Przepis na sałatka z batatami i granatem krok po kroku
- Rukola 200 g
- Bataty 300 g 2 średnie sztuki
- Pomidory koktajlowe 300 g
- Ogórek 200 g 1 duża sztuka
- Granat 200 g 1 średnia sztuka
- Oliwa z oliwek 150 ml
- Koperek ogrodowy świeży 30 g 1 pęczek
- Natka pietruszki 30 g 1 pęczek
- Sok z cytryny 30 ml
Bataty obierz ze skórki i pokrój w łódeczki.
Dopraw je solą, pieprze i skrop oliwą z oliwek.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.
Rukole umieść w misce, dodaj wystudzone bataty.
Pomidory koktajlowe przekrój na pół i dodaj do sałatki.
Ogórka pokrój w półksiężyce.
W miseczce umieść koper i natkę pietruszki, wlej oliwę z oliwek, dodaj miód i sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem, zblenduj.
Granat przekrój na pół i uderzając tłuczkiem, wydobądź z niego nasiona.
Dodaj sos do sałatki i wymieszaj dokładnie.
Często zadawane pytania
-
Tabbouleh
-
Sałatka z granatem i kurczakiem
-
Sałatka z granatem i kurczakiem i serem gouda
-
Sałatka z rukolą i granatem
-
Sałatka z granatem i fetą
-
Sałatka z halloumi i granatem
-
Sałatka z granatem i pomarańczą
-
Sałatka z granatem i serem pleśniowym
-
Sałatka z awokado i granatem
-
Sałatka z granatem i gruszką
-
Sałatka z kozim serem i granatem
-
Sałatki z granatem

(liczba kalorii)
Sałatka z batatami i granatem - cechy przepisu
Więcej o sałatce z batatami i granatem
Sałatka z batatami i granatem to wspaniały pomysł na pyszny obiad. Słodkie ziemniaki są źródłem skrobi i błonnika pokarmowego. Smaczna sałatka może stanowić także osobny posiłek. Przepis na sałatkę z batatami i granatem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: rukola, bataty, granat, pomidory koktajlowe, ogórek, koper, oliwa z oliwek, sól, pieprz, natka pietruszki, miód, sok z cytryny.
Jak zrobić sałatkę z batatami i granatem? Bataty obierz ze skórki i pokrój w łódeczki. Dopraw je solą, pieprze i skrop oliwą z oliwek. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut. Rukole umieść w misce, dodaj wystudzone bataty. Pomidory koktajlowe przekrój na pół i dodaj do sałatki. Ogórka pokrój w półksiężyce. W miseczce umieść koper i natkę pietruszki, wlej oliwę z oliwek, dodaj miód i sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem, zblenduj. Granat przekrój na pół i uderzając tłuczkiem wydobądź z niego nasiona. Dodaj sos do sałatki i wymieszaj dokładnie.
Bataty znane już od bardzo dawna, to pochodzące z Ameryki warzywo zwane inaczej słodkim ziemniakiem. Bataty zawierają podobnie jak ziemniaki dużo błonnika pokarmowego, odpowiadającego za prawidłową pracę naszych jelit oraz zapobiegającego zaparciom. Błonnik pomaga także usuwać nadmiar cholesterolu z naszej krwi. Bataty są bardzo dobrym źródłem witaminy A, która znajduje zastosowanie w leczeniu zmian trądzikowych, wpływa korzystnie na narząd wzroku oraz ma silne działanie zapobiegające powstawaniu nowotworów. Witamina A jest także naturalną substancją chroniącą nas przed promieniowaniem ultrafioletowym. Słodkie ziemniaki mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą je w swojej diecie uwzględniać osoby chorujące na cukrzycę. Są nisko kaloryczne i zawierają węglowodany złożone.
Podsumowując pyszna sałatka świetnie sprawdzi się na lekki posiłek. Smaczna sałatka może stanowić także dodatek do pieczonego mięsa z grilla lub gotowanego sosu. Szybka do zrobienia sałatka świetnie sprawdzi się także jako lunch do pracy. Sałatka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Jeśli nie masz batatów, możesz zamienić je na tradycyjne ziemniaki.
Wartości odżywcze sałatki z batatami i granatem
Energia i białka
(280g)
Węglowodany w sałatce z batatami i granatem
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy w przepisie na sałatka z batatami i granatem
(280g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatka z batatami i granatem
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce z batatami i granatem
Lista alergenów dla sałatki z batatami i granatem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na sałatka z batatami i granatem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- miód