Przepis na tabbouleh krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do piernika
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska

Kaszę bulgur ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Posiekaj natkę pietruszki i szczypiorek.

Pokrój pomidora i ogórka w kostkę.

W misce umieść kaszę, natkę pietruszki i szczypior, dodaj przyprawę do piernika, sok z cytryny i wymieszaj.

Odstaw na 10 minut.

Wlej oliwę z oliwek, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.

Przekrój granat na pół i uderzając tłuczkiem, wydobądź ziarna.

Podawaj z dodatkiem pieczywa.

Tabbouleh podane w białym półmisku.
Tabbouleh
Koszt przygotowania dania
25.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
370 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
45

Tabbouleh - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tabbouleh

Tabbouleh to tradycyjna sałatka pochodząca z dalekiego wschodu. Lekka sałatka tabbouleh z kaszą bulgur i warzywami świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanego mięsa. Sałatka jest bardzo orzeźwiająca i zawiera niską ilość kalorii. Przepis na tabbouleh jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kasza bulgur, natka pietruszki, pomidory, ogórek, szczypiorek, sok z cytryny, przyprawa do piernika, oliwa z oliwek, sól, pieprz, granat.

Jak zrobić tabbouleh? Kaszę bulgur ugotuj w lekko osolonej wodzie. Posiekaj natkę pietruszki i szczypiorek. Pokrój pomidora i ogórka w kostkę. W misce umieść kaszę, natkę pietruszki i szczypior, dodaj przyprawę do piernika, sok z cytryny i wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Wlej oliwę z oliwek, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Przekrój granat na pół i uderzając tłuczkiem, wydobądź ziarna. Podawaj z dodatkiem pieczywa.

Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie, ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości. Ogórek to warzywo z rodziny dyniowatych. Ogórki mają liczne odmiany, a jedną z nich jest melon. Jest on nisko kalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości wody. Oczyszcza organizm z toksyn oraz świetnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, polecany jest także osobom chorym na cukrzycę, gdyż ma niski indeks glikemiczny.

Podsumowując szybka sałatka doskonale sprawdzi się jako dietetyczna przekąska. Libańska sałatka z ogórkiem jest łatwa i pyszna. Można ją podać jako dodatek do wielu dań. Prosty przepis na fit sałatkę gwarantuje przygotowanie pysznej sałatki.

Wartości odżywcze tabbouleh

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
176.29 kcal
370.20 kcal
Białko
3.39 g
7.12 g

Węglowodany w tabbouleh

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
20.26 g
42.54 g
Węglowodany przyswajalne
16.36 g
34.35 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.90 g
8.19 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
10.17 g
21.36 g
Tłuszcze nasycone
1.96 g
4.12 g
Tłuszcze nienasycone
8.21 g
17.23 g
Tłuszcze jednonasycone
7.04 g
14.79 g
Tłuszcze wielonasycone
1.16 g
2.44 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: kasza bulgur, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na tabbouleh

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A
59.43 µg (mcg)
124.80 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.25 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
20.52 mg
43.09 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.49 mg
3.13 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.17 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.12 mg
Niacyna
1.32 mg
2.77 mg
Foliany
36.05 µg (mcg)
75.70 µg (mcg)
Beta karoten
702.38 µg (mcg)
1475.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na tabbouleh

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
10.81 mg
22.70 mg
Potas
263.14 mg
552.60 mg
Wapń
31.14 mg
65.40 mg
Fosfor
81.43 mg
171.00 mg
Magnez
45.05 mg
94.60 mg
Żelazo
1.35 mg
2.84 mg
Cynk
0.63 mg
1.33 mg
Miedź
0.14 mg
0.29 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tabbouleh 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tabbouleh

Lista alergenów dla tabbouleh przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kasza bulgur

Cena przygotowania tabbouleh

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza bulgur
200 g
5.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 g
Natka pietruszki
100 g
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 100 g
Pomidor
200 g
1 duża sztuka
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Ogórek
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Szczypiorek
50 g
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 50 g
Oliwa z oliwek
100 ml
niepełne pól szklanki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Granat
200 g
1 średnia sztuka
6.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 200 g
Koszt składników
50.00
Jak oceniasz przepis na tabbouleh
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób