Sałatki z granatem – proste i szybkie przepisy na sałatki z dodatkiem granatu
Granat jest jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców na świecie. Ze względu na swoje właściwości zdrowotne i fakt, że doskonale wpływa na odporność organizmu oraz potrafi go znacznie odmłodzić, nazywa się granat „rajskim owocem”. Wiele osób najchętniej przyrządza sałatki z granatem. Jaki jest najlepszy przepis na jedną z nich? Czy sałatki z tym owocem to dobry pomysł na grilla lub na imprezę innego rodzaju? Która z nich będzie zarówno lekka, jak i szybka w przygotowaniu? Dowiedz się, jakie właściwości ma granat i sprawdź najciekawsze pomysły na sałatki z granatem.
Pomysł na sałatki z granatem – który przepis na sałatkę jest najlepszy?
Kilka słów na temat granatu – co o nim wiadomo?
Granat jest smacznym i specyficznym owocem, który można kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Może nie jest tak samo popularny, jak inne owoce i kosztuje dość sporo, jednak naprawdę warto przyjrzeć się jemu z bliska – zwłaszcza jego pozytywnemu wpływowi na cały organizm. O właściwościach zdrowotnych tego owocu wiadomo mniej więcej od czasów starożytnych. W mitologii chińskiej granat był dawniej przede wszystkim symbolem zdrowia, płodności, a także życia. Niektórzy traktowali ten owoc za oznakę siły, niezłomności i nieśmiertelności. Dziś granat uważany jest za „rajski owoc”, którego spożywanie bardzo dobrze oddziałuje na nasze zdrowie.
Granat rośnie na niewielkim drzewie zwanym granatowiec właściwy, które może być wysokie do maksymalnie 5 metrów. Drzewko to wyróżnia się owocami w jaskrawoczerwonym kolorze, a także bardzo smukłymi listkami. W środku każdego granatu znajdują się nasiona w osłonkach. Ich smak jest delikatnym połączeniem cierpkiego ze słodkim. Owoce są również niezwykle soczyste. Można zajadać je pod postacią świeżo wyciskanego soku z granatu, ale też jeść na surowo i dodawać do różnego rodzaju posiłków (np. do sałatek lub deserów).
Właściwości granatu – sprawdź, dlaczego warto go jeść!
Ludzie od wieków cenią granat za jego właściwości. Naukowcy także zachęcają do uwzględnienia go w swoim jadłospisie. Znaleźć można w nim bowiem substancje pozytywnie wpływające na zdrowie, zwłaszcza na prawidłową pracę serca i układu odpornościowego. Znajdujące się w owocach przeciwutleniacze mogą skutecznie obronić organizm przed rozwinięciem się różnych chorób, a także złagodzić ich stan, jeśli już takowe występują. Na 100 g owoce granatu mają ok. 80 kcal. Przeważają w nich węglowodany. Warto dodać, że z pestek granatu można uzyskać też pyszny i zdrowy olej, który wykorzystywać można później w kuchni. Oto najważniejsze właściwości granatu, o których warto wiedzieć:
- W owocach znajduje się dużo witamin i związków mineralnych. Zdecydowanie najwięcej jest witaminy A, B C i E, kwasu pantotenowego, żelaza, magnezu, cynku, fosforu i potasu.
- Granat jest cennym źródłem elagotaniny, a więc bioaktywnych polifenoli. Właśnie dlatego jedzenie granatu działa na organizm zarówno antybakteryjnie, jak i antyoksydacyjnie.
- Owoc ten wyróżnia się także występowaniem w nim związków fenolowych (antocyjany i taniny), które wykazują potencjał przeciwutleniający.
- Granat to owoc zapobiegający miażdżycy. Pijąc sok z granatu, można znacznie obniżyć ciśnienie krwi, a także wyregulować poziom trójglicerydów i złego cholesterolu.
- Jedzenie granatów może chronić przed niektórymi nowotworami (np. rakiem jelita grubego lub prostaty), a także zapobiec ich rozwojowi lub zahamować postęp. Według niektórych badań związki zawarte w owocach granatu mogą mieć ważne znaczenie w leczeniu np. białaczki.
- Spożywanie granatu pomoże w walce z bakteriami i grzybami w organizmie, ponieważ owoc ten ma silne działanie przeciwdrobnoustrojowe.
- Włączenie granatu do diety będzie dobrym pomysłem, zwłaszcza gdy zmagasz się ze stanem zapalnym albo bólem stawów. Poza tym picie soku z granatu albo jedzenie pestek wpływa korzystnie na pamięć.
Warto pamiętać, że spożywanie granatu może dobrze wpłynąć na poprawne funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, a także trawiennego i oddechowego. Dzięki regularnemu jedzeniu owocu można również poprawić przepływ krwi w mięśniu sercowym i znacznie go wzmocnić. W dodatku owoc granatu może obniżyć cholesterol, unormować ciśnienie tętnicze i wyregulować gospodarkę hormonalną. Jeśli włączysz granat do swojego jadłospisu, z pewnością wzmocnisz też dzięki niemu organizm oraz cały układ immunologiczny.
Sałatki z granatem na grilla i na imprezę – sprawdź najsmaczniejsze z nich!
Zastosowanie granatu w kuchni, krok po kroku
Dietetycy zalecają spożywanie granatu w ilości ok. 500 g na dobę. Owoc ten można jeść pod wieloma postaciami – zarówno w formie świeżo wyciskanej, jak i surowej (np. w sałatce). Fakt, obieranie go jest niezwykle czasochłonne. Żeby wydobyć pestki granatu, trzeba odciąć koronę, a później poprzecinać skórkę i podzielić owoc na ćwiartki. Później trzeba włożyć go w takiej postaci do garnuszka z wodą i poodginać skórkę z ćwiartek, a następnie oddzielić ją od nasion. Gdy już spadną na dno naczynia, wystarczy je przecedzić i osuszyć.
Przekąska w postaci pestek granatu jest naprawdę smaczna i pożywna. Owoce granatu wykorzystać można w kuchni do produkcji domowych konfitur i alkoholi, ale też wrzucić można ziarenka do sałatki, koktajlu, owsianki lub zupy – nie tylko dla dekoracji, lecz także wzbogacenia właściwości zdrowotnych dania. Dzięki granatowi każda potrawa zyska niesamowicie orzeźwiającego i nieco słodko-kwaśnego smaku. Poza tym pestki granatu świetnie prezentują się też jako dekoracja ciasta, budyniu mlecznego lub innego dania. Szukając nowych doznań smakowych, naprawdę warto spróbować owoców granatu.
Sałatka z granatem i kurczakiem – sprawdzony przepis
Jest to jedna z najciekawszych propozycji, jeżeli chodzi o sałatki z granatem. Może stanowić zarówno dodatek na grilla, jak i zastąpić jeden z posiłków na diecie redukcyjnej. Sałatka z granatem i kurczakiem jest bardzo prosta w przygotowaniu. Poza tym jest także lekka i szybka do zrobienia – czas jej przyrządzania to maksymalnie do 20 minut. Składniki, które musisz kupić, to: wędzony filet z piersi kurczaka, cebula czerwona, rukola, awokado, pomidory koktajlowe, roszponka, szpinak, granat i oliwa z oliwek. Pierś z kurczaka powinieneś najpierw pokroić w paski i schować do miski. Następnie należy przekroić na pół owoc granatu i nad miską uderzać w niego łyżką po to, aby do naczynia wypadły wszystkie nasiona. Należy zrobić to samo z obiema połówkami owocu i przesypać je do mięsa. Opłukane i wysuszone liście szpinaku, rukolę i roszponkę należy poszarpać dłońmi na małe kawałeczki oraz dodać je do kurczaka z granatem. Do całości należy dodać również pokrojone na małe kawałki awokado i pomidorki, a także skrojoną w piórka cebulę. Po zmieszaniu ze sobą całości wystarczy dodać oliwę z oliwek i przyprawy do smaku.
Sałatka z granatem i kurczakiem jest banalna w przygotowaniu. Nie dość, że pięknie wygląda, to w dodatku znakomicie smakuje. Jest przy tym bardzo pożywna i pełna cennych dla organizmu witamin. Możesz podać ją jako dodatek do mięsa z grilla, ale i zabrać na lunch do pracy. Warto dodać, że sałatka ta ma również niewiele kalorii, więc jej spożycie będzie dobrze oddziaływać na sylwetkę. Dzięki obecności pestek granatu dostarczyć można z tą sałatką dużą ilość antyoksydantów do organizmu, przez co wzmocnić można swój układ immunologiczny. Właśnie ten owoc sprawi, że danie zyska zupełnie innego smaku, niż mają standardowe sałatki z kurczakiem. Będzie ono bardziej wyraziste, orzeźwiające i jednocześnie nieco egzotyczne. Wystarczy dodać do niej bowiem szczyptę imbiru z kardamonem, aby zabrać gości w iście kulinarną podróż.
Sałatka z granatem, serem feta i miodem
Jest to idealna letnia kompozycja, która sprawdzi się na grillu oraz innych imprezach na świeżym powietrzu. Granat świetnie podkreśla smak sera feta, a także nadaje całości orzeźwienia i słodkości. Możesz spożywać taką sałatkę zarówno na pożywny lunch, jak i lekkostrawną kolację. Warto pamiętać, że sałatka nie tylko świetnie smakuje, ale też zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych dla organizmu. Dzięki niej można zatem porządnie się posilić, a także pozytywnie wesprzeć swoje zdrowie, gdyż granat działa energetyzująco, regenerująco i odmładzająco. Do przygotowania sałatki potrzebujesz dużego granatu, pomidorków koktajlowych, cebuli, sera feta, sałaty, miodu, chili, oliwy z oliwek, pieprzu, soli i soku z cytryny.
Podziel sałatę na drobne kawałeczki. Następnie oddziel pestki granatu z owocu po jego uprzednim rozkrojeniu. Pokrój pomidorki koktajlowe na połówki, a cebulę poszatkuj na piórka. Pokrój również chili i fetę na równe, drobne kawałeczki. Później zrób dressing do sałatki, mieszając ze sobą miód, oliwę i cytrynę. Koniecznie dopraw go do smaku solą i pieprzem – ewentualnie wykorzystaj do tego ulubione przyprawy. Ułóż całość w dużej szklanej salaterce, najlepiej warstwowo. Na samym końcu skrop sałatkę dressingiem i posyp wszystko ziarenkami granatu, które delikatnie przełamią jej smak i nadadzą wyrazistości.
Szkoda, że granat nie jest częstszym gościem w naszych domowych kuchniach. To naprawdę pyszny i bardzo zdrowy owoc, na który powinniśmy zdecydowanie chętniej nie tylko spoglądać w sklepie, ale też go kupować i używać. Jest zdrowy, cudownie podkreśla smak potraw i niesamowicie łączy się z niektórymi produktami spożywczymi – zwłaszcza z mięsem, serem oraz zieleniną. Domowa sałatka z granatem z całą pewnością błyskawicznie stanie się hitem na rodzinnym stole. Postaraj się od czasu do czasu dodawać sałatki z granatem do swojego codziennego menu, aby zadbać o zdrowie swoich i najbliższych.