Sałatka z awokado i granatem

Opublikowano: 21.03.2022 r., 9:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z awokado i granatem podana na białym talerzyku.
Sałatka z awokado i granatem
Sałatka z awokado i granatem to bardzo dobra propozycja na pyszny dodatek do dania głównego. Sałatka jest bardzo zdrowa i zawiera kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływające na nasz organizm.
Przygotowanie 15 min
286 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
36
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Mix sałat (200 g)
  • Awokado 1 średnia sztuka (200 g)
  • Granat 1 średnia sztuka (200 g)
  • Oliwa z oliwek (100 ml)
  • Pomidor 1 duża sztuka (300 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 mały pęczek (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na sałatka z awokado i granatem krok po kroku

Sałatę umieść w misce.

Awokado przekrój na pół, usuń pestkę.

Miąższ pokrój w kostkę i wydrąż go łyżką.

Granat przekrój na pół i uderzając wałkiem, usuń nasiona.

Pokrój pomidora w kostkę i dodaj do miski.

Posiekaj koper, dopraw całość solą, pieprzem i dodaj oliwę.

Wymieszaj dokładnie.

Jak oceniasz przepis na sałatka z awokado i granatem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat sałatki z awokado i granatem

Sałatka z awokado i granatem to wspaniały pomysł na nisko kaloryczny posiłek. Sałatki są bardzo dobrym pomysłem na posiłek dla osób na diecie redukcyjnej. Mają dużą objętość i małą ilość kalorii co pozwala na zachowanie uczucia sytości na dłużej. Przepis na sałatkę z awokado i granatem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia fit sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mix sałat, awokado, granat, pomidor, ogórek, oliwa z oliwek, sól, pieprz, koper.

Jak zrobić sałatkę z awokado i granatu? Sałatę umieść w misce. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę. Miąższ pokrój w kostkę i wydrąż go łyżką. Granat przekrój na pół i uderzając wałkiem, usuń nasiona. Pokrój pomidora w kostkę i dodaj do miski. Posiekaj koper, dopraw całość solą, pieprzem i dodaj oliwę. Wymieszaj dokładnie.

Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Oliwa z oliwek zawiera dobre tłuszcze, które korzystnie wpływają na nasz układ sercowo - naczyniowy. Pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiegają miażdżycy. Oliwa powstaje z oliwek i w wersji tłoczonej na zimno najlepiej używać jej do sałatek.

Podsumowując pyszna dietetyczna sałatka to prosty przepis na lekki posiłek. Łatwa i szybka do zrobienia sałatka może być dobrym posiłkiem do pracy. Sałatkę możesz wzbogacić także dodatkiem grillowanego kurczaka lub polędwiczki wieprzowej.

Alergeny w sałatce z awokado i granatem

Lista alergenów dla sałatki z awokado i granatem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sałatka z awokado i granatem

Wartości odżywcze sałatki z awokado i granatem

na 100g gotowej potrawy

Sałatka z awokado i granatem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Sałatka zawiera małą ilość kalorii i ma niski indeks glikemiczny, więc świetnie nadaje się dla diabetyków i osób na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
143.20
286.39
Białko (g)
1.22
2.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
7.20
14.41
Węglowodany przyswajalne (g)
4.48
8.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.73
5.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
13.02
26.05
Tłuszcze nasycone (g)
2.46
4.92
Tłuszcze nienasycone (g)
10.56
21.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.12
18.25
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.44
2.88
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
26.20
52.39
Witamina B6 (mg)
0.10
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
10.21
20.41
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.61
3.21
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Ryboflawina (mg)
0.05
0.11
Niacyna (mg)
0.63
1.26
Foliany (µg (mcg))
36.37
72.75
Beta karoten (µg (mcg))
202.84
405.69
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
6.78
13.57
Potas (mg)
253.29
506.59
Wapń (mg)
14.96
29.92
Fosfor (mg)
29.53
59.06
Magnez (mg)
13.92
27.84
Żelazo (mg)
0.51
1.02
Cynk (mg)
0.29
0.58
Miedź (mg)
0.10
0.19
Mangan (mg)
0.10
0.20
Brak danych dla: pomidor.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z awokado i granatem 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z awokado i granatem

Koszt składników
47.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mix sałat
200 g
4.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 200 g
Awokado
200 g
1 średnia sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Granat
200 g
1 średnia sztuka
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 200 g
Oliwa z oliwek
100 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Pomidor
300 g
1 duża sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 300 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 mały pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Koszt składników
47.50