Przepis na sałatka z halloumi i granatem krok po kroku
- Mix sałat 200 g
- Ser halloumi 400 g
- Granat 200 g 1 średnia sztuka
- Ogórek 300 g 2 średnie sztuki
- Oliwki zielone marynowane konserwowe 200 g
- Oliwa z oliwek 100 ml 10 łyżek stołowych
- Musztarda 100 g
- Cytryna 50 g
Ser pokrój w plastry.
Rozgrzej patelnie i obsmaż ser bez dodatku tłuszczu, aż będzie złoty.
Mix sałat umieść w misce, dodaj oliwki.
Pokrój ogórka w kostkę i dodaj do miski.
Halloumi pokrój w paski i dodaj do miski.
Granata przekrój na pół i uderzając wałkiem, wystukaj do miski nasiona granatu.
W miseczce umieść musztardę, miód, sok z cytryny, dodaj oliwę z oliwek, dodaj sól, pieprz i wymieszaj.
Sałatkę połącz z sosem.
Podawaj z dodatkiem pieczywa lub grillowanego mięsa.
Często zadawane pytania
-
Tabbouleh
-
Sałatka z granatem i kurczakiem
-
Sałatka z granatem i kurczakiem i serem gouda
-
Sałatka z rukolą i granatem
-
Sałatka z granatem i fetą
-
Sałatka z granatem i pomarańczą
-
Sałatka z granatem i serem pleśniowym
-
Sałatka z batatami i granatem
-
Sałatka z awokado i granatem
-
Sałatka z granatem i gruszką
-
Sałatka z kozim serem i granatem
-
Sałatki z granatem

(liczba kalorii)
Sałatka z halloumi i granatem - cechy przepisu
Więcej o sałatce z halloumi i granatem
Sałatka z halloumi i granatem to wspaniały pomysł na szybką przekąskę po pracy. Sałatkę można podać także jako dodatek do obiadu podczas spotkania z rodziną lub znajomymi. Przepis na sałatkę z halloumi i granatem jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mix sałat, ser halloumi, granat, ogórek, musztarda, oliwa z oliwek, miód, cytryna, oliwki zielone, sól, pieprz.
Jak zrobić sałatkę z halloumi i granatem? Ser pokrój w plastry. Rozgrzej patelnie i obsmaż ser bez dodatku tłuszczu, aż będzie złoty. Mix sałat umieść w misce, dodaj oliwki. Pokrój ogórka w kostkę i dodaj do miski. Halloumi pokrój w paski i dodaj do miski. Granata przekrój na pół i uderzając wałkiem, wystukaj do miski nasiona granatu. W miseczce umieść musztardę, miód, sok z cytryny, dodaj oliwę z oliwek, dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Sałatkę połącz z sosem. Podawaj z dodatkiem pieczywa lub grillowanego mięsa.
Halloumi to pochodzący z Cypru ser niedojrzewający. Solony ser biały o konsystencji przypominającej ser żółty. Po poddaniu obróbce cieplnej ser nabiera cudownego aromatu. Ser nie topi się na patelni i jest bardzo dobrym dodatkiem do sałatek oraz wegetariańskich burgerów. Ser zawiera dużą ilość białka oraz wapnia. Białko jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej budowy naszego ciała. Białko bierze udział w procesach regeneracyjnych naszego organizmu, które zachodzą w nim każdego dnia. Jest także niezbędne do syntezy enzymów i hormonów białkowych takich jak insulina czy hormon wzrostu.
Podsumowując pyszna sałatka świetnie sprawdzi się jako samodzielny posiłek lub dodatek do obiadu. Sałatka jest szybka do zrobienia i możesz ją zabrać do pracy jako lunch. Należy jednak pamiętać, aby sos zabrać w osobnym pojemniku. Łatwa sałatka jest świetnym lekkim posiłkiem dla osób dbających o linię. Sałatka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce maksymalnie przez jeden dzień.
Wartości odżywcze sałatki z halloumi i granatem
Energia i białka
(310g)
Węglowodany w sałatce z halloumi i granatem
(310g)
Tłuszcze
(310g)
Witaminy w przepisie na sałatka z halloumi i granatem
(310g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatka z halloumi i granatem
(310g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce z halloumi i granatem
Lista alergenów dla sałatki z halloumi i granatem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- ser halloumi
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
W przepisie na sałatka z halloumi i granatem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- miód