Ryba ze szpinakiem

Opublikowano: 02.09.2021 r., 7:19 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryba ze szpinakiem podana na patelni.
Ryba ze szpinakiem
Ryba ze szpinakiem to doskonała propozycja na obiad bez mięsa dla całej rodziny. Jest to doskonałe źródło wielu składników odżywczych. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to pyszne danie.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 30 min
401 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mintaj filet (500 g)
  • Szpinak mrożony (250 g)
  • Masło klarowane (50 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (50 g)
  • Serek śmietankowy (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, czosnek, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na ryba ze szpinakiem krok po kroku

Rybę rozmroź, dopraw solą i pieprzem ziołowym, opanieruj w mące pszennej. Rozgrzej masło klarowane i usmaż rybę.

Na maśle usmaż czosnek, dodaj szpinak, duś 5 minut, dopraw solą i pieprzem. Dodaj serek kremowy i dokładnie rozprowadź go w szpinaku.

Rybę przełóż na szpinak i podgrzej razem na średnim ogniu.

Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na ryba ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób

Więcej informacji na temat ryby ze szpinakiem

Ryba ze szpinakiem to dobry pomysł na bezmięsny obiad, smaczna ryba sprawdzi się także jako lunch do pracy. Ryby powinniśmy spożywać tak często jak to możliwe. Przepis na rybę ze szpinakiem jest łatwy do przygotowania, dlatego nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania tej potrawy będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: ryba(na przykład mintaj), szpinak mrożony, masło klarowane, serek śmietankowy, czosnek, mąka pszenna, sól, pieprz ziołowy.

Jak zrobić rybę ze szpinakiem ? Najpierw przygotuj rybę, jeśli filety były mrożone należy je wyjąć dzień wcześniej z zamrażarki i umieścić w lodówce. Pokrój a porcje wielkości 100-120 gram. Dopraw solą, pieprzem ziołowym i panieruj z mące pszennej. Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Następnie przygotuj szpinak do ryby. Na maśle klarowanym podsmaż czosnek, dodaj rozmrożony szpinak, duś przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj serek śmietankowy i dokładnie wymieszaj. Rybę przełóż na szpinak i podgrzej razem. Tak przygotowaną rybę możesz przechowywać w lodówce do 2 dni.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem zawierającym duże ilości nierozpuszczalnej frakcji błonnika, który pomaga regulować perystaltykę naszych jelit, jak również zapobiega zaparciom. Pomaga także w obniżeniu stężenia cholesterolu we krwi. Liście szpinaku są dobrym źródłem witaminy A i witaminy C, żelaza, witaminy B2, wapnia i jodu. Witamina A ma właściwości poprawiające wygląd naszych włosów i paznokci. Wzmacnia odporność i ma działanie chroniące przed promieniami UV. Jod z kolei wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, jest niezbędnym substratem do produkcji hormonów tarczycy. Prawidłowa praca tarczycy to prawidłowa praca całego organizmu. Witamina B2 jest niezbędna do prawidłowego wykorzystania i wchłaniania żelaza w naszym organizmie, wspomaga także jego odporność.

Podsumowując pyszna ryba ze szpinakiem sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny lub lunch do pracy. Ryba powinna w naszej diecie zastępować mięso minimum 2-3 razy w tygodniu.

Alergeny w rybie ze szpinakiem

Lista alergenów dla ryby ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mintaj filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • serek śmietankowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze ryby ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Ryba ze szpinakiem to zdrowe pełne witamin danie obiadowe. Zamieniaj mięso na rybę przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Wybierz taką rybę jaką lubisz i podawaj z różnymi dodatkami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
160.65
401.62
Białko (g)
12.39
30.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
5.22
13.04
Węglowodany przyswajalne (g)
4.49
11.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.72
1.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
10.00
25.01
Tłuszcze nasycone (g)
6.67
16.69
Tłuszcze nienasycone (g)
3.33
8.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.72
6.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.61
1.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
240.80
602.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.49
Witamina B12 (µg (mcg))
1.66
4.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.38
3.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.57
1.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.26
0.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
93.20
233.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.24
Ryboflawina (mg)
0.20
0.51
Niacyna (mg)
2.23
5.58
Foliany (µg (mcg))
46.80
117.00
Beta karoten (µg (mcg))
1772.50
4431.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
127.15
317.87
Potas (mg)
287.90
719.75
Wapń (mg)
74.05
185.13
Fosfor (mg)
142.75
356.88
Magnez (mg)
54.95
137.36
Żelazo (mg)
1.15
2.87
Cynk (mg)
0.51
1.26
Miedź (mg)
0.07
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby ze szpinakiem 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby ze szpinakiem

Koszt składników
42.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mintaj filet
500 g
10.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
11.11
Za 500 g
Szpinak mrożony
250 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 250 g
Masło klarowane
50 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Serek śmietankowy
150 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 150 g
Koszt składników
42.80