Przepis na sałatkę z rukolą i granatem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
duża miska

Rukolę ułóż w misce, granat obierz ze skóry i wydrąż małe owoce.

Wymieszaj rukolę z granatem, dodaj przekrojone na pół pomidorki.

Posyp całość pokruszonym serem feta i nasionami słonecznika.

Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem, a całość delikatnie skropl oliwą z oliwek.

Często zadawane pytania

sałatka z rukolą i granatem
Sałatka z rukolą i granatem
Koszt przygotowania dania
12.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
279 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
30
Zobacz inne przepisy na sałatkę z granatem

Sałatka z rukolą i granatem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z rukolą i granatem

Sałatki to szybka i łatwa propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i uczucie sytości do następnego posiłku. Sałatki to rodzaj dań dzięki, którym możemy przemycać sporą ilość warzyw i owoców do naszej codziennej diety, dlatego warto zdecydować się na taką formę posiłku minimum raz dziennie.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na sałatkę z rukolą i granatem.

Do jej przygotowania będą Ci potrzebne podstawowe składniki, które dostaniesz w każdym większym sklepie. Zaopatrz się w rukolę, ser feta, nasiona słonecznika, granat, oliwę z oliwek i pomidorki koktajlowe.

Wystarczy, że połączysz wszystkie składniki, a na końcu całość polejesz oliwą z oliwek.

Dokładnie wymieszaj, a pyszna sałatka gotowa w kilka minut. Sałatka z rukolą i granatem to pyszne połączenie warzyw i owoców, które na pierwszy rzut oka może być kontrowersyjne, ale przekonaj się sam, jaka jest pyszna w smaku.

Będzie to idealny pomysł na lunch lub dodatek na grilla.

Granat to owoc, który od niedawna stał się popularny w naszym kraju. Ma on niesamowite właściwości zdrowotne, dlatego tym bardziej powinniśmy wykorzystywać go i włączać do naszej codziennej diety.

Granat to owoc niskokaloryczny, w 100 g produktu znajduje się około 70 kcal. Jest źródłem potasu, magnezu i fosforu, a także witamin C i E.

Witaminy, w które jest bogaty owoc granatu, należą do antyoksydantów, czyli związków, które są odpowiedzialne za usuwanie wolnych rodników z naszego organizmu. Dodatkowo zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej, która prowadzi do miażdżycy, pomaga walczyć z infekcjami bakteryjnymi i grzybiczymi. Zawiera witaminę C, co jest bardzo ważne w okresie przeziębienia czy grypy, większe spożycie witaminy C podczas osłabienia organizmu może nawet doprowadzić do skrócenia czasu trwania choroby.

Skoro już wiesz jak zrobić sałatkę z rukolą i granatem, przygotuj ją dla całej swojej rodziny. Możesz ją także zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na uczelnię.

Nie pozostał mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze sałatki z rukolą i granatem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
139.63 kcal
279.26 kcal
Białko
3.51 g
7.03 g

Węglowodany w sałatce z rukolą i granatem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
10.34 g
20.68 g
Węglowodany przyswajalne
7.74 g
15.48 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.60 g
5.20 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
10.29 g
20.58 g
Tłuszcze nasycone
3.14 g
6.28 g
Tłuszcze nienasycone
7.15 g
14.30 g
Tłuszcze jednonasycone
5.23 g
10.46 g
Tłuszcze wielonasycone
1.92 g
3.84 g
Cholesterol
7.03 mg
14.05 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z rukolą i granatem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
39.87 µg (mcg)
79.74 µg (mcg)
Witamina B6
0.17 mg
0.33 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
10.07 mg
20.15 mg
Witamina D
0.01 µg (mcg)
0.03 µg (mcg)
Witamina E
0.86 mg
1.71 mg
Retinol
9.87 µg (mcg)
19.74 µg (mcg)
Tiamina
0.13 mg
0.27 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.25 mg
Niacyna
0.84 mg
1.67 mg
Foliany
48.74 µg (mcg)
97.47 µg (mcg)
Beta karoten
344.82 µg (mcg)
689.63 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z rukolą i granatem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
97.34 mg
194.68 mg
Potas
252.68 mg
505.37 mg
Wapń
74.92 mg
149.84 mg
Fosfor
90.08 mg
180.16 mg
Magnez
34.05 mg
68.11 mg
Żelazo
0.78 mg
1.55 mg
Cynk
0.75 mg
1.50 mg
Miedź
0.19 mg
0.38 mg
Mangan
0.23 mg
0.46 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z rukolą i granatem 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z rukolą i granatem

Lista alergenów dla sałatki z rukolą i granatem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Cena przygotowania sałatki z rukolą i granatem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rukola
60 g
2 garści
5.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 60 g
Granat
150 g
1 sztuka
6.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 150 g
Ser Feta
30 g
3 plastry
12.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Słonecznik nasiona łuskane
20 g
2 łyżki
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 20 g
Pomidory koktajlowe
100 g
5.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
51.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z rukolą i granatem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80.0% osób