Tabbouleh
- Kasza bulgur (200 g)
- Natka pietruszki (100 g)
- Pomidor - 1 duża sztuka (200 g)
- Ogórek - 1 duża sztuka (200 g)
- Szczypiorek (50 g)
- Oliwa z oliwek - niepełne pól szklanki (100 ml)
- Granat - 1 średnia sztuka (200 g)
Przepis na tabbouleh krok po kroku
Kaszę bulgur ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Posiekaj natkę pietruszki i szczypiorek.
Pokrój pomidora i ogórka w kostkę.
W misce umieść kaszę, natkę pietruszki i szczypior, dodaj przyprawę do piernika, sok z cytryny i wymieszaj.
Odstaw na 10 minut.
Wlej oliwę z oliwek, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
Przekrój granat na pół i uderzając tłuczkiem, wydobądź ziarna.
Podawaj z dodatkiem pieczywa.
-
Sałatka z granatem i kurczakiem
-
Sałatka z granatem i kurczakiem i serem gouda
-
Sałatka z rukolą i granatem
-
Sałatka z granatem i fetą
-
Sałatka z halloumi i granatem
-
Sałatka z rukolą, gruszką i serem pleśniowym
-
Sałatka z granatem i serem pleśniowym
-
Sałatka z batatami i granatem
-
Sałatka z granatem i pomarańczą
-
Sałatka z awokado i granatem
-
Sałatka z granatem i gruszką
-
Sałatka z kozim serem i granatem
-
Sałatki z granatem
Więcej informacji na temat tabbouleh
Tabbouleh to tradycyjna sałatka pochodząca z dalekiego wschodu. Lekka sałatka tabbouleh z kaszą bulgur i warzywami świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanego mięsa. Sałatka jest bardzo orzeźwiająca i zawiera niską ilość kalorii. Przepis na tabbouleh jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kasza bulgur, natka pietruszki, pomidory, ogórek, szczypiorek, sok z cytryny, przyprawa do piernika, oliwa z oliwek, sól, pieprz, granat.
Jak zrobić tabbouleh? Kaszę bulgur ugotuj w lekko osolonej wodzie. Posiekaj natkę pietruszki i szczypiorek. Pokrój pomidora i ogórka w kostkę. W misce umieść kaszę, natkę pietruszki i szczypior, dodaj przyprawę do piernika, sok z cytryny i wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Wlej oliwę z oliwek, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Przekrój granat na pół i uderzając tłuczkiem, wydobądź ziarna. Podawaj z dodatkiem pieczywa.
Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie, ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości. Ogórek to warzywo z rodziny dyniowatych. Ogórki mają liczne odmiany, a jedną z nich jest melon. Jest on nisko kalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości wody. Oczyszcza organizm z toksyn oraz świetnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, polecany jest także osobom chorym na cukrzycę, gdyż ma niski indeks glikemiczny.
Podsumowując szybka sałatka doskonale sprawdzi się jako dietetyczna przekąska. Libańska sałatka z ogórkiem jest łatwa i pyszna. Można ją podać jako dodatek do wielu dań. Prosty przepis na fit sałatkę gwarantuje przygotowanie pysznej sałatki.
Alergeny w tabbouleh
Lista alergenów dla tabbouleh przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kasza bulgur
Wartości odżywcze tabbouleh
Tabbouleh to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Sałatka zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin. Sałatka jest niskokaloryczna i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.