Sałatka z granatem

sałatka z granatem

Granat jest owocem cenionym już od wieków. Często określa się go jako „rajski owoc”, głównie z racji jego licznych właściwości prozdrowotnych. Granat doskonale wzmacnia układ odpornościowy, a także przez wielu nazywany bywa „eliksirem młodości” – dodany do kosmetyków wykazuje bowiem działanie odmładzające. Granat poza tym świetnie smakuje, a jego kwaskowato-cierpki posmak jest charakterystyczny wyłącznie dla niego – żaden inny owoc nie ma takiego smaku. W Polsce najczęściej wykorzystujemy pestki granatu, które dodaje się u nas do różnego rodzaju sałatek.

Sałatka z granatem – zbiór pomysłów i przepisów na sałatki z dodatkiem granatu

Granat to jeden z najsmaczniejszych owoców na świecie, który wykazuje wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Owoc wyróżnia się nie tylko ogromną ilością witamin, ale też charakterystycznym smakiem. Bardzo często używa się w naszym kraju pestek granatu, z którymi najlepiej smakuje sałatka z granatem. Jaki jest najciekawszy przepis na sałatkę z tym właśnie owocem? Jakie składniki najlepiej łączą się z pestkami granatu? Która sałatka odpowiednia będzie na imprezę, a która na kolację z rodziną? Sprawdź najważniejsze informacje na ten temat!

Sałatka z granatem – wszystkie potrzebne składniki na najlepszy przepis

Znaczenie granatu w przeszłości. Czy dziś granat jest równie ważnym owocem?

Granat to bardzo pyszny i charakterystyczny owoc. W naszym kraju można dostać go w niemal każdym markecie, ponieważ importujemy go z różnych części świata. Granat nie kosztuje mało, ale warto regularnie go spożywać. Okazuje się bowiem, że jedzenie granatów możne przyczynić się do wzmocnienia układu immunologicznego, a także lepszego funkcjonowania całego organizmu. W starożytnych Chinach granat doceniany był przede wszystkim za swoje właściwości prozdrowotne. Ludzie zachwalali owoc zatem nie tylko ze względu na jego delikatnie kwaskowaty smak. Chińczycy traktowali owoc jako coś ważnego – mówili, że to symbol płodności, zdrowia i życia. Wielu Chińczyków traktowało granat także jako talizman nieśmiertelności. Z tego samego powodu z granatem obchodzono się w starożytnych Chinach bardzo ostrożnie i z szacunkiem.

Granat rośnie na granatowcu właściwym, czyli niewielkim drzewie – rośnie ono maksymalnie do pięciu metrów. W każdym owocu granatu są małe nasiona, które dodatkowo zamknięte są w tzw. osłonce. Smak po przegryzieniu nasiona granatu jest bardzo specyficzny – coś pomiędzy cierpkim a słodkim. Warto dodać, że owoce te są również bardzo soczyste. Najbardziej zdrowymi przysmakami zrobionymi z granatów są m.in. sos, sałatka owocowa oraz sok 100%. Największe właściwości granat ma wówczas, gdy nie jest poddawany żadnej obróbce termicznej.

Dlaczego jedzenie granatów może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie?

Jak już wiesz, właściwości granatu cenione są od bardzo dawna. Właśnie dlatego dietetycy na całym świecie zachęcają, aby włączyć ten owoc do swojego jadłospisu, niezależnie od stosowanej diety. W granacie znaleźć można wiele cennych substancji, które korzystnie oddziałują na nasze zdrowie. To właśnie granat dba o układ odpornościowy, a także prawidłową pracę serca. W granacie znajdują się również przeciwutleniacze, dzięki którym można ochronić się przed wieloma chorobami lub zmniejszyć związane z nimi dolegliwości. Co ważne, można jeść owoc również na diecie redukcyjnej. W 100 g owocu znajduje się jedynie 80 kcal, co powoduje, że granat popularny jest zwłaszcza w dietach na odchudzanie. Sos, sok czy sałatka z granatem to naprawdę doskonałe rozwiązanie, gdy chcesz wydobyć z właściwości owocu jak najwięcej cennych właściwości prozdrowotnych i na nich skorzystać.

Co warto zapamiętać? Otóż w granatach znajduje się dużo związków mineralnych i cennych dla zdrowia witamin. Wśród nich wyróżnić należy witaminy z grupy B, a także witaminę A, C i E. Owoce mają w sobie także sporo żelaza, potasu, magnezu, fosforu i cynku. Pijąc sok z granatu, możesz również ustabilizować poziom trójglicerydów, zapobiec miażdżycy i zminimalizować zły cholesterol w organizmie. Systematyczne jedzenie nasion granatu pozwoli również znacznie obniżyć ciśnienie krwi. Granaty pomagają także w walce z niektórymi nowotworami, hamują ich postęp oraz zapobiegają rozwojowi. Spożywanie granatów może również załagodzić ból stawów czy stan zapalny w organizmie. Bardzo ważne jest picie soku z granatu i jedzenie pestek, gdyż wpływa to na poprawę koncentracji oraz pamięci. Spożywanie granatów zwalcza grzyby i bakterie, gdyż owoce te działają silnie przeciw drobnoustrojom. Warto dodać, że granat ma także silny potencjał przeciwutleniający, gdyż znajdują się w nim związki fenolowe w postaci m.in. antocyjanów.

Nie można zapominać również o tym, że regularne jedzenie granatów doskonale wpływa na układ oddechowy i trawienny. Spożywanie owoców może usprawnić funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, a także przepływ krwi w sercu. Masz problem ze złym cholesterolem, którego jest we krwi zdecydowanie za dużo? Systematyczne jedzenie granatu może unormować cholesterol, a także wyregulować gospodarkę hormonalną i poprawić ciśnienie tętnicze. Częste spożywanie granatów wniesie do organizmu naprawdę wiele pozytywów, które przełożą się na lepszy stan zdrowia. Warto więc włączyć je do diety i urozmaicać granatem niektóre swoje posiłki.

Przepisy na sałatkę z granatem – najlepsze sałatki z granatem na imprezę!

Jak używać granatu w kuchni? Czy owoc ten nadaje się tylko do sałatek?

Zdaniem dietetyków powinniśmy jeść ok. 500 g granatów dziennie, aby dostarczyć do organizmu potrzebnych substancji mineralnych i witamin. Wbrew pozorom wcale nie trzeba jeść każdego dnia sałatki z granatem, żeby móc zachować zdrowie. Możesz bowiem zrobić z owoców sok do picia, a także gęsty sos, którym można polewać mięsne dania lub sery. Co do jednego trzeba się niestety zgodzić. Granaty bardzo ciężko się obiera. Zajmuje to dużo czasu – uwierz jednak, że naprawdę warto będzie się poświęcić, szczególnie jeśli chodzi o możliwość zadbania z tym owocem o lepsze zdrowie. W celu wydostania nasionek należy odciąć koronę granatu, po czym poprzecinać skórkę i podzielić granat na ćwiartki. Włóż granat do naczynia wypełnionego wodą i odegnij z wyciętych ćwiartek skórkę. Oddziel ją od nasion. Gdy pestki spadną na dno garnka, przecedź je i osusz.

Masz ochotę na przekąskę? Zamiast chipsów czy słonych paluszków zawsze możesz sięgnąć po pożywne i smaczne nasiona granatu. Możesz jeść je saute albo wykorzystać do wyprodukowania domowych przetworów (dżemy, konfitury, soki). Równie dobrze, jeśli pestki są zbyt kwaśne, możesz dodać ich kilka do owsianki, koktajlu czy shake’a, aby wzbogacić te potrawy specyficznym posmakiem i dodać im cennych właściwości odżywczych. Nasiona granatu dosłownie każdemu daniu dodadzą orzeźwienia. Jeśli masz zatem ochotę na zupełnie nowe doznania smakowe, koniecznie dodaj do wybranej potrawy przynajmniej kilka pestek granatu.

Sałatka z kurczakiem, orzechami i granatem – prosty przepis, krok po kroku

Sałatka z granatem jest doskonałym sposobem na wykorzystanie drogocennych właściwości tego pysznego owocu. Danie jest proste w przygotowaniu, dlatego bez problemu powinien poradzić sobie z nim nawet największy amator w kuchni. Sałatkę przygotować możesz zarówno na imprezę ze znajomymi, jak i na smaczną oraz pożywną kolację. Zaopatrz się koniecznie w mięso z kurczaka (gotowane), gotowane buraki i ziemniaki, jajka na twardo, cebulę, granat, a także orzechy włoskie. Gotowane warzywa należy oczyścić, a następnie pokroić razem z jajkiem na małe kawałki. Na suchą patelnię wrzuć garść orzechów włoskich i podpraż je. Równie dobrze można to zrobić w piekarniku, jednak wówczas można łatwiej przeoczyć moment, gdy orzechy zaczną się palić. Uprażone orzechy posiekaj na niewielkie kawałeczki. Następnie pokrój w kostkę gotowaną pierś z kurczaka. Obierz cebulę i także ją pokrój. Później zajmij się wydobyciem pestek z granatu w taki sposób, jak omówiliśmy już wcześniej.

Gdy składniki będą już przyszykowane, należy ułożyć mięso na dnie szklanego naczynia. Na tę warstwę wyłożyć można cebulę oraz posmarować ją majonezem. Odczekaj kilka minut, aby majonez wsiąknął również w składniki znajdujące się pod nim. Na majonezie ułóż ziemniaki oraz jaja, po czym posmaruj tę warstwę kolejną porcją majonezu. Ułóż na niej posiekane orzechy i gotowane buraki, a następnie znów rozsmaruj majonez. Po odczekaniu kilku minut posyp całość pestkami granatu. Odstaw sałatkę na około godzinę do lodówki, aby składniki dokładnie się przegryzły. Po takim czasie sałatka z kurczakiem może zjawić się na stole i raczyć gości swoim niepowtarzalnym smakiem.

Sałatka z granatem i fetą – sprawdź, jak ją zrobić!

Sałatka jest daniem, które od czasu do czasu powinien jeść każdy z nas. Potrawy tego typu są bowiem lekkostrawne, szybkie w przygotowaniu i bardzo zdrowe. Co ważne, można zabierać je ze sobą również jako lunch do pracy, posiłek do szkoły albo przekąskę między wykładami na uczelni. Jedną z najsmaczniejszych i bardzo pożywnych sałatek jest ta z granatem oraz dodatkiem fety. Nie dość, że wybornie smakuje, to w dodatku jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Poleca się ją zatem zwłaszcza wszystkim tym, którzy aktualnie są na diecie redukcyjnej. Do przygotowania sałatki należy kupić możliwie duży granat, fetę, pomidorki koktajlowe, cebulę, rukolę i miód. Aby sałatka nabrała wyrazistości, należy zaopatrzyć się w chili, oliwę z oliwek, pieprz, sól i sok z cytryny.

Oddziel pestki granatu sposobem, który opisaliśmy wyżej w tekście, a następnie wymieszaj je z rukolą w misce. Poszatkuj cebulę i połącz ją z przekrojonymi na ćwiartki pomidorkami koktajlowymi – dodaj je do rukoli z granatem. Składniki w misce zmieszaj z pokrojoną drobno fetą. Uprzednio zadbaj jednak o to, aby feta została porządnie obsypana chili. Wszystkie składniki w naczyniu dopraw do smaku pieprzem i solą, po czym skrop sałatkę dressingiem z miodu, oliwy z oliwek i soku z cytryny. Jeśli sałatka będzie mało wyrazista, dodaj do niej jeszcze kilkanaście ziarenek granatu. Właśnie one przełamią mdły smak sałatki i nadadzą wyrazistości potrawie.

Mimo że sałatka wcale nie jest owocowa, jest bardzo orzeźwiająca. Feta w połączeniu z pestkami granatu nadaje jej niesamowitego charakteru, przez co sałatka sprawdzi się doskonale zarówno jako pełnowartościowe danie na kolację dla rodziny, jak i przekąska dla gości na dosłownie każdą domówkę. Sałatka ta zawiera wiele cennych elementów odżywczych i jest bardzo pożywna. Warto włączyć granat do robionych przez nas potraw, chociażby tylko do sałatek. Ten owoc naprawdę może zdziałać bowiem wiele pożytecznych rzeczy, jeśli chodzi o nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Granat idealnie komponuje się z serami, mięsem czy zieleniną. Możesz więc zestawiać go nie tylko z różnymi sałatkami, ale również z większością potraw, jakie tylko będziesz chciał przyrządzić.

Sałatka z granatem - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto