Przepis na sałatkę z rukolą i granatem krok po kroku
- Rukola 60 g 2 garści
- Granat 150 g 1 sztuka
- Ser Feta 30 g 3 plastry
- Słonecznik nasiona łuskane 20 g 2 łyżki
- Pomidory koktajlowe 100 g
- Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
Rukolę ułóż w misce, granat obierz ze skóry i wydrąż małe owoce.
Wymieszaj rukolę z granatem, dodaj przekrojone na pół pomidorki.
Posyp całość pokruszonym serem feta i nasionami słonecznika.
Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem, a całość delikatnie skropl oliwą z oliwek.
Często zadawane pytania
-
Tabbouleh
-
Sałatka z granatem i kurczakiem
-
Sałatka z granatem i kurczakiem i serem gouda
-
Sałatka z granatem i fetą
-
Sałatka z halloumi i granatem
-
Sałatka z granatem i serem pleśniowym
-
Sałatka z granatem i pomarańczą
-
Sałatka z batatami i granatem
-
Sałatka z awokado i granatem
-
Sałatka z granatem i gruszką
-
Sałatka z kozim serem i granatem
-
Sałatki z granatem

(liczba kalorii)
Sałatka z rukolą i granatem - cechy przepisu
Więcej o sałatce z rukolą i granatem
Sałatki to szybka i łatwa propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i uczucie sytości do następnego posiłku. Sałatki to rodzaj dań dzięki, którym możemy przemycać sporą ilość warzyw i owoców do naszej codziennej diety, dlatego warto zdecydować się na taką formę posiłku minimum raz dziennie.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na sałatkę z rukolą i granatem.
Do jej przygotowania będą Ci potrzebne podstawowe składniki, które dostaniesz w każdym większym sklepie. Zaopatrz się w rukolę, ser feta, nasiona słonecznika, granat, oliwę z oliwek i pomidorki koktajlowe.
Wystarczy, że połączysz wszystkie składniki, a na końcu całość polejesz oliwą z oliwek.
Dokładnie wymieszaj, a pyszna sałatka gotowa w kilka minut. Sałatka z rukolą i granatem to pyszne połączenie warzyw i owoców, które na pierwszy rzut oka może być kontrowersyjne, ale przekonaj się sam, jaka jest pyszna w smaku.
Będzie to idealny pomysł na lunch lub dodatek na grilla.
Granat to owoc, który od niedawna stał się popularny w naszym kraju. Ma on niesamowite właściwości zdrowotne, dlatego tym bardziej powinniśmy wykorzystywać go i włączać do naszej codziennej diety.
Granat to owoc niskokaloryczny, w 100 g produktu znajduje się około 70 kcal. Jest źródłem potasu, magnezu i fosforu, a także witamin C i E.
Witaminy, w które jest bogaty owoc granatu, należą do antyoksydantów, czyli związków, które są odpowiedzialne za usuwanie wolnych rodników z naszego organizmu. Dodatkowo zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej, która prowadzi do miażdżycy, pomaga walczyć z infekcjami bakteryjnymi i grzybiczymi. Zawiera witaminę C, co jest bardzo ważne w okresie przeziębienia czy grypy, większe spożycie witaminy C podczas osłabienia organizmu może nawet doprowadzić do skrócenia czasu trwania choroby.
Skoro już wiesz jak zrobić sałatkę z rukolą i granatem, przygotuj ją dla całej swojej rodziny. Możesz ją także zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na uczelnię.
Nie pozostał mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Wartości odżywcze sałatki z rukolą i granatem
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w sałatce z rukolą i granatem
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na sałatkę z rukolą i granatem
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z rukolą i granatem
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce z rukolą i granatem
Lista alergenów dla sałatki z rukolą i granatem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta