Rostbef pieczony
- Rostbef wołowy (1500 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Przepis na rostbef pieczony krok po kroku
Mięso umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
Następnie natłuść je olejem oraz oprósz solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzej do temperatury 240°C.
Na dobrze rozgrzanej patelni z grubym dnem zarumień mięso ze wszystkich stron i przełóż je do brytfanny.
Brytfannę z mięsem umieść w nagrzanym piekarniku i mięso piecz przez 20 minut.
Następnie zmniejsz temperaturę do 190 st. C i mięso piecz przez około 60 minut (mięso powinno być średnio krwiste).
Upieczone mięso przełóż na deskę do krojenia i zawiń je w folię spożywczą. Mięso odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po tym czasie pieczeń pokrój w plasterki i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat rostbefu pieczonego
Rostbef pieczony to doskonała propozycja na pyszny obiad. Wolno pieczony rostbef można podać również na zimno w formie wędliny. Przepis na rostbef pieczony jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne bada następujące produkty spożywcze: rostbef wołowy, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.
A jak zrobić rostbef pieczony? Mięso umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie natłuść je olejem oraz oprósz solą i pieprzem. Piekarnik nagrzej do temperatury 240 st. C. Na dobrze rozgrzanej patelni z grubym dnem zarumień mięso ze wszystkich stron i przełóż je do brytfanny. Brytfannę z mięsem umieść w piekarniku i mięso piecz przez 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 190°C i mięso piecz przez około 60 minut (mięso powinno być średnio krwiste). Upieczone mięso przełóż na deskę do krojenia i zawiń je w folię spożywczą. Mięso odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie pieczeń pokrój w plasterki i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Świeże mięso wołowe charakteryzuje się jasnoczerwoną barwą, która uzależniona jest od ilości mioglobiny, czyli barwnika hemowego. Wołowina stanowi doskonałe źródło białka oraz tłuszczu. Znajdziemy w nim również składniki mineralne oraz niektóre witaminy. Różne kawałki wołowiny zawierają różną kaloryczność - np. rostbef posiada około 152 kcal w porcji 100 gram. Wołowina stanowi dobre źródło witaminy A, E, D oraz niektórych witamin z grupy B. Znajdziemy w niej również składniki mineralne, do których zaliczyć możemy żelazo, które jest dobrze przyswajalne. Mięso wołowe zawiera spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są wskazane szczególnie dla osób z problemami związanymi z układem sercowo-naczyniowym.
Podsumowując najlepszy rostbef pieczony to doskonały pomysł na pyszny obiad. Smaczny rostbef jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak można go podać również po przestudzeniu. Produkty niezbędne do wykonania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w rostbefie pieczonym
Lista alergenów dla rostbefu pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na rostbef pieczony
Wartości odżywcze rostbefu pieczonego
Rostbef pieczony to doskonała propozycja na domową wędlinę. Mięso czerwone zawiera sporą ilość żelaza, dlatego warto włączyć je do diety.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.