Salceson z galaretek

Opublikowano: 09.10.2023 r., 12:08 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Salceson galaretkowy na talerzyku
Salceson z galaretek
Salceson z galaretek to smaczne ciasto, które zachwyci miłośników domowych wypieków. To ciasto nie wymaga obróbki termicznej, jest idealne, jeśli nie masz piekarnika.
Przygotowanie 40 min
345 kcal
Kcal w porcji
116 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Śmietana 18% (350 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (400 g)
  • Galaretka - agrestowa (75 g)
  • Galaretka - pomarańczowa (75 g)
  • Galaretka - cytrynowa (75 g)
  • Galaretka - bezbarwna/ krystaliczna (150 g)
  • Cukier puder (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, lodówka

Przepis na salceson z galaretek krok po kroku

Każdą z kolorowych galaretek rozpuść w osobnym naczyniu w szklance gorącej wody. Gdy galaretki w miseczkach ostygną, włóż je do lodówki, aby szybciej stężały.

Następnie rozpuść w tym samym naczyniu w 2 szklankach wody (500 ml) 2 bezbarwne galaretki. Zostaw do przestygnięcia

Gdy kolorowe galaretki w lodowce już mocno stężeją, wyjmij je z miseczek i pokrój w kostkę. Pokrojoną w kostkę galaretkę przełóż do jednego naczynia. Naczynie z bezbarwną galaretką włóż do lodówki.

Do miski wlej słodką śmietankę i ubij z cukrem pudrem. Cały czas ubijając, dodaj kwaśną śmietanę. Gdy śmietana jest ubita, wlej powoli bezbarwną galaretkę i jeszcze chwilę ubij na jednolitą masę

Śmietanę z galaretką przelej do formy na babkę. Chwile schłodź w lodówce około 5-7min. Następnie dodaj pokrojone galaretki.

Całość delikatnie wymieszaj i odstaw do lodówki, aż deser całkowicie stężeje.

Jak oceniasz przepis na salceson z galaretek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat salcesonu z galaretek

Salceson z galaretek to smaczne ciasto, które zachwyci miłośników domowych wypieków. To ciasto nie wymaga obróbki termicznej, jest idealne, jeśli nie masz piekarnika. Kolorowe galaretki pięknie się prezentują i nadają całości pysznego smaku. Najlepiej wybierać galaretki w różnych kolorach, by całość prezentowała się nawet ciekawiej.

Przepis na salceson z galaretek to doskonały pomysł na słodkości, które doskonale sprawdzą się na deser. To świetna propozycja dla początkujących kucharzy, którzy chcą zacząć od czegoś prostego, a przy tym naprawdę dekoracyjnego. By wykonać to ciasto nie trzeba nawet posiadać piekarnika, co jest jego dodatkowym atutem. Powstaje z niego niezwykle miękkie i puszyste ciasto, które będzie idealnym wyborem na wszelkiego rodzaju przyjęcia.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić salceson z galaretek, by powstało smaczne ciasto, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Domowy słodki salceson robi się z galaretek owocowych, przez co zachwyca smakiem. Ze względu na dużą liczbę kolorowych galaretek przypomina artystyczny jadalny witraż. Dzięki tak pięknemu i niebanalnemu wyglądowi stanowi wspaniałą ozdobę wszystkich stołów imprezowych. To ciasto, choć prezentuje się niezwykle efektownie, wcale nie jest skomplikowane i nie wymaga pieczenia. To idealny wybór dla wszystkich, którzy cenią sobie naprawdę proste przepisy, które można odtworzyć w domu w kilka minut. Swoją nazwę zawdzięcza podobieństwu do wędliny. Ma podłużny, walcowaty kształt, a kolorowe galaretki przypominają kawałki mięsa w tradycyjnym salcesonie. Jeśli kochasz wersję "na słono", może sprawdzisz również tą deserową?

W tym przepisie robi się go ze śmietany 18%, połączonej ze słodką śmietanką, to idealne połączenie, które sprawia, że masa na ciasto wychodzi bardzo spójna i gęsta. To gwarantuje, że całość odpowiednio zastygnie. Wydawać się może, że ciasto z kwaśnej śmietany, nie będzie zbyt smaczne, jednak nie jest to prawda. Odpowiedni dodatek cukru i galaretek sprawia, że całość nie jest zbyt słodka, a jednocześnie smakuje pysznie.

Alergeny w salcesonie z galaretek

Lista alergenów dla salcesonu z galaretek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze salcesonu z galaretek

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(116g)
Energia (kcal)
297.53
345.13
Białko (g)
5.53
6.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(116g)
Węglowodany (g)
32.02
37.14
Węglowodany przyswajalne (g)
31.89
36.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.13
0.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(116g)
Tłuszcz (g)
16.25
18.85
Tłuszcze nasycone (g)
14.62
16.96
Tłuszcze nienasycone (g)
1.63
1.89

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(116g)
Sód (mg)
18.55
21.51
Szacunkowy indeks glikemiczny salcesonu z galaretek 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania salcesonu z galaretek

Koszt składników
21.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietana 18%
350 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.85
Za 350 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Galaretka
75 g
agrestowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Galaretka
75 g
pomarańczowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Galaretka
75 g
cytrynowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Galaretka
150 g
bezbarwna/ krystaliczna
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
21.40