Sałatka z granatem i pomarańczą

Opublikowano: 21.03.2022 r., 8:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z granatem i pomarańczą podana na białym talerzu.
Sałatka z granatem i pomarańczą
Sałatka z granatem i pomarańczą to świetna propozycja na pyszny dodatek do obiadu na słodko lub samodzielne danie dla osób dbających i linię. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
365 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
37
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Rukola (200 g)
  • Pomarańcza 1 duża sztuka (300 g)
  • Granat 1 średnia sztuka (200 g)
  • Ser Feta (200 g)
  • Oliwa z oliwek (100 ml)
  • Musztarda (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na sałatka z granatem i pomarańczą krok po kroku

Rukolę umieść w misce.

Pomarańczę wy filetuj i umieść cząstki owocu w misce.

Pokrusz ser feta w dłoniach.

Granata przekrój na pół i uderzając tłuczkiem do mięsa, wydobądź nasiona.

Wymieszaj w misce musztardę z oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem.

Wlej sos do sałatki i wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sałatka z granatem i pomarańczą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,6% osób

Więcej informacji na temat sałatki z granatem i pomarańczą

Sałatka z granatem i pomarańczą to bardzo dobry pomysł na pyszny lekki obiad. Dietetyczna sałatka zawiera małą ilość węglowodanów. Przepis na sałatkę z granatem i pomarańczą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: rukola, granat, pomarańcza, ser feta, oliwa z oliwek, musztarda, sól, pieprz.

Jak zrobić sałatkę z granatem i pomarańczą? Rukolę umieść w misce. Pomarańczę wy filetuj i umieść cząstki owocu w misce. Pokrusz ser feta w dłoniach. Granata przekrój na pół i uderzając tłuczkiem do mięsa, wydobądź nasiona. Wymieszaj w misce musztardę z oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem. Wlej sos do sałatki i wymieszaj.

Rukola nie jest sałatą, pochodzi z rodziny kapustnych, bliżej jej więc do brokułu czy jarmużu. Ma lekko pikantny smak, dlatego często jest dodatkiem do dań mięsnych. Rukola bogata jest w witaminy z grupy B, żelazo, witaminę C, a także magnez. Rukola zawiera ponadto karotenoidy, które pozytywnie wpływają na nasz narząd wzroku. Rukola jest nisko kaloryczna i zawiera sporo błonnika pokarmowego. Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest tłustym serem pochodzącym z Grecji, powinna być zrobiona z sera koziego lub owczego, jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Wapń odpowiada za prawidłową budowę naszych kości. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na jego prawidłową podaż w diecie. Pomarańcze to owoce cytrusowe pochodzące z ciepłych krajów. Pomarańcze są wspaniałym źródłem witaminy C oraz kwasów owocowych, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem. Zapobiega powstawaniu wolnych rodników, które powodują nowotwory oraz występowanie stanów zapalnych w naszym ciele.

Podsumowując szybka sałatka świetnie sprawdzi się na imprezę w gronie znajomych. Sałatka bardzo ładnie prezentuje się na półmisku. Aby wzbogacić jej smak możesz dodać prażone orzechy. Łatwa sałatka świetnie komponuje się z dodatkiem grillowanego mięsa lub warzyw. Sałatkę może zabrać do pracy jako lekki lunch.

Alergeny w sałatce z granatem i pomarańczą

Lista alergenów dla sałatki z granatem i pomarańczą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki z granatem i pomarańczą

na 100g gotowej potrawy

Sałatka z granatem i pomarańczą to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zawiera ona także dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Jest niskokaloryczna i pozwoli zaspokoić ochotę na coś słodkiego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
166.27
365.80
Białko (g)
3.93
8.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
8.39
18.45
Węglowodany przyswajalne (g)
6.32
13.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.06
4.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
13.70
30.13
Tłuszcze nasycone (g)
5.04
11.09
Tłuszcze nienasycone (g)
8.66
19.05
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.51
16.53
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.15
2.52
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
16.18
35.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
47.73
105.00
Witamina B6 (mg)
0.12
0.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
16.89
37.16
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.07
Witamina E (mg)
1.49
3.28
Retinol (µg (mcg))
22.73
50.00
Tiamina (mg)
0.09
0.20
Ryboflawina (mg)
0.20
0.43
Niacyna (mg)
0.45
0.99
Foliany (µg (mcg))
35.64
78.40
Beta karoten (µg (mcg))
281.64
619.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
312.91
688.40
Potas (mg)
181.09
398.40
Wapń (mg)
138.09
303.80
Fosfor (mg)
90.36
198.80
Magnez (mg)
21.45
47.20
Żelazo (mg)
0.66
1.45
Cynk (mg)
0.75
1.66
Miedź (mg)
0.07
0.15
Mangan (mg)
0.09
0.20
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z granatem i pomarańczą 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z granatem i pomarańczą

Koszt składników
59.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rukola
200 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
12.50
Za 200 g
Pomarańcza
300 g
1 duża sztuka
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 300 g
Granat
200 g
1 średnia sztuka
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 200 g
Ser Feta
200 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Oliwa z oliwek
100 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Musztarda
100 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 100 g
Koszt składników
59.00