Sałatka z granatem i serem pleśniowym

Opublikowano: 18.03.2022 r., 9:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z granatem i serem pleśniowym podana na ciemnym talerzu.
Sałatka z grantem i serem pleśniowym
Sałatka z granatem i serem pleśniowym to świetna propozycja na pyszną przekąskę. Sałatkę można podać jako dodatek do obiadu lub przekąskę podczas spotkania ze znajomymi.
Przygotowanie 15 min
411 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Roszponka (200 g)
  • Papryka żółta 1 duża sztuka (300 g)
  • Granat 1 średnia sztuka (200 g)
  • Ser pleśniowy niebieski (250 g)
  • Oliwa z oliwek 10 łyżek stołowych (100 ml)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (30 g)
  • Szczypiorek 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na sałatka z granatem i serem pleśniowym krok po kroku

Roszponkę umieść w misce.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Posiekaj koper i szczypior i dodaj do sałaty.

Ser pleśniowy pokrój w kostkę i umieść w misce.

Przekrój na pół granat i uderzając w niego tłuczkiem wydobądź ze środka nasiona.

W misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz, wymieszaj.

Dodaj do sałatki i dokładnie wymieszaj.

Sałatkę podawaj z dodatkiem chrupiących grzanek z chleba żytniego.

Jak oceniasz przepis na sałatka z granatem i serem pleśniowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,0% osób

Więcej informacji na temat sałatki z granatem i serem pleśniowym

Sałatka z grantem i serem pleśniowym to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Pyszna sałatka świetnie sprawdzi się także jako potrawa dla osób dbających i linię. Przepis na sałatkę z granatem i serem pleśniowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: roszponka, papryka żółta, granat, ser pleśniowy, szczypior, koper, oliwa z oliwek, czosnek, sól, pieprz.

Jak zrobić sałatkę z granatem i serem pleśniowym? Roszponkę umieść w misce. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Posiekaj koper i szczypior i dodaj do sałaty. Ser pleśniowy pokrój w kostkę i umieść w misce. Przekrój na pół granat i uderzając w niego tłuczkiem, wydobądź ze środka nasiona. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz, wymieszaj. Dodaj do sałatki i dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj z dodatkiem chrupiących grzanek z chleba żytniego. Papryka to chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.

Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Podsumowując pyszna sałatka świetnie sprawdzi się na imprezę z przyjaciółmi. Można ją podać także na kolację lub jako dodatek do obiadu. Łatwa sałatka to także prosty przepis na lunch do pracy lub szkoły. Sałatka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce maksymalnie jeden dzień. Jeśli sałatkę masz zamiar zjeść następnego dnia, sos przechowaj w osobnym pojemniku i dodaj do sałatki dopiero przed spożyciem.

Alergeny w sałatce z granatem i serem pleśniowym

Lista alergenów dla sałatki z granatem i serem pleśniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser pleśniowy niebieski

Wartości odżywcze sałatki z granatem i serem pleśniowym

na 100g gotowej potrawy

Sałatka z granatem i serem pleśniowym to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Sałatka jest lekka i zawiera małą ilość węglowodanów. Jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
187.15
411.74
Białko (g)
5.93
13.05
Fenyloalanina (mg)
0.27
0.60
Brak danych dla: granat.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
6.56
14.43
Węglowodany przyswajalne (g)
5.47
12.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
2.39
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
15.86
34.90
Tłuszcze nasycone (g)
6.34
13.95
Cholesterol (mg)
16.89
37.16

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
127.59
280.69
Witamina B6 (mg)
0.16
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.60
Witamina C (mg)
62.18
136.80
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.25
Retinol (µg (mcg))
43.24
95.14
Tiamina (mg)
0.04
0.10
Ryboflawina (mg)
0.13
0.29
Niacyna (mg)
0.66
1.45
Foliany (µg (mcg))
31.40
69.07
Beta karoten (µg (mcg))
1397.12
3073.66
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
262.72
577.99
Potas (mg)
268.22
590.08
Wapń (mg)
138.74
305.23
Fosfor (mg)
113.04
248.68
Magnez (mg)
15.73
34.61
Żelazo (mg)
0.91
2.01
Cynk (mg)
0.85
1.88
Miedź (mg)
0.10
0.22
Mangan (mg)
0.17
0.36
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z granatem i serem pleśniowym 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z granatem i serem pleśniowym

Koszt składników
58.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Roszponka
200 g
3.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 3
9.33
Za 200 g
Papryka żółta
300 g
1 duża sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 300 g
Granat
200 g
1 średnia sztuka
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 200 g
Ser pleśniowy niebieski
250 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
10.00
Za 250 g
Oliwa z oliwek
100 ml
10 łyżek stołowych
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Szczypiorek
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
58.50