Sałatki z granatem

sałatki z granatem

Właściwości zdrowotne granatu doceniane są na świecie już od czasów starożytnych Chin. Ze względu na swoje właściwości granat nazywany bywa często „rajskim owocem”. Nie dość, że świetnie oddziałuje na układ immunologiczny, to w dodatku wykazuje działanie odmładzające i świetnie smakuje. W naszym kraju granat nie cieszy się zbyt dużą popularnością – a szkoda, bo ze względu na zdrowotne właściwości warto wkomponować go w menu.

Sałatki z granatem – proste i szybkie przepisy na sałatki z dodatkiem granatu

Granat jest jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców na świecie. Ze względu na swoje właściwości zdrowotne i fakt, że doskonale wpływa na odporność organizmu oraz potrafi go znacznie odmłodzić, nazywa się granat „rajskim owocem”. Wiele osób najchętniej przyrządza sałatki z granatem. Jaki jest najlepszy przepis na jedną z nich? Czy sałatki z tym owocem to dobry pomysł na grilla lub na imprezę innego rodzaju? Która z nich będzie zarówno lekka, jak i szybka w przygotowaniu? Dowiedz się, jakie właściwości ma granat i sprawdź najciekawsze pomysły na sałatki z granatem.

Pomysł na sałatki z granatem – który przepis na sałatkę jest najlepszy?

Kilka słów na temat granatu – co o nim wiadomo?

Granat jest smacznym i specyficznym owocem, który można kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Może nie jest tak samo popularny, jak inne owoce i kosztuje dość sporo, jednak naprawdę warto przyjrzeć się jemu z bliska – zwłaszcza jego pozytywnemu wpływowi na cały organizm. O właściwościach zdrowotnych tego owocu wiadomo mniej więcej od czasów starożytnych. W mitologii chińskiej granat był dawniej przede wszystkim symbolem zdrowia, płodności, a także życia. Niektórzy traktowali ten owoc za oznakę siły, niezłomności i nieśmiertelności. Dziś granat uważany jest za „rajski owoc”, którego spożywanie bardzo dobrze oddziałuje na nasze zdrowie.

Granat rośnie na niewielkim drzewie zwanym granatowiec właściwy, które może być wysokie do maksymalnie 5 metrów. Drzewko to wyróżnia się owocami w jaskrawoczerwonym kolorze, a także bardzo smukłymi listkami. W środku każdego granatu znajdują się nasiona w osłonkach. Ich smak jest delikatnym połączeniem cierpkiego ze słodkim. Owoce są również niezwykle soczyste. Można zajadać je pod postacią świeżo wyciskanego soku z granatu, ale też jeść na surowo i dodawać do różnego rodzaju posiłków (np. do sałatek lub deserów).

Właściwości granatu – sprawdź, dlaczego warto go jeść!

Ludzie od wieków cenią granat za jego właściwości. Naukowcy także zachęcają do uwzględnienia go w swoim jadłospisie. Znaleźć można w nim bowiem substancje pozytywnie wpływające na zdrowie, zwłaszcza na prawidłową pracę serca i układu odpornościowego. Znajdujące się w owocach przeciwutleniacze mogą skutecznie obronić organizm przed rozwinięciem się różnych chorób, a także złagodzić ich stan, jeśli już takowe występują. Na 100 g owoce granatu mają ok. 80 kcal. Przeważają w nich węglowodany. Warto dodać, że z pestek granatu można uzyskać też pyszny i zdrowy olej, który wykorzystywać można później w kuchni. Oto najważniejsze właściwości granatu, o których warto wiedzieć:

  1. W owocach znajduje się dużo witamin i związków mineralnych. Zdecydowanie najwięcej jest witaminy A, B C i E, kwasu pantotenowego, żelaza, magnezu, cynku, fosforu i potasu.
  2. Granat jest cennym źródłem elagotaniny, a więc bioaktywnych polifenoli. Właśnie dlatego jedzenie granatu działa na organizm zarówno antybakteryjnie, jak i antyoksydacyjnie.
  3. Owoc ten wyróżnia się także występowaniem w nim związków fenolowych (antocyjany i taniny), które wykazują potencjał przeciwutleniający.
  4. Granat to owoc zapobiegający miażdżycy. Pijąc sok z granatu, można znacznie obniżyć ciśnienie krwi, a także wyregulować poziom trójglicerydów i złego cholesterolu.
  5. Jedzenie granatów może chronić przed niektórymi nowotworami (np. rakiem jelita grubego lub prostaty), a także zapobiec ich rozwojowi lub zahamować postęp. Według niektórych badań związki zawarte w owocach granatu mogą mieć ważne znaczenie w leczeniu np. białaczki.
  6. Spożywanie granatu pomoże w walce z bakteriami i grzybami w organizmie, ponieważ owoc ten ma silne działanie przeciwdrobnoustrojowe.
  7. Włączenie granatu do diety będzie dobrym pomysłem, zwłaszcza gdy zmagasz się ze stanem zapalnym albo bólem stawów. Poza tym picie soku z granatu albo jedzenie pestek wpływa korzystnie na pamięć.

Warto pamiętać, że spożywanie granatu może dobrze wpłynąć na poprawne funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, a także trawiennego i oddechowego. Dzięki regularnemu jedzeniu owocu można również poprawić przepływ krwi w mięśniu sercowym i znacznie go wzmocnić. W dodatku owoc granatu może obniżyć cholesterol, unormować ciśnienie tętnicze i wyregulować gospodarkę hormonalną. Jeśli włączysz granat do swojego jadłospisu, z pewnością wzmocnisz też dzięki niemu organizm oraz cały układ immunologiczny.

Sałatki z granatem na grilla i na imprezę – sprawdź najsmaczniejsze z nich!

Zastosowanie granatu w kuchni, krok po kroku

Dietetycy zalecają spożywanie granatu w ilości ok. 500 g na dobę. Owoc ten można jeść pod wieloma postaciami – zarówno w formie świeżo wyciskanej, jak i surowej (np. w sałatce). Fakt, obieranie go jest niezwykle czasochłonne. Żeby wydobyć pestki granatu, trzeba odciąć koronę, a później poprzecinać skórkę i podzielić owoc na ćwiartki. Później trzeba włożyć go w takiej postaci do garnuszka z wodą i poodginać skórkę z ćwiartek, a następnie oddzielić ją od nasion. Gdy już spadną na dno naczynia, wystarczy je przecedzić i osuszyć.

Przekąska w postaci pestek granatu jest naprawdę smaczna i pożywna. Owoce granatu wykorzystać można w kuchni do produkcji domowych konfitur i alkoholi, ale też wrzucić można ziarenka do sałatki, koktajlu, owsianki lub zupy – nie tylko dla dekoracji, lecz także wzbogacenia właściwości zdrowotnych dania. Dzięki granatowi każda potrawa zyska niesamowicie orzeźwiającego i nieco słodko-kwaśnego smaku. Poza tym pestki granatu świetnie prezentują się też jako dekoracja ciasta, budyniu mlecznego lub innego dania. Szukając nowych doznań smakowych, naprawdę warto spróbować owoców granatu.

Sałatka z granatem i kurczakiem – sprawdzony przepis

Jest to jedna z najciekawszych propozycji, jeżeli chodzi o sałatki z granatem. Może stanowić zarówno dodatek na grilla, jak i zastąpić jeden z posiłków na diecie redukcyjnej. Sałatka z granatem i kurczakiem jest bardzo prosta w przygotowaniu. Poza tym jest także lekka i szybka do zrobienia – czas jej przyrządzania to maksymalnie do 20 minut. Składniki, które musisz kupić, to: wędzony filet z piersi kurczaka, cebula czerwona, rukola, awokado, pomidory koktajlowe, roszponka, szpinak, granat i oliwa z oliwek. Pierś z kurczaka powinieneś najpierw pokroić w paski i schować do miski. Następnie należy przekroić na pół owoc granatu i nad miską uderzać w niego łyżką po to, aby do naczynia wypadły wszystkie nasiona. Należy zrobić to samo z obiema połówkami owocu i przesypać je do mięsa. Opłukane i wysuszone liście szpinaku, rukolę i roszponkę należy poszarpać dłońmi na małe kawałeczki oraz dodać je do kurczaka z granatem. Do całości należy dodać również pokrojone na małe kawałki awokado i pomidorki, a także skrojoną w piórka cebulę. Po zmieszaniu ze sobą całości wystarczy dodać oliwę z oliwek i przyprawy do smaku.

Sałatka z granatem i kurczakiem jest banalna w przygotowaniu. Nie dość, że pięknie wygląda, to w dodatku znakomicie smakuje. Jest przy tym bardzo pożywna i pełna cennych dla organizmu witamin. Możesz podać ją jako dodatek do mięsa z grilla, ale i zabrać na lunch do pracy. Warto dodać, że sałatka ta ma również niewiele kalorii, więc jej spożycie będzie dobrze oddziaływać na sylwetkę. Dzięki obecności pestek granatu dostarczyć można z tą sałatką dużą ilość antyoksydantów do organizmu, przez co wzmocnić można swój układ immunologiczny. Właśnie ten owoc sprawi, że danie zyska zupełnie innego smaku, niż mają standardowe sałatki z kurczakiem. Będzie ono bardziej wyraziste, orzeźwiające i jednocześnie nieco egzotyczne. Wystarczy dodać do niej bowiem szczyptę imbiru z kardamonem, aby zabrać gości w iście kulinarną podróż.

Sałatka z granatem, serem feta i miodem

Jest to idealna letnia kompozycja, która sprawdzi się na grillu oraz innych imprezach na świeżym powietrzu. Granat świetnie podkreśla smak sera feta, a także nadaje całości orzeźwienia i słodkości. Możesz spożywać taką sałatkę zarówno na pożywny lunch, jak i lekkostrawną kolację. Warto pamiętać, że sałatka nie tylko świetnie smakuje, ale też zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych dla organizmu. Dzięki niej można zatem porządnie się posilić, a także pozytywnie wesprzeć swoje zdrowie, gdyż granat działa energetyzująco, regenerująco i odmładzająco. Do przygotowania sałatki potrzebujesz dużego granatu, pomidorków koktajlowych, cebuli, sera feta, sałaty, miodu, chili, oliwy z oliwek, pieprzu, soli i soku z cytryny.

Podziel sałatę na drobne kawałeczki. Następnie oddziel pestki granatu z owocu po jego uprzednim rozkrojeniu. Pokrój pomidorki koktajlowe na połówki, a cebulę poszatkuj na piórka. Pokrój również chili i fetę na równe, drobne kawałeczki. Później zrób dressing do sałatki, mieszając ze sobą miód, oliwę i cytrynę. Koniecznie dopraw go do smaku solą i pieprzem – ewentualnie wykorzystaj do tego ulubione przyprawy. Ułóż całość w dużej szklanej salaterce, najlepiej warstwowo. Na samym końcu skrop sałatkę dressingiem i posyp wszystko ziarenkami granatu, które delikatnie przełamią jej smak i nadadzą wyrazistości.

Szkoda, że granat nie jest częstszym gościem w naszych domowych kuchniach. To naprawdę pyszny i bardzo zdrowy owoc, na który powinniśmy zdecydowanie chętniej nie tylko spoglądać w sklepie, ale też go kupować i używać. Jest zdrowy, cudownie podkreśla smak potraw i niesamowicie łączy się z niektórymi produktami spożywczymi – zwłaszcza z mięsem, serem oraz zieleniną. Domowa sałatka z granatem z całą pewnością błyskawicznie stanie się hitem na rodzinnym stole. Postaraj się od czasu do czasu dodawać sałatki z granatem do swojego codziennego menu, aby zadbać o zdrowie swoich i najbliższych.

Sałatki z granatem - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto