Różyczki z ciasta francuskiego
- Ciasto francuskie - 1 opakowanie (275 g)
- Jabłko - 2 średnie sztuki (300 g)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
- Konfitura truskawkowa (100 g)
Przepis na różyczki z ciasta francuskiego krok po kroku
Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w cienkie półplasterki.
W garnku zagotuj wodę, dodaj do niej jabłka oraz szczyptę cynamonu i gotuj przez 3 minuty.
Następnie jabłka wyciągnij z wody.
Ciasto francuskie pokrój wzdłuż na 5 pasków równiej szerokości.
Przez środek każdego paska rozsmaruj konfiturę, ułóż na niej jabłka tak, aby jedno nachodziło na drugie.
Dół ciasta francuskiego podwiń na jabłka i zawiń w kształt różyczki.
Tak przygotowane różyczki z ciasta francuskiego ułóż w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie posyp je cukrem wanilinowym.
Różyczki z ciasta francuskiego piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C z funkcją termoobiegu przez około 20 minut.
Upieczone różyczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Chlebek bananowy
-
Blok czekoladowy
-
Szarlotka
-
Milky way
-
Placek bananowiec
-
Biszkopt
-
Ciasto czekoladowe
-
Babka piaskowa
-
Ciasto z truskawkami
-
Baklawa
-
Ciasto z jabłkami
-
Makowiec
-
Ciasto dyniowe
-
Sernik wiedeński
-
Szarlotka z kruszonką
-
Babka wielkanocna
-
Ciasto z bananami
-
Ciasto z malinami
-
Proste ciasta dla początkujących
Więcej informacji na temat różyczek z ciasta francuskiego
Różyczki z ciasta francuskiego to doskonały pomysł na słodką przekąskę. Smaczne i szybkie w przygotowaniu różyczki warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Przepis na różyczki z ciasta francuskiego jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania wypieków potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, jabłka, cukier wanilinowy, konfitura truskawkowa oraz cynamon. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
A jak zrobić różyczki z ciasta francuskiego? Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w cienkie półplasterki. W garnku zagotuj wodę, dodaj do niej jabłka oraz szczyptę cynamonu i gotuj przez 3 minuty. Następnie jabłka wyciągnij z wody. Ciasto francuskie pokrój wzdłuż na 5 pasków równiej szerokości. Przez środek każdego paska rozsmaruj konfiturę, ułóż na niej jabłka tak, aby jedno nachodziło na drugie. Dół ciasta francuskiego podwiń na jabłka i zawiń w kształt różyczki. Tak przygotowane różyczki z ciasta francuskiego ułóż w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie posyp je cukrem wanilinowym. Różyczki z ciasta francuskiego piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C z funkcją termoobiegu przez około 20 minut. Upieczone różyczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Jabłka stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, do których zaliczyć możemy witaminę C, witaminę A, witaminę K, potas, wapń, fosfor, żelazo oraz magnez. Jabłka są stosunkowo niskokaloryczne, dlatego chętnie włączone są do diety osób odchudzających się.
Podsumowując pyszne i łatwe w przygotowaniu różyczki z ciasta francuskiego i jabłek stanowią doskonały dodatek do kawy i herbaty. Różyczki warto przygotować na imprezy rodzinne lub ze znajomymi - ponieważ poza walorami smakowymi mają również zachwycający wygląd. Różyczki są dobre do spożycia po przestudzeniu. Produkty niezbędne do wykonania wypieków dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w różyczkach z ciasta francuskiego
Lista alergenów dla różyczek z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
Wartości odżywcze różyczek z ciasta francuskiego
Różyczki z ciasta francuskiego to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Wykorzystanie jabłek do przygotowania deseru wzbogaca je w cenne składniki odżywcze.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.