Przepis na pizzę z patelni krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 550 300 g 2 szklanki + 6 łyżeczk
  • Oliwa z oliwek 36 ml 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia 2 g 0,5 łyżeczki
  • Przecier pomidorowy bez soli 60 g 0,25 szklanki
  • Ser Mozzarella 62 g 0,5 kulki
  • Pieczarki 100 g
  • Salami popularne 50 g około 5 dużych plasterków
Przyprawy
sól, pieprz, oregano
To będzie niezbędne
tarka, miska, patelnia z pokrywką

Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej dużą szczyptę soli, 2 łyżki oliwy z oliwek i proszek do pieczenia.

Do mąki dolewaj partami niepełną szklankę wody.

Gdy składniki się połączą przełóż ciasto na blat lub stolnicę i zagnieć.

Ciasto przełóż do miski, przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw na 10-15 minut aby odpoczęło.

Kiedy ciasto będzie odpoczywać pokrój pieczarki, salami i zetrzyj mozzarellę na tarce.

W naczyniu połącz przecier pomidorowy z 1 łyżką oliwy z oliwek, szczyptą soli, pieprzu i oregano.

Ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj na wielkość patelni.

Ciasto przełóż na rozgrzaną patelnie. Podpiecz z jednej strony przez 2-3 minuty aż będzie rumiane i przełóż na drugą stronę.

Ciasto posmaruj sosem pomidorowym, połóż pieczarki, salami i posyp 1/3 sera.

Na patelnię połóż pokrywkę, zmniejsz ogień i trzymaj do moment aż ser się roztopi.

Pizza z patelni podana na patelni żeliwnej, z sosem pomidorowym, bazylią i papryczkami chili.
Pizza z patelni
Koszt przygotowania dania
9.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
524 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
84

Pizza z patelni - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pizzy z patelni

Pojawienie się pierwszej pizzy we Włoszech datuje się na około 500 rok, swoją nazwę zyskała w 997 roku. Była najpierw daniem biednych neapolitańczyków, na uwagę wyższych sfer musiała długo czekać. Jednak największą popularność w Europie zyskała w momencie pojawienia się pomidorów i dodania do niej sosu. Margherita to najstarszy, nazwany rodzaj pizzy. Raffaele Esposito był pierwszym założycielem pizzerii, które były znane w całym mieście ze swojego wyjątkowego smaku. Skuszona opiniami, pizzerię odwiedziła królowa Małgorzata Sabaudzka. Raffaele przygotował na królowej wyjątkową pizzę w kolorach patriotycznych. Przygotowana była z sosem pomidorowy, serem mozzarella oraz świeżą bazylią co miało symbolizować kolory flagi włoskiej. Tak właśnie, w XIX wieku powstała pierwsza, znana nam do dziś pizza. Pizza neapolitańska została certyfikowanym wyrobem tradycyjnym w 2010 roku a w grudniu 2018 roku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Co musi mieć pizza aby była nazwa neapolitańska? Tradycyjnie ciasto robi się jedynie z mąki typu 00, drożdży, soli i wody. Wyrabiane jest jedynie ręcznie i pozostawiane na minimum 8 godzin do wyrośnięcia. Porcję ciasta rozciąga się ręcznie tak aby pozostawić napuchnięte brzegi, na grubość maksymalnie 3 mm. Tradycyjnie ma średnicę 30-35 cm oraz pieczona jest w piecu opalanym drewnem w temperaturze 450-550 stopni przez 60-90 sekund. Po upieczeniu brzegi osiągają wysokość do 2 cm a środek ma 3-4 mm grubości.

Pizza z patelni jest wariacją na temat tradycyjnej, włoskiej pizzy. Pizza z patelni bez drożdży jest bardzo szybka w przygotowaniu. Ciasto na pizzę z patelni nie musi rosnąć ponieważ jest przygotowywane z proszkiem do pieczenia zamiast drożdży. Jest ona wykonana na podpłomyku, delikatnym i cienkim placku, dzięki temu jest dietetyczna ponieważ ciasta jest mało. Taką pizzę możesz nawet wykonać z chleba. Przepis na pizzę z patelni jest banalnie łatwy i szybki w przygotowaniu. Jak zrobić pizzę na patelni dowiesz się z dokładnego przepisu.

Szybka, domowa pizza z patelni jest fajnym pomysłem na obiad lub kolację. Fit pizza sprawdzi się również w trakcie diety, ponieważ jest lekka i niskokaloryczna.

Wartości odżywcze pizzy z patelni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (175g)
Energia (kalorie)
299.73 kcal
524.53 kcal
Białko
11.68 g
20.44 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w pizzy z patelni

Na 100g
Na porcję (175g)
Węglowodany
37.68 g
65.94 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
37.32 g
65.31 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (175g)
Tłuszcz
11.64 g
20.36 g
Tłuszcze nasycone
4.31 g
7.55 g

Witaminy w przepisie na pizzę z patelni

Na 100g
Na porcję (175g)
Witamina B6
0.11 mg
0.19 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.52 mg
0.91 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.33 mg
0.59 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Niacyna
4.47 mg
7.83 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Foliany
76.26 µg (mcg)
133.46 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek, salami popularne.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pizzę z patelni

Na 100g
Na porcję (175g)
Sód
198.79 mg
347.89 mg
Potas
228.42 mg
399.74 mg
Wapń
79.16 mg
138.54 mg
Fosfor
153.26 mg
268.20 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
22.90 mg
40.07 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
3.20 mg
5.60 mg
Cynk
1.16 mg
2.03 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.18 mg
0.32 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Mangan
0.40 mg
0.70 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, salami popularne.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy z patelni 84
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pizzy z patelni

Lista alergenów dla pizzy z patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, oregano.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania pizzy z patelni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
300 g
2 szklanki + 6 łyżeczk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Oliwa z oliwek
36 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.44
Za 36 ml
Proszek do pieczenia
2 g
0,5 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 2 g
Przecier pomidorowy bez soli
60 g
0,25 szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Ser Mozzarella
62 g
0,5 kulki
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
2.23
Za 62 g
Pieczarki
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Salami popularne
50 g
około 5 dużych plasterków
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Liczba porcji:
Razem
44.10
Łączny koszt
9.21
Jak oceniasz przepis na pizzę z patelni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób