Sałatka z granatem i serem pleśniowym
- Roszponka (200 g)
- Papryka żółta - 1 duża sztuka (300 g)
- Granat - 1 średnia sztuka (200 g)
- Ser pleśniowy niebieski (250 g)
- Oliwa z oliwek - 10 łyżek stołowych (100 ml)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Szczypiorek - 1 pęczek (30 g)
Przepis na sałatka z granatem i serem pleśniowym krok po kroku
Roszponkę umieść w misce.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
Posiekaj koper i szczypior i dodaj do sałaty.
Ser pleśniowy pokrój w kostkę i umieść w misce.
Przekrój na pół granat i uderzając w niego tłuczkiem wydobądź ze środka nasiona.
W misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz, wymieszaj.
Dodaj do sałatki i dokładnie wymieszaj.
Sałatkę podawaj z dodatkiem chrupiących grzanek z chleba żytniego.
-
Tabbouleh
-
Sałatka z granatem i kurczakiem
-
Sałatka z granatem i kurczakiem i serem gouda
-
Sałatka z rukolą i granatem
-
Sałatka z granatem i fetą
-
Sałatka z halloumi i granatem
-
Sałatka z rukolą, gruszką i serem pleśniowym
-
Sałatka z batatami i granatem
-
Sałatka z granatem i pomarańczą
-
Sałatka z awokado i granatem
-
Sałatka z granatem i gruszką
-
Sałatka z kozim serem i granatem
-
Sałatki z granatem
Więcej informacji na temat sałatki z granatem i serem pleśniowym
Sałatka z grantem i serem pleśniowym to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Pyszna sałatka świetnie sprawdzi się także jako potrawa dla osób dbających i linię. Przepis na sałatkę z granatem i serem pleśniowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: roszponka, papryka żółta, granat, ser pleśniowy, szczypior, koper, oliwa z oliwek, czosnek, sól, pieprz.
Jak zrobić sałatkę z granatem i serem pleśniowym? Roszponkę umieść w misce. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Posiekaj koper i szczypior i dodaj do sałaty. Ser pleśniowy pokrój w kostkę i umieść w misce. Przekrój na pół granat i uderzając w niego tłuczkiem, wydobądź ze środka nasiona. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz, wymieszaj. Dodaj do sałatki i dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj z dodatkiem chrupiących grzanek z chleba żytniego. Papryka to chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.
Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.
Podsumowując pyszna sałatka świetnie sprawdzi się na imprezę z przyjaciółmi. Można ją podać także na kolację lub jako dodatek do obiadu. Łatwa sałatka to także prosty przepis na lunch do pracy lub szkoły. Sałatka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce maksymalnie jeden dzień. Jeśli sałatkę masz zamiar zjeść następnego dnia, sos przechowaj w osobnym pojemniku i dodaj do sałatki dopiero przed spożyciem.
Alergeny w sałatce z granatem i serem pleśniowym
Lista alergenów dla sałatki z granatem i serem pleśniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser pleśniowy niebieski
Wartości odżywcze sałatki z granatem i serem pleśniowym
Sałatka z granatem i serem pleśniowym to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Sałatka jest lekka i zawiera małą ilość węglowodanów. Jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych i witamin.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.