
Za 125.0 g
Liczba opakowań 1
2.23
Za 62 g
Pieczarki
100 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Salami popularne
50 g
około 5 dużych plasterków
6.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Koszt składników
44.10
Jak oceniasz przepis na pizzę z patelni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88.6% osób