Romeu e Julieta
- Ser Mozzarella - 2 opakowania (240 g)
- Pasta z gujawy Goiabada (250 g)
Przepis na romeu e julieta krok po kroku
Pastę z gujawy pokrój w cienkie, równe plasterki.
Mozzarellę odsącz z zalewy, również pokrój w cienkie i równe plasterki.
Na wykałaczkę nałóż naprzemiennie pastę z gujawy oraz mozzarellę (2-4 warstwy).
Wykałaczki z produktami ułóż na talerz i pozostaw na kilka godzin do lodówki.
Deser podawaj schłodzony lub w temperaturze pokojowej (nie musisz wtedy deseru chłodzić w lodówce).
Więcej informacji na temat romeu e julieta
Romeu e Julieta to jeden z bardziej popularnych deserów kuchni brazylijskiej. Pyszny deser składa się jedynie z dwóch składników, czyli serka śmietankowego oraz goiabady. Jako serek śmietankowy najczęściej wybierany jest queijo minas lub canastra - w przepisie wykorzystamy bardziej dostępny ser mozzarellę. Goiabada to marmolada z guawy, smakiem przypomina słodko-kwaśne jabłko. Przepis na Romeu e Julieta jest banalnie prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.
A jak zrobić deser Romeu e Julieta? Pastę z gujawy pokrój w cienkie, równe plasterki. Mozzarellę odsącz z zalewy, również pokrój w cienkie i równe plasterki. Na wykałaczkę nałóż naprzemiennie pastę z gujawy oraz mozzarellę (2-4 warstwy). Wykałaczki z produktami ułóż na talerz i pozostaw na kilka godzin do lodówki. Deser podawaj schłodzony lub w temperaturze pokojowej (nie musisz wtedy deseru chłodzić w lodówce).
Mozzarella to ser podpuszczkowy, który pochodzi z Włoch. Posiada ona delikatny smak, a także miękką konsystencję, dzięki czemu możemy wykorzystać ją na wiele sposobów. Ser stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka, które spełnia funkcję budulcową. Mozzarella posiada wysoką zawartość wapnia oraz fosforu, których odpowiednia podaż wpływa na prawidłowy wzrost kośćca, a także utrzymanie masy kostnej. Dodatkowo znajdziemy w niej cynk oraz selen, które charakteryzują się dobroczynnym wpływem na funkcjonowanie układu nerwowego. Mozzarella zawiera także witaminę B12, która bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, a jej odpowiednia podaż może zapobiegać wystąpieniu anemii. Mozzarella świetnie sprawdzi się jako dodatek do omletów, grzanek, lazanii, zapiekanek oraz sosów. Możemy wykorzystać ją także do przygotowania faszerowanych warzyw oraz jako dodatek do sałatek.
Podsumowując Romeu e Julieta to doskonała propozycja na pyszny deser lub szybką przekąskę. Deser jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak można go podać również w formie schłodzonej. Produkty niezbędne do przygotowania deseru można zakupić w sklepie internetowym (chodzi tu głównie o pastę z guawy).
Alergeny w romeu e julieta
Lista alergenów dla Romeu e Julieta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
W przepisie na Romeu e Julieta nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- pasta z gujawy goiabada
Wartości odżywcze romeu e julieta
Romeu e Julieta to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Deser jest dość słodki i kaloryczny, dlatego warto spożywać go sporadycznie.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.