Przepis na sazerac krok po kroku

Składniki
  • Koniak 80 ml
  • Angostura 10 ml
  • Syrop cukrowy 15 ml
  • Skórka z cytryny 1 g
  • absynt 20 g
  • Lód 10 g
To będzie niezbędne
wykałaczki, shaker, szklanka typu old fashioned, łyżeczka deserowa

W shakerze umieść kostki lodu. Wlej resztę składników i nie zamykając shakera wymieszaj łyżką.

Przecedzając przez sitko i wlej drink do szklanek.

Skórkę z cytryny nabij na wykałaczkę i umieść w szklankach.

Sazerac podane jest w szklance, która stoi na drewnianym stole.
Sazerac
Koszt przygotowania dania
0.73 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
79 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
65

Sazerac - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sazerac

Sazerac to klasyczny drink dla osób lubujących się w nieco bardziej wytrawnych smakach. Drink idealnie nadaje się na chłodne wieczory przy kominku lub pod kocem. Przepis na drink sazerac jest bardzo łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia barmańskiego, to jedna z tych propozycji, która może być początkiem Twojej przygody barmańskiej. Do wykonania drinka potrzebne będą następujące składniki: koniak lub whiskey czy bourbon, absynt, angostura, kostki lodu, syrop cukrowy i skórkę z cytryny do dekoracji.

Jak zrobić drink sazerac? Potrzebny będzie do tego shaker i tradycyjnie szklanki typu old fashioned, których używa się do podawania większości klasycznych drinków. W shakerze umieść kostki lodu, wlej koniak, absynt, syrop cukrowy i angosturę, wymieszaj łyżką deserową nie zamykając shakera. Przelej drinka przez sito do szklanek i umieść w nich skórkę z cytryny nabitą na wykałaczkę.

Koniak to rodzaj alkoholu wysokoprocentowego pochodzącego z Francji. Nazwa Cognac jest zastrzeżona i ściśle powiązana z miejscem pochodzenia trunku. Technika wytwarzania koniaku jest niezmienna od ponad 300 lat. Koniak jest alkoholem produkowanym z winogron, zwany inaczej palonym winem. Alkohol po destylacji dojrzewa w dębowych beczkach, które muszą być zrobione z drzewa stuletniego, zdrowego i pochodzącego tylko z jednego wybranego regionu. Aby powstał gotowy koniak musi on przejść proces zwany kupażowaniem, polega on na mieszaniu trunków z różnych beczek, o których wyborze decyduje szef piwnicy. Koniak we Francji zwany jest eau-de-vie co oznacza dosłownie "woda życia". Aparaty do destylacji fermentowanych winogron, z których powstaje koniak nazywają się alembikami, są to miedziane kotły, które ogrzewa się ogniem.

Podsumowując klasyczny drink to dobry pomysł na imprezę, jeśli wśród gości są osoby lubujące się w klasycznych smakach. Podane proporcje możesz zwiększyć jeśli przygotowujesz drinka dla większej liczby osób. Jeśli chcesz aby drink miał odrobinę łagodniejszy smak możesz dodać nieco więcej syropu cukrowego i 50 ml wody.

Wartości odżywcze sazerac

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny sazerac 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sazerac

Lista alergenów dla sazerac przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

W przepisie na sazerac nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • koniak , angostura , absynt
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania sazerac

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Koniak
80 ml
Angostura
10 ml
Syrop cukrowy
15 ml
29.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 15 ml
Skórka z cytryny
1 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 1 g
Absynt
20 g
Lód
10 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Liczba porcji:
Jak oceniasz przepis na sazerac
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób